Analiza i predviđanja rezultata oktobarskih izbora 2022: Izborna jedinica 6 (Narodna Skupština RS)

Analiza i predviđanja rezultata oktobarskih izbora 2022: Izborna jedinica 6 (Narodna Skupština RS)

Izbornu jedinicu 6 čine: Šamac, Donji Žabar, Pelagićevo, Brčko, Bijeljina, Ugljevik i Lopare.

SDS:

SDS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 6 osvojio 22.924 glasa. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 16.973 glasa.

Pad broja glasova koje je SDS ostvario na lokalnim izborima 2020. godine je rezultat kupovine Mića Mićića iz SDS-a kojeg je tada "pazario" SNSD. Ipak, slavlje Milorada Dodika je bilo kratkog daha. Izbor Ljubiše Petrovića za gradonačelnika Bijeljine pokazao je da su građani tog grada ostali vijerni opozicionim strankama.

Predstojeći opšti izbori će pokazati da SDS nikada nije bio jači u ovoj izbornoj jedinici. Dovoljno je samo pogledati listu SDS-a da shvatite da će Crvena Sekta biti počišćena metlom. Nosilac liste je Ljubiša Petrović, koji će na svoje ime privući ogroman broj birača da zaokruže upravo SDS.

Pored Petrovića, drugo zvučno ime na listi SDS-a je Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac. Iako se radi o maloj opštini, očekuje se da će SDS u toj opštini osvojiti oko 5.000 glasova.

Crvena Sekta je bukvalno iskorijenjena u Šamcu, nešto poput Modriče. Vrlo slična situacija je u Loparama, u kojoj načelnik Rado Savić od izbora do izbora redovno ponižava SNSD. Neko bi trebao da zamoli Đorđa Milićevića, Rada Savića i Jovicu Radulovića (načelnik Modriče) da zajednički napišu pripručnik na temu „Kako iskorijeniti Crvenu Sektu u vašoj opštini ili gradu?!“

Na predstojećim izborima se očekuje oporavak SDS-a u Brčkom, gdje je ta stranka na posljednjim lokalnim izborima ostvarila skroman rezultat. Sve u svemu, očekuje se da će izborna jedinica 6 ostati bastion SDS-a, i to jači nego ikad.

Na predstojećim izborima SDS će osvojiti oko 30.000 glasova u izbornoj jedinici 6.

SNSD:

SNSD je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 6 osvojio 26.533 glasa. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 21.896 glasova.

Milorad Dodik je u proteklih 17 godina pokušao sve moguće i nemoguće da osvoji Posavinu. To mu nikada nije uspjelo, što jasno govori da građani Posavine ne žele Crvenu Sektu u svom dvorištu. Čak ni kupovina Mića Mićića nije dovela do željenog rezultata. Šta više, ta kupovina se obila Dodiku o glavu, jer je on sada dobio znatno opasnijeg protivnika, u vidu mladog i sposobnog gradonačelnika Bijeljine. Sa druge strane, Gradski odbor SNSD-a Bijeljina je u totalnom rasulu, što je dugi niz godina redovno stanje.

Što se tiče opština Ugljevik i Lopare, SNSD u tim opštinama može da računa samo na glas ponekog pijanca, narkodilera ili starijeg lica sa oštećenim vidom. Što se tiče opštine Šamac, Dodik ne može da računa čak ni na te glasove.

SNSD će u izbornoj jedinici 6 osvojiti oko 17.000 glasova.

PDP:

PDP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 6 osvojio 9.203 glasa. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 8.074 glasa.

Poput SDS-a, PDP može očekivati odlične rezultate na predstojećim izborima u ovoj izbornj jedinici. To se posebno odnosi na Bijeljinu. Očekuje se da će Slaviša Marković, nosilac liste PDP-a, povući značajan broj glasova na svoje ime u tom gradu.

PDP ima odlične odbore u Bijeljini i Loparama, te solidne odbore u Brčkom, Ugljeviku i Pelagićevu. Stanje je nešto lošije u Šamcu i Donjem Žabaru.

Na predstojećim izborima PDP će osvojiti oko 15.000 glasova u izbornoj jedinici 6.

Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović

Lista Nebojše Vukanovića će u izbornoj jedinici 6 dobiti jedan direktan mandat, koji će primarno biti obezbijeđen glasovima iz Bijeljine. Očekuje se da će Vukanovićeva lista osvojiti oko 7.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

SP (sa koalicionim partnerima):

SP je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 6 osvojila 8.779 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 9.913 glasa.

SP je do danas zadržala stabilnost u cijeloj izbornoj jedinici 6, jer ima solidnu stranačku infrastrukturu u svim jedinicama lokalne samouprave.

Na predstojećim izborima SP će osvojiti oko 7.000 glasova u izbornoj jedinici 6.

Demos:

Na lokalnim izborima 2020. godine Demos je u jedinicama lokalne samouprave iz izborne jedinice 6 osvojio 9.452 glasa.

Slični kao i u slučaju SP, Demos u ovoj izbornoj jedinici može da računa na solidnu podršku, koja će biti dovoljna za jedan direktan mandat.

Na predstojećim izborima Demos će osvojiti oko 7.000 glasova u izbornoj jedinici 6.

US:

US je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 6 osvojila 951 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama lokalne samouprave iz te izborne jedinice osvojila 5.820 glasova.

Na predstojećim izborima US može računati na oko 5.000 glasova u izbornoj jedinici 6.

Pokret za državu:

Ova koalicija može da računa na oko 4.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

DNS:

DNS je na opštim izborima 2018. godine u izbornoj jedinici 6 osvojio 17.639 glasova. Na lokalnim izborima 2020. godine ta stranka je u jedinicama loklane samouprave iz te izborne jedinice osvojila 6.700 glasova.

Dovoljno je pogledati razliku između zbira glasova koje je DNS ostvario na posljednjim lokalnim izborima u odnosu na posljednje opšte izbore, da vam bude jasno da je ta narko stranka u slobodnom padu u ovoj izbornoj jedinici. Taj pad će se nastaviti i na predstojećim izborima, jer će osvojiti maksimalno 3.000 glasova.

SPS:

Na lokalnim izborima 2020. godine SPS je u jedinicama lokalne samouprave iz izborne jedinice 6 osvojio 1.625 glasova.

SPS gotovo da ne postoje u ovoj izbornoj jedinici, zbog čega će biti iznenađenje ako na predstojećim izborima osvoji više od 2.000 glasova.

Narodna partija Srpske (sa koalicionim partnerima):

Ova koalicija može da računa na oko 1.500 glasova u ovoj izbornoj jedinici.

Zaključak:

Izbornoj jedinici 6 pripada 9 direktnih mandata. SDS će sigurno osvojiti tri mandata. Po jedan mandat će sigurno osvojiti SNSD, PDP, Za pravdu i red - lista Nebojša Vukanović, SP (sa koalicionim partnerima) i Demos. Što se tiče preostalog devetog mandata, za njega će se boriti SNSD (to bi bio drugi mandat), PDP (to bi bio drugi mandat) i US.

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter