Analiza: Kome najviše odgovaraju tri kandidata u Banjaluci?


Analiza: Kome najviše odgovaraju tri kandidata u Banjaluci?

Iako tri kandidata u trci za gradonačelnika Banjaluke podsjećaju na situaciju iz 2012, stvari su danas, 12 godina kasnije, značajno drugačije.

PDP je nedavno, nakon višemjesečnih unutarstranačkih turbulencija prelomio te po drugi put kandidovao Draška Stanivukovića za funkciju prvog čovjeka najvećeg grada Srpske. Imajući u vidu da su lideri Narodnog fronta i liste Za pravdu i red, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović, još ranije najavili da podršku PDP-ovom kandidatu neće dati ukoliko njihov izbor ponovo bude aktuelni prvi čovjek grada na Vrbasu, postalo je jasno da će blok, kojem još pripada i SDS, razjedinjeno nastupiti u prvoj nedjelji oktobra, kada će se održati lokalni izbori.

Podsjećamo, SNSD-ov Slobodan Gavranović osvojio je mandat 2012. godine sa tek nešto više od 34.000 glasova, dok su dva kandidata opozicije, Dragan Čavić i Nenad Stevandić, ukupno dobili povjerenje oko 47.000 birača. Ipak, razlika je u tome što su tada i Čavić i Stanivuković mogli računati isključivo na opoziciono biračko tijelo, dok danas Stanivuković, koji se već nalazi na funkciji, vrlo lako može da prodre i unutar glasačkog tijela za koje se vjeruje da je do sada povjerenje davalo SNSD-ovim kandidatima.

Svi imaju šansu za pobjedu

Foto: Gerila/Nebojša Vukanović

Politikolog Velizar Antić za Gerilu kaže da je od samog početka bilo jasno je da će SNSD imati svog kandidata na izborima za gradonačelnika, iako su mnogi tvrdili suprotno.

“Oni su najveća politička partija u Republici Srpskoj i sasvim je logično da imaju kandidata u najvećem gradu u Srpskoj. Veliko je pitanje zašto su izabrali ličnost koja u javnosti nije
prepoznatljiva i do sada nije bila eksponirana. Biće im potrebno mnogo vremena da javnost upozna novog kandidata i vidi o kome se u stvari radi. Pokušaj SNSD-a da ga predstavi kao vrhunskog stručnjaka u medicini apsolutno ništa ne znači u potpuno novoj oblasti u koju on ulazi a to je politika. Tako da je malo čudno što su izbacili upravo ovog kandidata”,
ističe naš sagovornik.

On dodaje da će od izbacivanja „slabog“ kandidata od strane SNSD-a najviše koristi imati Draško Stanivuković jer je on neka opcija koja se nalazi u sredini između kandidata vlasti i
Jelene Trivić kao kandidata opozicije.

Foto: Gerila/Jelena Trivić

“Moja procjena je da, ukoliko u trci zaista i ostanu samo ova tri imena, da će Jelena Trivić biti kandidat onih birača koji su apsolutno opoziciono usmjereni. Ona će privući glasove ne samo svoje partije, već i Pokreta za pravdu i red, ogroman broj glasova SDS-a, ali i veliki broj glasova PDP-a. Šobot se nalazi na potpuno drugom kraju i privući će ogroman broj glasova SNSD-a kao i manjih koalicionih partnera ove partije na republičkom nivou. Draško Stanivuković se nalazi negdje u sredini i dobiće veliki broj glasača iz PDP-a, možda još po neki glas opoziciono usmjerenih birača, ali i određeni broj birača koalicionih partnera SNSD-a sa republičkog nivoa. U ovom odnosu snaga i u ovom trenutku posmatrano, smatram da sva tri kandidata imaju šanse da postanu gradonačelnik Banjaluke u oktobru”, zaključio je Antić.

Nije kasno za dogovor

Politički analitičar Nebojša Tojagić, ipak, tvrdi da je i dalje rano govoriti o broju kandidata na izborima, te ostavlja prostora da će u narednom periodu doći do povlačenja istaknutih
kandidatura.

“Imajući u vidu tradicionalnu podjelu na crvene i plave vjerujem da bi simpatizerima SDS-a i PDP-a odgovaralo da budu dva kandidata. Da li će ih biti više zavisi od čitavog niza sastanaka opozicije koji će tek uslijediti. Vjerujem da će Jelena Trivić ipak odustati od kandidature jer će shvatiti da odustajanjem može da dobije određene ustupke i mjesta u budućoj gradskoj administraciji pa čak i bolju poziciju u pregovorima oko kandidature za inokosne funkcije na narednim izborima”, kaže naš sagovornik.

Nastavljanjem djelovanja na postojećem kursu kritike opozicije i sadašanjeg gradonačelnika Draška Stanivukovića, tvrdi Tojagić, Jelena bi sigurno ostala upamćena kao izborni gubitnik i na neki način dodatno umanjila vlastite šanse i za predstojeće izbore.

Foto: Gerila/Branislav Borenović

“Posebno u slučaju pobjede kandidata SNSD-a jer bi tada bila okvalifikovana i optužena kao uzrok poraza opozicije u Banjaluci. Mislim da će ona i Nebojša Vukanović morati bar javno revidirati stavove, a zadržati kritično mišljenje prema postojećoj gradskoj administraciji. Jedini način da opozicija dobije izbore je da zbije vlastite i razdvaja protivničke redove”, kaže naš sagovornik.

Svjedoci smo, dodaje on, što je za sada prošlo bez nekog odjeka, da pojedini mjesni odbori SNSD-a prelaze u PDP poput onog u Vrbanji uz najavu da tu nije kraj osipanju u gradskom
odboru najveće partije u Banjaluci i Srpskoj.

“U ovom momentu SNSD-u odgovara da opozicija ide u više kolona jer sa svakim novim proopozicionim kandidatom samo rastu šanse kandidatu vladajuće koalicije. Ne bi me
iznenadilo da SNSD lansira neku nestranačku ličnost kao dodatnog kandidata sa ciljem da odvuče nešto glasova opozicije i da dobije dodatne ljude u biračkim odborima. Upitno je i koliku će podršku imati Šobot od strane koalicionih partnera kojima će osnovni fokus djelovanja ostati prikupljanje glasova za vlastite liste”,
zaključio je Tojagić.

Sastanak opozicije

Podsjećamo, četiri opozicione stranke – SDS, PDP, Narodni front i lista Za pravdu i red održali su sastanak kako bi dogovorili zajednički nastup u svim opštinama i gradovima u kojima je to moguće. Kada je riječ o Banjaluci, kandidovanje Stanivukovića ponovo је zaoštrilo odnose unutar pomenutog bloka. Ovoga puta, “varnice” su sijevale, prvo na relaciji Vukanović-Borenović. a potom se uključila i Trivićeva.

“PDP je definitivno, nažalost, skrenuo ulijevo i postaje privjesak Milorada Dodika i SNSD-a. Žao mi je Crnatka i drugih časnih ljudi i iskrenih opozicionara u PDP-u koji su nažalost ostali u manjini. Podrškom Drašku, Borenović se vratio na fabrička podešavanja, u 2006. godinu kada je bio ministar omladine, porodice i sporta u Vladi Milorada Dodika”, poručio je Vukanović na šta su mu iz PDP-a poručili da se bavi svojim pokretom te da ne komentariše stalno dešavanja u njihovoj partiji.

Trivićeva se prvo nije oglašavala, ali je nakon sastanka ponovila raniji stav. Za nju je Stanivuković “Dodikov kandidat”.

“Draško Stanivuković nije opozicioni kandiat. On je kandidat Milorada Dodika, a Nikola Šobot kandidat Vlade Đajića. U narednh 12 dana ozvaničiću svoju kandidaturu za gradonačelnika. Na SDS i Listi za pravdu i red je da li će me podržati. Ima tu još Pokret Banjaluka, organizacije i pojedinci koji se bore protiv režima” rekla je Trivićeva.

Foto: Gerila/Milan Miličević

Lider SDS-a Milan Miličević takođe je zadržao raniji stav. Ukoliko ne dođe do dogovora da opozicija ima samo jednog kandidat i partija na čijem je čelu imaće svog.

Foto naslovna: GERILA info
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter