Analiza: Zašto je Ljubiša Petrović uspio izbjeći opoziv i -nadigrati- političke protivnike?


Analiza: Zašto je Ljubiša Petrović uspio izbjeći opoziv i -nadigrati- političke protivnike?

Čestitke doktoru Petroviću na zaista izvanrednom rezultatu pobijanja opoziva gradonačelnika. Prezentujem podatke zbog kojih se vladajuća koalicija Republike Srpske treba ozbiljno zabrinuti.

Iskreno, zbog slabog poznavanja situacije na terenu nisam se usudio prognozirati rezultate referenduma o izglasanom opozivu bijeljinskog gradonačelnika Ljubiše Petrovića. Da sam se oslonio na podatke posljednjih lokalnih i opštih izbora u Bijeljini načinio bih identičnu grešku kao ovi što su izglasali opoziv, pa im sad valja pravdati se stranačkim šefovima zbog ogromnog političkog promašaja.

Po glasačkom potencijalu 15-ak stranaka koje su izglasale opoziv bilo je za očekivati obrnute rezultate od onih ispoljenih, zbog čega je njihova odgovornost nepobitna, a veličina Petrovićeve pobjede neočekivana i za njega samog. Pobjedu sa dvostruko više glasova sumnjam da je očekivao u najsmjelijim maštanjima ili željama.

Normalno, rezultati ne dolaze sami po sebi zbog čega gradonačelnik i njegov tim svakako zaslužuju čestitke, baš kao i zbog demonstracije MOĆI nad kojom se vladajući još kako imaju razloga zabrinuti. Prema jutrošnjim preliminarnim rezultatima Komisije za provođenje opoziva gradonačelnika Petrovića poržalo je 32.294 glasača, dok je opoziv prikupio svega 14.954 glasova građana Bijeljine. Dvotrećinska većina!

Po preliminarnim rezultatima 47.248 važećih listića predstavlja očekivanu izlaznost spram nekakvog prosjeka oko 54.000 važećih glasova sa zadnjih opštih i lokalnih izbora. Elem, već na planu izlaznosti treba čestitati gradonačelniku. Petrović je očigledno uspio motivisati građane mnogo više negoli 2020. godine kada je na lokalnim izborima pobjedio sa "svega" 24.470 glasova. 

Moram podsjetiti da su SDS i PDP, kao Petrovićeva stranačka baza, na tim izborima dobacili do nekih 8.800 glasova ukupno, no opšti izbori iz 2022. godine bilježe mnogo bolji rezultat opozicije. I SNSD je tada u Bijeljini uveliko popravio izborni rezultat šta je pojedine vjerovatno zavaralo u pogledu izglasavanja opoziva. Elem, prateći rezultate i trendove ovih izbora vidimo dvostruko veću dominaciju vladajućih, a juče smo svjedočili dijametralno suprotnoj situaciji.

Pazite, 15-16 stranaka koje su izglasale opoziv gradonačelnika uspjelo je mobilisati tek svakog trećeg birača svoje izborne baze. Bolje rečeno uveliko manje od trećine! Sa druge strane sada potvrđeni gradonačelnik mogao je kalkulisati sa oko 17.500 glasova koliko su SDS, PDP i Vukanovićeva Lista osvojili za entitetski parlament na opštim izborima 2022. godine, a šta je udvostručavanje osvojenoga na lokalnim izborima 2020. godine. 

Kontinuiran trend pozitivnih rezultata bijeljinske opozicije pod "dirigentskom palicom" doktora Petrovića ističem kao odrednicu koju je vladajuća klika morala uobziriti prije izglasavanja opoziva. I političke greške sa kojom se režim sad mora ozbiljno pozabaviti. Stoji da lokalni izbori sadrže specifična svojstva, ali ovakvi PORAZI kod racionalnih političkih subjekata pale crvene alarme na svim nivoima.

Imati dvotrećinsku nadmoć unutar izborne baze, a izgubiti sa dvotrećinskom većinom na strani političkog oponenta znači da je neko izveo maestralne poteze dok su protivnici PRESPAVALI kao medvjedi. Čak i da je Aleksandar Vučić ponovo umješao "svoje prste" govorimo o ogromnoj razlici snaga i nečemu šta se ozbiljnim politikama ne smije dogoditi.

Sad, koliko se Dodikovo konfrontiranje sa narodom preko ograničavanja slobode mišljenja ili sve izraženije sukobljavanje sa novinarima može podvesti pod "racionalnu politiku"?! Ratne i poratne traume isuviše su svježe da bi narod bez zebnje prihvatao Dodikova nagonjenja sa velikim silama, a obećanja o suzbijanju kriminalizacije u sopstvenim redovima očigledno nije održao. Zato bi ovu "bijeljnsku poruku" trebao ozbiljno shvatiti i samokritički usvojiti. 

Govorim hipotetički jer mu nisam savjetnik da bih brinuo o Dodikovim političkim potezima. Za te stvari ima Milana Tegeltiju i Jelenu Pajić Baštinac - sa grešnošću koja će ih kad tad stići. Uglavnom, doktor Ljubiša Petrović utvrdio je adekvatnu dijagnozu, a hoće li pacijenti prihvatiti liječenja i terapije - njihova volja. Bijeljinska operacija je uspjela, a nekim pacijentima je bolje da ne prežive. Mislim u smislu političkog preživljavanja!

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter