AstraZeneca sakrila 30 miliona doza vakcina


AstraZeneca sakrila 30 miliona doza vakcina

AstraZeneca je u tvornici u Italiji sakrila 30 miliona doza vakcina, piše talijanska La Stampa.

Ogromna količina vakcina AstraZenece u talijanskoj tvornici trebala je biti izvezena u Britaniju, otkrile su talijanske vlasti.

Ogromna količina doza sakrivena je u tvornici Catalent Anagni. Bila je, kako navodi La Stampa, spremna za transport u Veliku Britaniju, ali talijanske su je vlasti otkrile u sklopu istrage koju je pokrenula Europska komisija.

U Italiji se, dakle, nalazi cjepivo za koje se bore EU i Velika Britanija. Ova količina cjepiva je od izuzetnog značaja i za EU i za Britaniju. Što se tiče Europske unije, to je dvostruko od onoga što je cijela Europska unija dosad dobila od AstraZenece, dok za Britance ona znači jamstvo da će gotovo 15 milijuna građana dobiti drugu dozu cjepiva, prenosi Index.

Riječ je, piše The Irish Times, o cjepivu proizvedenom u nizozemskoj tvornici i završenom u Italiji.

AstraZeneca ugovor ima i s Europskom unijom i s Velikom Britanijom te je pitanje koji misli ispoštovati ovim dozama.

Kako navodi The Irish Times, između Bruxellesa i Londona bilo je puno telefonskih poziva oko sudbine tih doza. Europska unija istovremeno izrađuje prijedloge za pooštravanje nadzora izvoza cjepiva u pokušaju da prisili AstraZenecu da Uniji isporuči više cjepiva.

"Očekivali smo isporuke u stotinama milijuna, a ne primamo ni četvrtinu", rekla je u utorak zastupnicima glavna pregovaračica komisije za cjepiva Sandra Gallina.

Izvor: Vijesti.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter