Atraktivniji nego ikada: Pežo 508 u novom ruhu

Atraktivniji nego ikada: Pežo 508 u novom ruhu

Nije tajna da se svi proizvođači srednje klase posljednjih godina muče da se probiju na tržište limuzina, jer kupci pomahnitalo hrle ka SUV vozilima i krosoverima svih oblika i veličina.

Takve muke je imao i Pežo, ali sudeći po ovome kako izgleda novi 508, ovog puta će kupci da budu na slatkim mukama. Novi model predstavljen ovih dana na sajmu automobila u Ženevi, odbacio je tradicionalnu koncepciju limuzine sa četvoro vrata i gepekom, i istovremeno dobio dinamičniji i praktičniji stil sa petim vratima.

Pežo opisuje 508 kao kupe limuzinu i ističe da mu je najveći rival audi A5 sportbek. U svakom slučaju, novi 508 je sportskiji i ljepši nego bilo koji Pežoov model. Ubjedljiviji prednji dio prelazi u opadajući krov, i atraktivnu pozadinu, dok vrata nemaju okvir prozora.

Dužina automobila je samo 475 cm, što je 8 cm manje od prethodnika. Dug je isto kao A5, ali skoro 15 cm kraći od nove opel insignije, na primjer. Pritom je visok samo 1,4 m, ali je međuosovinski razmak solidnih 275 cm. U direktnom kontaktu sa novim modelom na štandu u Ženevi, utvrdili smo da je Pežo uspio da pozadi obezbijedi više nego dovoljno prostora i za visoke osobe.

Takođe, uprkos smanjenju dimenzija prtljažnik je porastao sa 473 na 485 litara. Ne pitajte kako.

Nova Pežoova perjanica je opremljena svim naprednim sistemima pomoći vozaču. Između ostalog, tu je i novi sistem koji pomoću radara obezbjeđuje uočavanje pješaka noću, što je do sad bilo rezervisano samo za premijum segment.

Francuska limuzina leži na novoj platformi EMP2, 70 kg je lakša od prethodnika, a dobila je multilink zadnju osovinu, što obećava bolje ležanje na cesti. 

U početku će u ponudi da bude pet motora, dva benzinca od 180 i 225 KS, i tri dizelaša od 130, 160 i 180 KS. Najslabiji dizel može da se kombinuje sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, ostali samo sa osmostepenim automatikom.

Do kraja godine stiže i plag-in hibridna verzija.

Prodaja novog 508 počinje na jesen, kada će da budu poznate i cijene.


Izvor. Auto magazin