Auto-gigant bez izbora: Moramo da stanemo

Auto-gigant bez izbora: Moramo da stanemo

Kompanija "Ford motor" planira da obustavi rad u pet fabrika na ukupno deset nedelja kako bi smanjila zalihe modela koji se slabo prodaju.

Obustavom proizvodnje će biti obuhvaćene tri fabrike u SAD i dve u Meksiku, navela je kompanija u saopštenju, koje prenosi agencija Rojters.

Modeli automobila na koje se odnosi ova odluka su "ford fjužn", "linkoln MKZ", "fokus", "linkoln kontinental", "ford mustang", "ford fijesta" i kombi "ford tranzit".

Pogon u meksičkom gradu Kvautitlan, gde se proizvodi "fijesta", biće zatvoren tri nedelje. Fabrika u Ermosilju u Meksiku, gde se proizvode modeli "fjužn i MKZ", kao i pogon u Flet Roku u Mičigenu, gde se sklapaju modeli "kontinental" i "mustang", neće raditi dve nedelje.

Pored toga, na nedelju dana će biti obustavljena proizvodnja u fabrici u Mičigenu, u kojoj se proizvodi model "fokus", dok će proizvodne linije u pogonu u Kanzas Sitiju, sa kojih silaze tranzit kombiji, stajati dve sedmice.

"Ford" nije objavio datume privremenih obustava rada.

Sve te fabrike zajedno zapošljavaju više od 15.000 radnika, prema podacima objavljenim na zvaničnom veb-sajtu kompanije. Iz "Forda" takođe nisu otkrili koliki će se broj tih radnika suočiti s privremenim otpuštanjem.

"Ford" je 1. septembra ove godine na zalihama imao neprodatih modela "mustanga" za 111 dana, modela "fjužn" dovoljnih za 87 dana isporuka i "tranzit" kombija za 103 dana, prema podacima Automotiv njuza.

Kod dilera je bilo neprodatih modela "linkoln kontinental" za 162 dana. Proizvođači automobila nastoje da im većina modela na zalihama stoji maksimalno 65 do 70 dana.

 

Foto: Getty images

Izvor: Tanjug/B92