Banjalučki tajkun Đoko Еkvator osumnjičen da je nezakonito pribavio 8,2 miliona maraka


Banjalučki tajkun Đoko Еkvator osumnjičen da je nezakonito pribavio 8,2 miliona maraka

Banjalučka policija podnijela je prijavu tužilaštvu protiv firme ”Еkvator” i njenog vlasnika Đorđa Đoke Davidovića zbog sumnje da su počinili 20 krivičnih djela kojima su pribavili imovinsku korist u iznosu od 8,2 miliona maraka .

Iz PU Banjaluka navode da je izvještaj dostavljen Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci zbog osnovane sumnje da su u periodu od 2015. do kraja 2021. godine počinili 20 krivičnih djela na štetu više fizičkih i pravnih lica.

”Osumnjičena lica pribavila su protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 8.258.370 KM”, saopštila je policija.

Kako saznaje ATV prijava se odnose na nekretnine u ulici Veljka Mlađenović u banjalučkom naselju Novi Borik, zatim poslovanje sa Toplanom i Gradom Banjaluka.

”Osumnjičeni su u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi lažno prikazivali ili prikrivali činjenice u vezi kupoprodaje nekretnina u Banjaluci, a u trgovačke i poslovne knjige nisu unosili ili su unosili neistinite važne podatke koji se odnose na oštećena lica, te odobravali izdvajanje sredstava pravnih lica u druge svrhe, a ne za plaćanje poreskih obaveza i zaključila ugovor o ustupanju potraživanja, znajući da je pravno lice nesposobno za plaćanje računa”, navode u policiji.

Dodaju da se Davidović sumnjiči da je počinilo šest krivičnih djela prevara u privrednom poslovanju, pet krivičnih djela povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, krivično djelo nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica i krivično djelo oštećenje povjerilaca. Pravno lice ”Еkvator” osumnjičeno je za šest krivičnih djela prevara u privrednom poslovanju i krivično djelo oštećenje povjerilaca. 

Foto naslovna: RTRS
Izvor: ATV/capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter