Banke blokiraju -Kalderu- zbog dugovanja

Banke blokiraju -Kalderu- zbog dugovanja

Kompaniji „Kaldera“ Milenka Čičića blokirani su računi zbog dugovanja, iako je nedavno prodajom koncesije za izgradnju HE „Bistrica“ inkasirala više od pola miliona maraka.

Računi „Kaldera company“ blokirani su prvo 8. i 9. jula ove godine, da bi par dana kasnije, 11. i 12. jula bili odblokirani.

Nova blokada računa uslijedila je u petak 19. jula, a nastavljena je i juče blokadom 11 računa te kompanije u bankama u RS i FBiH.

Iako je „Kaldera“ prošle godine imala značajne prihode, u iznosu od oko 12,1 milion KM, dobit koju je prikazala iznosi svega 71.400 KM. Ova fima zapošljavala je lani u prosjeku oko 100 radnika.

Ukupne obaveze ove kompanije na kraju prošle godine iznosile su 37,8 miliona, od čega se na dugoročne odnosi 24,2 miliona, a na kratkoročne 13,6 miliona KM.

Poreskoj upravi Republike Srpske „Kaldera“ je na kraju maja dugovala 1,38 miliona KM.

„Kaldera“ je i među najvećim dužnicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kojoj je na početku ovog mjeseca za PDV dugovala 348.530 KM.  

Na telefone kompanije „Kaldera“ i Milenka Čičića danas se niko nije javljao.

Podsjećamo, Republika Srpska je prije 11 godina bez konkursa prodala laktaškoj firmi „Kaldera company“ 90 odsto preduzeća „Hidroelektrane Bistrica“ za 6,8 miliona KM, da bi ove godine, uprkos manjkavostima ugovora i primjedbama akcionara, kupila pola tog preduzeća za 10,6 miliona KM, objavio je CAPITAL.


Izvor: capital.ba