BBC uvrstio EXIT na listu najvećih festivala na svijetu!


BBC uvrstio EXIT na listu najvećih festivala na svijetu!

U svega sedam dana jedan od najcjenjenijih medija na svijetu, britanski javni servis BBC, uvrstio je EXIT na svoje izuzetno čitane i uticajne liste čak dva puta.

Aktuelni nosilac titule najboljeg velikog evropskog festivala EXIT, uvršten je na listu od sedam najvećih svjetskih festivala, te se tako našao u društvu drugih festivalskih giganata kao što su Glastonbury, Rock in Rio i Woodstock Poland! BBC navodi da se EXIT "održava na tvrđavi u Novom Sadu u Srbiji, a samo prošle godine na festival je išlo preko 200.000 posjetilaca iz preko 60 zemalja svijeta". 

Istovremeno na drugoj listi, gdje je upravo EXIT odabran među deset muzičkih događaja sa najboljim lokacijima, BBC zaključuje da je Petrovaradinska tvrđava „jedna od najuzbudljivijih festivalskih lokacija u Evropi“! 

EXIT je izdvojen uz druge događaje kojima je lokacija jedan od glavnih aduta, kao što su Fuji Rock u Japanu, engleski End of the Road Festival, škotski Tiree Music Festival, norveški Træna Festival, ali i svjetski poznata dvorana The Royal Albert Hall u Londonu! BBC u tekstu EXIT opisuje kao festival koji „neguje svoj revolucionarni duh“, podsjećajući da je nastao iz aktivizma koji je i danas prisutan, kao i da se tokom godina razvio u događaj koji nije orijentisan na samo jedan muzički žanr, te da na festivalu postoji obilje roka i elektronske muzike.

U godini kada je po drugi put u posljednjih pet godina ponio titulu najboljeg velikog evropskog festivala, EXIT i ove godine privlači pažnju najuticajnijih svjetskih medija, te je američki CNN nedavno naveo festival na tvrđavi kao jednu od obaveznih stavki pri posjeti Srbiji, dok je „biznis biblija“ Forbes kao glavni adut Exita označio ovogodišnji program. 

I drugi prestižni mediji osvrnuli su se na fenomen Exita, pa je Financial Times u opširnom članku o Srbiji, nazvao festival „Glastonbury na Dunavu“, a Daily Mail uporedio EXIT sa još jednom popularnom destinacijom za mlade i zaključuje: 

“Ako su vam dosadili pozeri i gužve na Ibici, bukirajte sebi kartu za EXIT”, ističući Petrovaradinsku tvrđavu kao impresivnu srednjevjekovnu lokaciju. U svojem globalnom kalendaru najboljih svjetskih događaja, The Guardian je za jul izdvojio EXIT, iako je poznato da je ovaj mjesec tradicionalno krcat muzičkih događanjima. 

U četvrtak 12. jula na tvrđavu, pored Migos, Fever Ray i LP, dolaze i Richie Hawtin, Amelie Lens, Ben Clock, Adam Bexer b2b Ida Engberg, Dog Eat Dog, Sevdaliza, Marko Louis i brojni drugi, a cijena ulaznice za ovu noć je 2.990 dinara.

U petak na EXIT stižu French Montana, Ziggy Marley, Jax Jones, Carl Craig, Maceo Plex, Cockney Rejects, Madball, Rødhåd, Bad Copy, Mike Servito, Marko Nastić, Idles i mnogi drugi, a cijena ulaznice za petak 13. jul je takođe 2.990 dinara. 

Cijena za subotu 14. jul je ista kao prethodna dva dana, a na Exitu nas očekuje najveća žurka za koju će biti odgovorni Grace Jones, Ofenbach, Guy Gerber, Solomun, Boris Brejcha, Delta Heavy, Disciples, Helena Hauff, Slaves, Bajaga i Instruktori, Bombers, Nikola Vranjković, Sunshine... 

Ulaznica za nedjelju trenutno košta 3.590 dinara, a finale ovogodišnjeg Exita pripašće najvećim imenima elektronske dance scene Davidu Guetti i Martinu Garrixu, tu su i Nina Kraviz, Alice Merton, Joseph Capriati, Tale of Us, Asian Dub Foundation, Mahmut Orhan, Zhu, Kölsch, MY BABY, Bojana Vunturišević, Krešo Bengalka, Vojko V i još stotine izvođača na više od 40 zona i muzičkih bina širom tvrđave. 

Četvorodnevne ulaznice za EXIT (12-15. jul) u prodaji su po aktuelnoj cijeni od 7.490 dinara samo do ponedjeljka, 9. jula, nakon čega će cijena paketa ulaznica biti 12.990 dinara.


Izvor: BBC