Beauty tretman Draška Stanivukovića: Hiperbarična komora za mamurne vatrogasce (Foto)


Beauty tretman Draška Stanivukovića: Hiperbarična komora za mamurne vatrogasce (Foto)

Grad Banjaluka javnosti ne može da objasni kupovinu hiperbarične komore po cijeni od gotovo 47.000 KM, ali se interno potrudio šef vatrogasaca Miroslav Malinić. U kapsuli će se, između ostalog, oporavljati mamurni vatrogasci i ronioci. Uređaj, koji se uglavnom koristi u beauty i Spa centrima, na tržištu košta od 3.600 do 36.000 KM. Terapijske usluge nude javne zdravstvene ustanove, koje je gradonačelnik zaobišao. Za isporuku je odabran „Orthosport“, dosad nije tenderski poslovao.  

Još jednu kupovinu o trošku građana gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ne može da opravda. Pripreme prostora u Vatrogasnom domu za smještanje hiperbarične komore uveliko traju. Uređaj je plaćen po višestruko naduvanoj cijeni – 46.800 KM sa uračunatim PDV-om, a posebno interesantan je izbor ortopedske, sportske ambulante „Orthosport“ za isporučioca. Čemu kapsula, ako je poznato da ove, doduše terapijske usluge nude javne zdravstvene ustanove, između ostalih Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju „Dr Miroslav Zotović“ - javnost nije saznala.

Kapsulu će koristiti ronioci, vatrogasci i drugi zaposleni u tim odsjecima. U jednom od razgovora s radnicima, komandir Vatrogasne brigade Miroslav Malinić djelimično je objasnio nabavku:

„Kad na posao dođete mamurni, samo vas ubacimo i bićete kao novi“, ispostaviće se zaista, vatrogasci i ronioci dobiće uređaj koji se koristi u beauty salonima.

Gradska uprava uredno je nabavku zavela u planu provođenja tendera za prošlu godinu, a potom krenula u „potragu“. Prvi poziv dobavljačima objavljen je 11. aprila 2023. Javio se „Orthosport“ u vlasništvu Aleksandra i Bojane Jakovljević i to sa ponudom identičnom ovoj pobjedničkoj.

„Minimalni rok važenja ponude: 60 dana. Ponuđač je u obrascu za ponudu naveo da ponuda važi 30 dana, računajući od isteka roka za prijem ponuda tj. do 4.6.2023. godine. Odredbom člana 60. stav (1) Zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik BiH, broj 39/14 i 59/22) je propisano: 'Period važenja ponude određuje ugovorni organ u tenderskoj dokumentaciji. Period važenja ne može biti kraći od roka navedenog u tenderskoj dokumentaciji, ali ugovorni organ ne može da utvrdi rok kraći od 30 dana. Ako ponuđač u ponudi ne navede period njenog važenja, smatra se da ponuda važi za period naznačen u tenderskoj dokumentaciji'. S obzirom na navedeno, Komisija je jednoglasno predmetnu ponudu ocijenila kao neprihvatljivu za ugovorni organ“, objavljeno je u odluci o poništenju postupka.

Uslijedio je novi – 21. juna prošle godine. Ponovo je stigla jedna ponuda. Tender je poništen uz isto obrazloženje – nije prihvatljiva. Treći pokušaj zabilježen je 20. oktobra, jedna ponuda i ugovor za „Orthosport“ bio je spreman 17. januara ove godine.

Žurnal se uredno obratio Gradskoj upravi, uredno je, kao i svakog puta dosad, ignorisan. Gradonačelniku i njegovim službama Zakon o slobodi pristupa informacijama ne znači apsolutno ništa. Nesankcionisan, nema potrebu da odgovori:

1. Za čije potrebe i zašto je Grad kupio hiperbaričnu komoru? Gdje će biti smještena?
2. S obzirom na to da u javnoj zdravstvenoj ustanovi postoji ovakav medicinski uređaj, zašto je iz budžeta plaćen 40.000 KM bez PDV-a (46.800 KM sa uračunatim PDV-om)?
3. Ugovor je dodijeljen firmi "Orthosport", koja ovu uslugu nudi u vlastitoj ambulanti. Zbog čega onda nije pronađen drugi ugovorni način za pružanje ove usluge, ukoliko je ona često potrebna roniocima ili vatrogascima?
4. S obzirom na to da je Grad kupio uređaj, da li će se koristiti pod stalnim nadzorom ljekara "Orthosporta"? Koliko će usluga kontrole i nadzora koštati?

STANIVUKOVIĆ ĆUTI, EKSPERTI OBJAŠNJAVAJU

Ipak, spornom nabavkom bavili su certifikovani eksperti za javne nabavke portala „Pratimo tendere“:

„Ove komore imaju 'soft' i 'hard' varijante. 'Hard' se isključivo koriste uz nadzor stručnog medicinskog osoblja, 'soft' mogu i bez kontrole ljekara. Recimo, ima ih u salonima ljepote, SPA i beauty centrima. Za njih ne treba stručni nadzor, jer nemaju dovoljan pritisak. Prema tenderskoj specifikaciji, Gradska uprava Banjaluka kupila je soft varijantu, jer ne nudi pritisak veći od 1,3 ATA. Zašto su to kupili i zašto je dato na korištenje Civilnoj zaštiti ili vatrogascima, zaista je nelogično, jer poveznice nema, a ta usluga može koristiti u zdravstvenim ustanovama ili bolnicama. Radnici su svakako zdravstveno osigurani“, objasnio je jedan od monitora.  

Na primjer, na stranicama klinika koje nude ove usluge piše:

„Terapijski efekti hiperbarične oksigenoterapije javljaju se tek na pritiscima višim od 1,3 bara uz korištenje 100 posto kiseonika, što je nivo oksigenacije koju je moguće obezbijediti samo u 'tvrdim' hiperbaričnim komorama, ali i korištenje 'soft' komora sasvim sigurno ima odrđeni pozitivan efekt na zdravlje i ima svoje mjesto u unapređenju zdravlja.“

Ipak, Žurnalov izvor istakao je da je skoro 47.000 KM za ovaj uređaj daleko više od realne cijene uređaja, koji na tržištu može da se nađe po cijeni od 2.000 do 20.000 američkih dolara (3.600 do 36.000 KM). Jednostavnom pretragom ponuđača i ova informacija je itekako dostupna.

SOFT KAPSULA ZA TVRDI DOGOVOR

Odabrani „Orthosport“ osnovan je 21. januara 2021. godine, smješten je nadomak zgrade Gradske uprave. Za tri godine postojanja nije zabilježena nijedna nabavka, što znači da, do mekog tla za poslovne dogovore poznatog kao gradonačelnik Banjaluke, nisu prodali ništa.

Prema mišljenju monitora „Pratimo tendere“, po srijedi je bio unaprijed postignut dogovor.

„Svakako je riječ o nesvrsishodnoj nabavci kada je riječ o Gradu Banjaluka, jer razloge nabavke i trošenje budžetskih sredstava, uz smisleno opravdanje zaista nemaju“, zaključili su.

Zanimljivo, upravu uslugu „Orthosport“ nudi u svojoj ambulanti.

Piše: Žana Karić Gauk
Foto naslovna: Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter