BiH se nalazi u ozbiljnoj recesiji koja neće stati (Video)

BiH se nalazi u ozbiljnoj recesiji koja neće stati (Video)

Prihodi od indirektnih poreza u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 3,4 milijarde maraka i manji su za 369 miliona ili 9,6% u odnosu na isti period prošle godine kada su iznosili 3,8 milijardi KM. Ekonomisti kažu da je glavni uzrok pad privrede jer ako nema toga nema ni života ni plaćanja PDV-a.

Uprava za indirektno oporezivanja izvršila je povrat PDV-a obveznicima, u iznosu od 632 miliona maraka. Neto prikupljeni prihodi u prvih šest mjeseci, koji su namijenjeni za raspodjelu državi, odnosno Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu, iznose 2,8 milijardi maraka i manji su za 254 miliona u odnosu na prošlu godinu.

Ekonomisti kažu da bi na dnevnom nivou trebalo objavljivati kakve su uplate PDV-a, kako bi se upalio crveni alarm u nadležnim institucijama. "Očigledno da u tim procesima preraspodjele viši nivoi vlasti zadržavaju prihode za sebe a da kazna ide prema lokalnim zajednicama koje su već zatražile pomoć i intervenciju od viših nivoa i entiteta. Očekuje se dalje smanjenje privredne aktivnosti ovo kretanje javnih prihoda pokazuje da se nalazimo u ozbiljnoj recesiji koja će sigurno biti nastavljena i u narednom periodu s obzirom na zdravstvene probleme“, kaže Milenko Stanić, ekonomista.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, Federacija BiH dobila je dodatnih 94,8 miliona maraka, Republika Srpska 62,6 miliona i Distrikt Brčko 3,2 miliona maraka. Postavlja se pitanje kakvo će nas stanje, što se tiče prihoda, sačekati na kraju ove godine?

„Ono što zabrinjava je činjenica da će investicije imati najveći pad do kraja godine imajući u vidu da investicije imaju multiplikativan efekat višestruko veći od uloženih sredstava i sve to komplikuje situaciju. Procjene su da da će prema kraju godine situacija da se pogoršava i da možemo očekivati veće padove privredne aktivnosti“, ističe Stanić.

Ekonomisti kažu da je privredi hitno potrebna ozbiljna pomoć koja više ne može da se manifestuje jednokratnim isplatama minimalnih plata već rasterećenjem realnog sektora.

„Smanjenje poreza i doprinosa pogotovo poreza na platu parafiskalni nameti se moraju smanjiti u ovim uslovima to bi značilo značajno smanjenje javne potrošnje da li će biti saglasnosti vlasti da tako nešto učinimo vidjećemo ja ne očekujem s obzirom da je ovo izborna godina obično u tim izbornim ciklusima vlasti nisu spremne da se odreknu svojih privilegija a da bi zajednici bilo bolje“, zaključuje Stanić.

Samo u mjesecu junu ove godine, prikupljeno je 562 miliona maraka indirektnih poreza što je za 44 miliona manje u odnosu na jun prošle godine, dok je za finansiranje državnih institucija, u prvih šest mjeseci 2020.godine raspoređen iznos od 368 miliona maraka.  

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks