Biljana Simeunović izabrana za novu članicu VSTV-a BiH

Biljana Simeunović izabrana za novu članicu VSTV-a BiH

Tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Biljana Simeunović bit će, prema informacijama Faktora, nova članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Rezultat je to glasanja koje je danas održano u Tužilaštvu BiH, a na osnovu kojeg je izabrana nasljednica Jadranke Lokmić-Misirača u VSTV-u BiH.

Ranije je, podsjećamo, žrijebanjem utvrđeno da će ispred Tužilaštva BiH u VSTV biti izabrana žena srpske nacionalnosti.

Glavna konkurentkinja Simeunović bila je Vedrana Mijović, kćerka nekadašnjeg zastupnika SNSD-a Slavka Jovičića Slavuja.

Simeunović se uoči glasanja pismom obratila glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić. U tom je dopisu tvrdila da joj je tužiteljica Ozrenka Nešković u ime Tadić ponudila da odustane od kandidature za članicu VSTV-a u zamjenu za poziciju glavne tužiteljice Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

Pitanje izbora članice VSTV-a ispred Tužilaštva BiH izazvalo je veliku pažnju javnosti, prije svega zbog „omjera snaga“ u toj instituciji. Naime, Mijović je važila za osobu blisku predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji, dok je Simeunović nerijetko kritizirala prvog čovjeka Vijeća.

Biljana Simeunović rođena je 6. novembra 1960. godine u Bijeljini. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1987. godine, a pravosudni ispit položila 1990. godine. Profesionalnu karijeru započela je u privredi 1984. godine, a u periodu od novembra 1988. godine do jula 1996. godine radila je u Osnovnom sudu u Bijeljini na radnim mjestima pripravnika, stručnog saradnika i sudije.

Od jula 1996. do februara 2001. godine radila je kao advokat u Advokatskoj kancelariji u Bijeljini. Od februara 2001. do decembra 2003. godine radila je u Vladi RS-a kao sekretar Vlade. Za tužiteljicu Tužilaštva BiH imenovana je 1. decembra 2003. godine. Ona je i ranije bila članica VSTV-a, a na tu su je poziciju 2. novembra 2008. godine izabrale njene kolege iz Tužilaštva BiH.

Izvor: faktor.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks