Blindirana Škoda za štićene ličnosti (Video)

Blindirana Škoda za štićene ličnosti (Video)

Škoda je na britanskom tržištu predstavila oklopljeni Superb karavan po ceni od 118. 688 funti (oko 136. 000 evra), koliko otprilike košta Porsche Panamera Turbo.

Iako se čini da je ova suma prevelika u odnosu na standardni Superb, blindirana verzija je u stvari znatno jeftinija alternativa slično opremljenim vozilima nemačkih premijum proizvođača koja koštaju od pola miliona evra, pa naviše. 

Mada se na prvi pogled ovaj Superb Combi vizuelno ne razlikuje od obične verzije, vozilo svojim putnicima nudi zaštitu od metaka i eksplozivnih naprava. 

Automobil ima stakla otporna na metke, dok je karoserija iznutra ojačana čelikom visoke čvrstoće i kompozitnim materijalima.

Uprkos zaštitnim dodacima, u Škodi kažu da ovaj Superb ima istu korisnu zapreminu prtljažnika kao regularan model, čime je zadržao svoju funkcionalnost. 

Da bi zadovoljio takozvani PAS 300 nivo zaštite, automobil je podvrgnut nezavisnim testovima na kojima je bio izložen paljbi različitih oružja i tipova municije. Osim toga, testiran je i na dejstva eksplozivnim napravama. 

Što se tiče staklenih površina, u Škodi kažu da ona nude zaštitu od metaka sa svih strana vozila.

Automobil je pogonjen 2.0 litarskim TDI motorom sa 190 ks, a blindirani Superb dobio je unapređeno oslanjanje i kočnice zbog povećane mase vozila. 

Ugrađene su i specijalne gume koje neće izgubiti svoju funkciju ni kada su pogođene mecima, pa će vozač i u tom slučaju moći da odveze auto iz opasne zone. 

Kao i svaka vozila u kojima se nalaze štićene ličnosti, tako i ova Škoda Superb ima svu neophodnu audio-vizuelnu signalizaciju. 

VIDEO:


Izvor: b92