Blokiran račun ABA lige: Bokan nakon sastančenja sa Đukanovićem, u panici sazvao klubove – pokušava da sakrije pronevjere novca, ucjene i oružane prijetnje


Blokiran račun ABA lige: Bokan nakon sastančenja sa Đukanovićem, u panici sazvao klubove – pokušava da sakrije pronevjere novca, ucjene i oružane prijetnje

ABA liga je postala vrlo nestabilno takmičenje još od vremena kada je Milo odlučio da je umjesto ženskog rukometa, mnogo bolje ulagati i prati prljav novac preko KK Budućnost. Još ako se uz to „promoviše“ Crna Gora, nema boljeg posla

Veliku pažnju sportske javnosti ovih dana zaokupljuju dešavanja u ABA ligi. Regionalno takmičenje koje je počelo u doba korone ophrvano je velikim problemima – danima je u centru pažnje svih medija u regionu, ali ne zbog košarke, već zbog raznih stvari van terena koji prijete da sruše ovu ligu. Novi događaj koji je sada i potpuno zaustavio ABA ligu je blokada računa tog takmičenja koja je stigla od zagrebačke „Rajfajzen Banke“ gdje se nalazi račun ovog regionalnog takmičenja.

Ta blokada samo je vrhunac sve nesloge i zamršenih odnosa između pojedinih klubova u toj ligi, a nalog za ovu blokadu dao je Nebojša Čović, da apsurd bude veći – jedini važeći funkcioner lige (potpredsjednik) jer po, očigledno i dalje neuređenim aktima lige, on to i dalje jeste, iako je 2015. godina daleko iza nas.

Upravo taj zahtjev „da se urede pravno-imovinski odnosi unutar lige“ koji nisu mijenjani već godinama, je bio razlog zašto je jedan klub još prije više od 9 mjeseci tužio ligu.

Taj razlog i „Rajfajzen banka“ u Zagrebu je navela je kao glavni zašto je račun od utorka blokiran – „Nesređeni pravno imovinski odnosi“ za koje je potrošeno cijelo ljeto, koje je izgubljeno u raspravama klubova oko „sukoba interesa“ i mnogim drugim pitanjima, koja su mnogo manje važna od toga da li liga ima propozicije, direktora, sportskog direktora ili disciplinskog sudiju, koji su najvažnije figure lige.

Međutim, osim ovih pravnih zavrzlama koje običnom ljubitelju košarke ne znače mnogo, IN4S saznaje da se iza njih nalazi mnogo više dubljih razloga, a to su pokušaji raznih tajkunskih lobija koji su uvezani unosnim poslovima preko svojih firmi, da vode tu ligu, iako je ona vlasništvo svih klubova, ali i moguće velike pronevjere novca i narodski rečeno pljačka, koja se odvija već duži period u toj ligi.

Bokan bi da gazduje ABA ligom a da se finansira srpskim parama

Jedina sredstva od kojih živi liga već godinama su TV prava, koja su plaćena od strane Televizije „Arena Sport“ čije je sjedište u Beogradu, dakle prosto prevedeno – u pitanju je novac iz Srbije. I pored čestih najava, na prvom mjestu Dragana Bokana ali i drugih ambicioznih tajkuna kako će i oni pronaći novca za ABA ligu, to se nikada nije dogodilo. A i zašto bi? Taj novac, skoro 2 miliona evra godišnje, nije mali za vrlo komforan život klubova u ligi, mnogih koji su dio lige ili oko nje. Kao ni nagrada za šampiona ABA lige, a to je učešće u Evroligi. A ta liga donosi mnogo više mogućnosti, posebno u Podgorici, da se zavrti i opere ogroman novac pod maskom da „ponos Crne Gore“ mora dostojno da reprezentuje svoju zemlju u najjačem takmičenju.

Zbog toga, posebno nakon 2018. godine, kada mu se osladilo i kada je vidio te finansijske prilike i mogućnosti, i ne čudi da je predsjednik KK Budućnost VOLI Dragan Bokan nametnuo sebi novu misiju, a to je da pokuša da preuzme ABA ligu!

A onda bi poput firmi koje vodi, na ručkovima ispod stola sa svojim poslovnim partnerima i tajkunima, valjda umišljajući da tako može da vodi i jednu sportsku ligu uređivao sve po svom ukusu, ali tuđim parama.

Čovjek od povjerenja Mila Đukanovića, izgleda nesvjestan svega što se događa oko njega, u Crnoj Gori posebno, a i regionu, valjda ohrabren nedavnim sastankom sa gazda Milom, Grandovcima, Bemaksovcima, gazdama „Glosarija“, kao i svima onima koji su se debelo obogatili tokom višedecenijske vladavine Mila Đukanovića, očigledno ne posustaje u toj zamisli. Iako bi morao da se fokusira na ono što mu čaršija već nagovještava, a to je skoro hapšenje ne samo zbog brojnih malverzacija u kompaniji za koju mnogi kažu da je stvarno vlasništvo Mila Đukanovića i Brana Gvozdenovića, Dragan Bokan odlučio je da kao dio hobotnice čiji je član, proširi svoje pipke i na regionalnu košarku, a deceniju boravka u ovom sportu, obilježi i gazdovanjem ovom ligom.

Prijetnje i ucjene sudija i igrača uz oružje – zaštitni znak „pobjeda“ KK Voli

Ogromna ambicija alavog Dragana nije od juče. Ona postoji još od čuvene Skupštine ABA lige 2018. godine nakon sezone u kojoj je državni projekat Mila Đukanovića osvojio titulu, potpomognut ogromnim novcem stečenim švercom i kriminalom, otimanjem na terenu, ucjenjivanjem pojedinih sudija finala koji su uslikani sa prostitukama tokom ranijih posjeta Podgorici, ucjenjivanjem pojedinih igrača Crvene zvezde koji imaju nekretnine po Crnoj Gori, ali i prijetnjama uz oružje vjernih Bemaksovaca, kao i mnogih koji su se silno obogatili na grbači Crne Gore.

ABA liga je postala vrlo nestabilno takmičenje još od vremena kada je Milo odlučio da je umjesto ženskog rukometa, mnogo bolje ulagati i prati prljav novac preko KK Budućnost. Još ako se uz to „promoviše“ Crna Gora, nema boljeg posla. Ako je moglo krajem devedesetih godina prošlog vijeka i početkom 21. vijeka, zašto ne bi još jednom? Stepenik po stepenik, ovaj klub je uz Dragana Bokana, čovjeka koji je proizvod Mila Đukanovića, počeo munjevito da raste i pokušava svim prečicama da dođe do momentalnog uspjeha. Prijetnje, ucjene, bogate nagrade za pojedine sudije od 10-30 hiljada evra po važnoj utakmici, pištolji ispred svlačionica, odbori za doček na aerodromu – postali su sastavni dekor svih važnijih utakmica i sezona KK Budućnost.

Tako smo došli i do vrhunca i finala 2018 i 2019. godine i svih onih nemilih scena, gdje su posljednju riječ ipak imali u Srbiji, i na sve moguće načine Bokanu i Milu pokazali, posebno u petoj utakmici finala 2019. godine da su se „malo zanijeli“ i da ne može baš sve na silu. Odnosno da i nad „popom ima pop“.

„I nad popom ima pop“

Poput karijere Dragana Bokana nekadašnjeg magacionera, a danas „uspješnog“ biznismena koji je pravo niotkuda postao „faktor“ u Crnoj Gori, tako je i KK Budućnost VOLI pod njegovim vođstvom, pokušavao da preskače po nekoliko stepenika, gazeći po mnogima i ne pitajući za cijenu. Jer ako je moglo sa kompanijom „13. jul“, otimačinom imovine Duška Kneževića, kupovinom skupocjenih kola ljudima koji su bili zaduženi da vode istragu protiv njega, i brojnim drugim aferama nakon kojih je napravio pare, zašto ne bi moglo i sa košarkom?

I nema veze što je na listi DEA zbog već čuvenog šverca kontejnera banana u kojima su se nalazile i ogromne količine kokaina (afera fantomski brod iz juna i jula 2018. godine i naručilac kompanija VOLI), kao i što je u prvih pet za procesuiranje i hapšenje zbog kriminala i svih mahinacija kojima se služio da uveća imperiju u Crnoj Gori – Dragan Bokan je odlučio da je vrijeme da preuzme i poslove i vođenje ABA lige. Ali predsjednik KK Budućnost VOLI neće to da radi protokolarno, jer kome treba predsjedništvo, ili Skupština, preglasavanja, dogovori, već bi on to da radi sam, uz pomoć još dvojice tajkuna. Jednog koji već dugo spletkari iz pozadine i sjenke, ali bi da bude dobar sa svima, i drugog koji je poput alavog Dragana, brzo uzletio i obogatio se u svojoj sredini, takođe nesvjestan da mu je ugled zapravo nikakav.

Predvođeni Draganom Bokanom, i uz dogovor koji je postojao još i prije sastanka 25. 09. 2020. godine ova trojka pripremila je scenario i potpuno nezakonito bez ikakvih dogovora i usvajanja pravila lige i takmičenja, navodno preuzela ligu, uz obrazloženje da „mora da se igra“.

Dragan Bokan je toliko uvjeren da je majstorski odradio posao, čak i subotnji nastavak sastanka na kome je donio, prema riječima našeg izvora, niz nelegalnih odluka, toliko ubrzao, samo kako bi stigao na vrijeme na zakazani ručak sa svojim gazda Milom u „Porto Montenegru“? Nakon nekoliko dana zatišja, liga je krenula, ali je sport bio u prvom planu tek jedan vikend. Nakon vijesti od utorka da je račun lige u blokadi, nastalo je nemalo iznenađenje, i grčevito smišljanje kako izaći iz situacije u kojoj se Dragan Bokan sa „ortacima“ koliko tokom vikenda vidio kao pobjednik. Tako je, kako „IN4S“ saznaje, Dragan Bokan cijelu srijedu proveo u pokušaju da odblokira račun ABA lige kao veliki klijent „Rajfajzen Banke“ i koristeći svoj uticaj. Koliki je, vidjesmo i po epilogu. Jer blokada je ostala na snazi.

„Panika na dvoru“: Milo pao, Bokanu niko nije javio – sazvao sastanak klubova ali bez dva iz Srbije

Zato je prema našim saznanjima, svjestan da su mu ruke vezane (još uvijek ne i lisicama od strane zakona i policije), Dragan Bokan pozvao na sastanak u četvrtak 12 klubova u regionu, kako bi što hitnije razriješili situaciju. Bez dva kluba iz Srbije.

A situacija je kako „IN4S“ saznaje vrlo komplikovana. Jer osim toga što uspješni biznismeni sada nemaju mogućnost da troše tuđi novac i „uspješno“ vode ligu, stoje možda i drugi mnogo dublji i zamršeniji interesi od igranja košarke. Tako prema našim izvorima, ne bi bilo iznenađenje da u narednim danima javnost u regionu bude iznenađena podacima da su brojne mahinacije, sumnjive transakcije i kriminalne radnje u prethodnom periodu napravljene u ABA ligi, i to sve srpskim novcem zahvaljujući kome ova liga zapravo i postoji!

Ostaje na kraju i pitanje, ako nije prosta ambicija Dragana Bokana, zašto je pod „hitno“ sazvao sastanak možda i u panici da u narednim danima ne „isplivaju“ razni podaci o finansijskim pronevjerama u ABA ligi. I do koga one mogu da dovedu?

Jer kako je već navedeno, Dragan Bokan bi sigurno trebalo da ima preča posla od čuvanja i vođenja ABA lige. Sudski procesi, američki istražitelji, nekadašnji brojni poslovni partneri i prijatelji koje je izdao i za male pare pokupovao njihove firme po Crnoj Gori, ali i mnogi drugi kojima se zamerio bahatim ponašanjem, misleći da će on i njegov gospodar Milo dovijeka – čekaju ga iza ugla.

Neće biti da je jedan borbeni sastanak sa Grandovcima, Bemaksovcima i ljudima iz „Glosarija“ na kojima ih je Milo Đukanović ohrabrio da izdrže jer će doći bolji dani, ohrabrio i alavog Dragana da pomisli da može da tjera dalje na isti način. Možda baš nekim čudnim spletom okolnosti ABA liga i ovaj neuspjeh nagovijeste njegov konačni pad. Jer gazda mu je već pao, samo im izgleda to niko nije javio.

Već četvrtak i ekspresni sastanak koji je organizovao Dragan Bokan pokazaće šta je stvarna briga čovjeka koji je proizvod bivših vremena Mila Đukanovića. Strah za košarku ili nešto drugo. Već slutimo da će mu ponovo za mnogo toga biti krivi Srbi. Isti oni kojima je poput robe iz svojih magacina prodavao i lijepe reči uz želju da njihovim novcem vodi ligu od koje je samo dobijao, a nije joj donio ništa – osim problema.

Uostalom šta vjerovati čoveku, koji je u čuvenom telefonskom razgovoru sa Duškom Kneževićem 2019. godine odgovorio na optužbe da je blizak sa Đukanovićem, da pričaju samo o košarci i „da Milu u kuću nije ušao“, a onda par meseci kasnije završio među odabranim gostima na vjenčanju Blaža Đukanovića? Teško da su o ABA ligi i košarci na toj svadbi pričali. Kao ni na ručku u u Porto Montenegru 26. 09. 2020. godine, danu kada je Dragan Bokan po svoj prilici u svojoj alavosti i srušio ABA ligu kakvu znamo. Šta je još sa tom ligom radio, pokazaće dani pred nama.

Piše: Stefan Petrović

Izvor: in4s.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks