Blokirano imenovanje Branislave Milekić

Blokirano imenovanje Branislave Milekić

Imenovanje člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) iz Republike Srpske Branislave Milekić stopirano je jer ona ne ispunjava potrebne uslove, saznaje portal CAPITAL.

Narodna skupština RS je u oktobru za člana DERK-a iz Republike Srpske izabrala Milekićevu nakon što je prethodno poništila raniju odluku kojom je u DERK predložila Miodraga V. Simovića, o čemu smo pisali u tekstu „Narodna skupština povlači predstavnika RS u DERK-u.

Međutim, imenovanja člana iz RS u DERK do sada nije bilo na dnevnom redu Savjeta ministara i Parlamenta BiH jer, kako je CAPITAL-u nezvanično potvrđeno, Milekićeva za dvije godine ispunjava uslove za penziju, a mandat u DERK-u traje pet godina.

Branislava Milekić za CAPITAL kaže da očekuje da bude imenovana u DERK, ali da je neizvjesno kada će do toga doći jer su predstavnici RS odlučili da ne glasaju u institucijama BiH, a ne zbog toga što ona ispunjava uslove za penziju.

„Rekli su mi da je procedura u toku i da će na prvoj sjednici kada budu imenovanja biti i to na Parlamentu BiH. To je u paketu rješavanja kadrovskih pitanja, ali s obzirom na odluku naših predstavnika da se povlače, ostade to na čekanju. Meni niko nije rekao da je smetnja što ispunjavam uslove za penziju, a to ne bi bilo ni u skladu sa zakonom. Mandat u DERK-u jeste pet godina, ali može se i prije prekinuti, to je na neki način funkcionersko mjesto, ja nisam državni službenik, tako su mi pravnici, koje sam konsultovala, rekli“, istakla je Milekićeva.

Da li će Narodna skupština RS ponovo da poništava sopstvenu odluku u Komisiji za izbor i imenovanje još ne znaju. Član te komisije Igor Žunić rekao je da o imenovanju u DERK još nisu dobili nikakve materijale.

Branislava Milekić rođena je 1956. u Banjaluci, stanuje u Laktašima i bila je prva žena direktor “Elektroprivrede RS”. Kadar je SNSD-a.

Trenutno je v.d. direktora “Hidroenergetski sistemi Gornja Drina” koje je nastalo spajanjem “Hidroelektrana Buk Bijela”, “HE Foča” i “HE Paunci”.

Izvor: capital.ba/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks