Borislav Radovanović: Dali se krug prijedorskih ubistava zatvara tako što je u Beogradu uhapšen Marko Momić?

Borislav Radovanović: Dali se krug prijedorskih ubistava zatvara tako što je u Beogradu uhapšen Marko Momić?

Marka Momića tužilaštvo i policija sumnjiče za ubistvo Mihajla Stupara, a istraga tog zločina života je koštala načelnika Radenka Bašića. Momić kroz dalju istragu treba razjasniti jesu li oba ubistva počinili Dalibor Railić i Aleksandar Miljatović. Istovremeno MUP RS nemilosrdno rešeta načelnike i inspektore prijedorske policije.

Prijedorčani danima čekaju zvaničnu potvrdu o hapšenju sugrađanina Marka Momića. Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama Momića je policija Srbije lišila slobode u beogradskom naselju Borča. Po međunarodnoj potjernici raspisanoj zbog sumnje na ubistvo Mihajla Stupara zvanog Šmit iz marta 2021. godine.

Od starta bavljenja ovom temom ukazivao sam kako istraga mora utvrditi Momićevu fizičku sposobnost za onako brutalno umlaćivanje Stupara bejzbol palicom, a u kontekstu njegovog ozbiljno narušenog zdravlja. Kao i mnogi sumnjam da je Momić poslužio za namamljivanje Stupara na prostor gdje je zastrašujuće prebijen bejzbolkom i gažen automobilom, jer je sa Stuparom bio vrlo blizak - šta vidite sa podnaslovne fotografije (lijevo).

Objavio sam sumnje da su stvarni počinioci ovog monstruoznog zločina Dalibor Railić i Aleksandar Miljatović, koji se nalaze u pritvoru kao osumnjičeni naručilac i izvršilac ubistva načelnika Radenka Bašića. Sa povezivanjem ranijeg napada na Stupara od strane Railića i Vanje Vukovića iz 2018. godine, kada su mu zadali 18 uboda nožem.. Uljučujući i dimenziju Ubijeni Mihajlo Stupar bio je svjedok protiv narko-mafije, o kojoj naslov dovoljno govori. Zato naslovno ističem da se Momićevom dostupnošću našim organima "krug zatvara", bar oko povezanosti stradanja Bašića i Stupara. 

Za "zatvaranje kruga" važno je znati da specijalizovane službe MUP RS intenzivno istražuju sve pripadnike prijedorske policije involvirane u organizovani kriminal i povezane sa Railićem i drugim narko dilerima. Fokus je na načelnicima i inspektorima kriminalističke policije, zahvaćeno nekoliko godina unazad, baš kako sam to "predlagao" ultimatumom ministru Lukaču. U zavisnosti od situacija primjenjuju se informativni razgovori, poligrafska ispitivanja i kriminalističke obrade, a zasnovano na popriličnom fondu prethodno prikupljenih podataka. 

Važno je znati da NEMA ZAŠTIĆENIH! Neću o imenima, a još manje o nečijoj krivičnoj odgovornosti, no poznavajući dešavanja i razne veze vidim da niko nije izuzet iz pomenutih intenzivnih i sveobuhvatnih obrada pripadnika prijedorske policije. Poslije 15 godina teške borbe dočekao sam ovo "rešetanje" kao bitan POMAK u domenu zakonitosti i pravilnosti rada policije, pa i kao svojevrsnu potvrdu da nisam zaludno žrtvovao profesionalnu karijeru. Kao što nisam zaludno objavio Ubijenog načelnika Bašića "prodale" najbliže radne kolege i druge tekstove na ovu temu.

Znači, ovde nema mnogo prostora za kalkulisanja i mangupisanja. Marka Momića istraga suočava sa krivičnim djelom "teško ubistvo" i kaznom doživotnog zatvora, usljed čega će još kako prokazati stvarne počinioce i pokušavati doći do pozicije osumnjičenog saučesnika-pomagača, odnosno što manjeg direktnog učešća u usmrćivanju Stupara. Posebno u kontekstu povezivanja zločina sa onako bezobzirnom egzekucijom načelnika Bašića i organizovanog kriminala. 

U biti, bar po nekoj mojoj davno objavljenoj procjeni, Momić ovo djelo nije mogao sam počiniti, a ko su stvarni počinioci ili njegovi saizvršioci na njemu je da objasni. Imam dosta iskustava u ovakvim istragama i znam kakvo dejstvo ima suočavanje sa dugotrajnim, odnosno danas doživotnim zatvorom. Zato i ukazujem koliko je važna potvrda informacije o hapšenju Momića, kao pretpostavke izručenja našoj zemlji. Pritom odlazak u Beograd i saslušanje tamo tek je pitanje pravnih tehnikalija. 

Razumijem taktičke razloge neobjavljivanja sporne informacije, kao i komparacije radi tajenje dešavanja nakon lišenja slobode Dušana Lovrenovića u Zagrebu, a posebno nakon otkrivanja veza između Dalibora Railića i Bojana Cvijetića. Sa druge strane veliki broj mojih sugrađana ponavlja identičnu informaciju, šta je opet naznaka njene vjerodostojnosti. U daljem i naših očekivanja da ćemo ovako doći do istine oko stradanja naših sugrađana i otkrivanja onih kojima nije mjesto na ulicama našeg grada - nego u zatvoru. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter