Borislav Radovanović: Darko Elez već sutra na slobodi


Borislav Radovanović: Darko Elez već sutra na slobodi

Najkasnije sutra utemeljeno možemo očekivati da Sud BiH odbije odrediti pritvor Darku Elezu i pusti ga na slobodu. Takav ishod zasigurno će šokirati javnost, no zato će biti manje iznenađenja na kasniju informaciju da je Elez likvidiran. Kakvu "saradnju" su juče dogovarali ministri Nebojša Stefanović i Dragan Lukač?

Nakon silne medijske harange oko izručenja Darka Eleza neminovno dolazimo do surovog suočavanja sa istinom po kojoj je pravo vrlo diskutabilna materija. Danas i "ptice na grani" znaju za kakve monstruozne zločine policijske agencije i tužilaštva Bosne i Hercegovine i Srbije terete Eleza, no za sud je odlučujuće jesu li istražni organi prikupili dokaze onoga što se javnosti plasira. Opet će se sud naći na udaru teških kritika, a vjerujte da na toj strani krivice nema.

Radi razumjevanja problematike moram ukazati na nekoliko činjenica. Darko Elez javnosti je ponajviše poznat po kriminalnoj organizaciji suđenoj u predmetu "Lutka". Preko stotinu godina ukupne robije Sud BiH je dosudio članovima Elezove kriminalne grupe, no njemu nije moglo biti suđeno zbog boravka u Srbiji. Zbog organizovanog kriminala u Srbiji bio je presuđen na devet godina robije, pa mu je kazna smanjena za godinu i od novembra 2017. godine nalazi se na slobodi.

Zašto se pune tri godine odgađalo traženje njegovog izručenja iz Srbije radi suđenja u predmetu "Lutka" niko iz institucija Bosne i Hercegovine nije našao za shodno da objasni, a na ovom blogeru je da javnosti obrazloži zbog čega Elez i nadalje po ovom predmetu može plandovati sa slobode. Advokat Duško Tomić izjavio je: "Tužilaštvo BiH je predložilo pritvor za Darka Eleza na 30 dana. Ja sam se dogovorio sa postupajućem tužiocem Dubravkom Čamparom kako da određene stvari ubrzamo jer se njemu ne može suditi za akciju 'Lutku' jer ga izručuju za djela nakon potpisivanja sporazuma BiH i Srbije, a to je nekoliko godina nakon toga. Njemu se može suditi samo za dva ubistva za šta ga tereti i sumnjiči MUP RS-a koji je predmet ustupio Tužilaštvu BiH".

Možda ovakvo "dogovaranje" advokata i državnog tužioca djeluje sumnjivo, ali pravno gledano Ugovor o izručenju između BiH-e i Srbije potpisan je  05.09.2013. godine i doista ne može biti primjenjen u vezi postupka izručenja Darka Eleza obzirom da je krivični predmet "Lutka" procesno započet prije aktiviranja tog ugovora. Može Siniša Kostrešević naložiti lišenje slobode Eleza odmah po puštanju iz Suda BiH, te njegovo sprovođenje u Banjaluku, ali time već ulazimo u karikiranja kakva se neće dogoditi.

Suštinski je važno znati da Elez prilikom sinoćnjeg saslušanja u Tužilaštvu BiH nije ispitivan za predmet "Lutka", niti tužilaštvo u prijedlogu za određivanje pritvora pominje taj krivični spis. Zdravom razumu zvuči nepojmljivo da tužilaštvo ne može saslušati, a kamoli pritvoriti, vođu već presuđene kriminalne organizacije u krivičnom predmetu gdje možemo očekivati izricanje maksimalne zatvorske kazne. Da kriminalac kom realno prijeti 45 godina robijanja može normalno odšetati kud mu drago, a samo zbog pravnih zavrzlama oko procedura izručenja.

Znači, postupajući državni tužilac zbog procesnih anomalija nije mogao Eleza saslušati za seriju ubistava (Boris Govedarica, Vlatko Mačar, Rade Magazin, Milan Vlaškić, Zoran Golub), brojne teške pljačke, drogu, reketiranje, pranje novca i organizovani kriminal uopšte počinjen prije 2013. godine. Saslušan je jedino oko ubistava Siniše Miličevića iz 2018. i Miloša Ostojića iz 2019. godine, pri čemu je negirao bilo kakvu vezu sa tim zločinima počinjenim u Istočnom Sarajevu. Zvučalo to iracionalno ili ne, ali najkasnije sutra Eleza će predati Sudu BiH radi odlučivanja o prijedlogu za određivanje mjere pritvora zbog ovih ubistava, dok sve ostalo ide pod "pravne rupe".

Iz odluke suda najbolje ćemo moći ocjeniti koliko napora su policija i tužilaštvo doista uložili tokom istraga ubistava Miličevića i Ostojića. Naime, za određivanje pritvora dovoljno je dokazno učiniti vjerovatnim da je neko lice kriminalno involvirano u krivično djelo, te da ga ovom mjerom treba onemogućiti u bjekstvu, uticaju na svjedoke ili uništenju dokaza. Nije potrebno utvrditi postojanje "osnovane sumnje" kao u slučaju podizanja optužnice, nego je potrebno utvrditi "dovoljno osnova za sumnju" kao u slučaju izdavanja naredbe za pretresanje. Govorim pojednostavljeno kako bi čitaoci kroz primjere shvatili suštinu problema.

Znači, ukoliko Sud BiH odbije prijedlog za određivanje pritvora i pusti Eleza na slobodu znajte da policija i tužilaštvo nemaju bukvalno nikakvih dokaza njegovog inkriminisanog povezivanja sa ubistvima Miličevića i Ostojića. Može se dogoditi da sud odredi pritvor pod pritiskom javnosti, šta se često dešava, no mislim da toga u ovom slučaju neće biti. Skloniji sam opciji Elezovog "pristajanja" na pritvor kako bi izbjegao vrlo izvjesnu likvidaciju.

Koliko je realan strah od njegove likvidacije kao neugodnog svjedoka međunarodnog organizovanog kriminala, kakav posljednjih mjeseci trese zemlje bivše Jugoslavije, najbolje vidimo po tome što je na sarajevskom aerodromu dočekan sa preko stotinu policajaca, te zaštićen pancirom i šljemom. Pritom je početak transporta iz Beograda odgađan zbog "poligrafskog ispitivanja", pa zbog iznenadnog pogoršanja zdravlja i drugih ujdurmi. Nismo djeca, sve je izvedeno zbog bojazni od Elezove likvidacije.

U narednim tekstovima idem sa brojnim ekskluzivnim informacijama i tumačenjima aktuelnih dešavanja, a ovde se moram posprdno osvrnuti na jedan drugi jučerašnji događaj (vidi podnaslovni foto). Dakle, na dan izručenja Darka Eleza u Beogradu smo imali vrlo zanimljiv "ministarski sastanak". Sastali su se ministar ODBRANE Nebojša Stefanović i ministar POLICIJE Dragan Lukač. Odličan način pribavljanja "alibija" u slučaju Elezove likvidacije! 

Pogledajmo samo oficijelni razlog sastanka naveden u saopštenju i biće jasno da neko nekog očigledno laže. Lukač je iznenadno osjetio potrebu da se ministru Stefanoviću ZAHVALI za šest (6) kadeta MUP RS koji se školuju na Vojnoj akademiji u Beogradu. Suštinski problem je u tome što Stefanović i Lukač ponajviše strahuju od onoga šta zna i očemu bi mogao svjedočiti Darko Elez, pa time zauzimaju sami vrh liste onih koji bi mogli i imaju motiva organizovati likvidaciju. I trebao im je viđeni alibi!

Elez je godinama seksualno "održavao" kontraverznu Dijanu Hrkalović i sa te pozicije odlično zna dešavanja u policiji Srbije koja su predmet tamošnjih istraga i afera koje tresu sam državni vrh. Vučić očigledno pokušava spasiti Stefanovića, a na tom planu najmanje su mu potrebna svjedočenja nekog poput Eleza. Posebice jer se aktuelne istrage u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini vode pod strogom kontrolom DEA (The Drug Enforcement Administration), svemoćne američke agencije pri ministarstvu pravde.

Agenti DEA su 2018. godine samostalno realizovali istragu umiješanosti kriminalnih organizacija ovih država u međunarodnom krijumčarenju droga, koja je rezultirala sa nekoliko velikih "ulova" i razobličavanja balkanske mreže. Danas imamo finalne radnje višegodišnjih međunarodnih istraga iz kojih su ovdašnje institucije bile izuzete. Vučić samo realizuje naloge DEA i Stejt Departmenta, a da bi spasio sebe mora žrtvovati određeni broj svojih najbližih saradnika. Ministar Stefanović je unaprijed projektovan kao "vrh ledenog brijega" organizovanog kriminala Srbije - ukoliko ne uspiju sadašnje manipulacije sa njegovim nižim podređenima.

Na drugoj strani Lukač je Stefanovićev pandan u Bosni i Hercegovini, sa razlikom što od Dodika ne može računati zaštitu kakvu svom "žrtvenom jarcu" pruža Vučić. Čak suprotno. Zato Lukač i traži pomoć po Srbiji i to preko pobratima Stefanovića. Godinama pišem o "kokainskom bratstvu" jugoslavenskih naroda i kakva je pozicija ministra Lukača, a sad na djelu imamo ono što sam davno najavio kao neminovnost. 

Elem, kako se Elezovo izručenje reflektuje na Lukača? Svog pulena Branimira Šehovca imenovao je za načelnika PU Istočno Sarajevo jula 2018. godine - iako za tu i sve prethodne funkcije nije ispunjavao propisane kriterije. Njegova ključna "referensa" jeste srodstvo sa Nebojšom Radmanovićem. Sad treba pred Sudom BiH izložiti sve što je otkriveno i od dokaza pribavljeno oko ubistava Siniše Miličevića i Miloša Ostojića, pa oko reketiranja privrednika Istočnog Sarajeva usljed kojeg su ova ubistva najvjerovatnije počinjena, sve do kontrole narko tržišta tog dijela Republike Srpske. Lako je bilo zamajavati javnost preko "nedostupnog" Eleza, kog očigledno nisu ni tražili, a sad valja svesti račune pred sudom.

Kakvog "profesionalca" je Lukač postavio na čelo istočno-sarajevske policije najbolje pokazuju svjedočenja pred Sudom BiH. Sam Branimir Šehovac svjedočio je kako je 2007. godine službenim vozilom prevozio Đorđa Ždralu da ga spasi od "snajperista", a onda ga savjetovao da napusti zemlju. Zato smo od Njemačke morali tražiti Ždralino izručenje kako bi mu sudili za ubistvo policijskog načelnika Ljubiše Savića Mauzera.

Identičnu priču pred Sudom BiH ponovio je Ždrale kao svjedok u predmetu "Lutka", u kom ćemo se očigledno još načekati suočavanja sa pravdom vođe kriminalne organizacije Darka Eleza. Znamo kako je Lukačev pulen Šehovac svojevremeno čuvao Ždralu, a sad je vrijeme za utvrđivanje njegovih veza sa Elezom kao kriminalnim donom prostora Istočnog Sarajeva posljednjih godina. Bez obzira što je boravio u Srbiji zna se da je Darko Elez suvereno vladao podzemljem romanijske regije. Sve je činio za vakta Dragana Lukača i takvih "profesionalaca" poput Šehovca.

Tek u naznakama iznosim sporna dešavanja kako bi javnost shvatila esenciju problema, a u narednim objavama slijede mnogo detaljnija tumačenja. Pritom naglašavam kako znam sa kakvim moćnim "adutima" dolazi Darko Elez, odnosno informacijama koje će tek šokirati javnost i ozbiljno zatresti politički vrh Republike Srpske. Zato sam prethodno karikirao sa opcijom da je Elezu najsigurnije "sakriti" se u pritvoru i zaživotno sarađivati sa Tužilaštvom BiH.

Znači, Sud BiH ne određuje pritvor po nečijim željama ili onome što je predstavljeno javnosti, nego spram konkretnih dokaza predočenih u krivičnom predmetu. Ukoliko su policija i tužilaštvo pribavili  dokaze koji u minimumu osnovanosti ukazuju na povezanost Darka Eleza sa ubistvima Miličevića i Ostojića sud će ga pritvoriti. Posebice zbog bojazni od reakcije javnosti. Elem, ako nema "mesa", kako je to govorio jedan meni drag tužilac, onda nema ni rješenja o pritvoru. Završeno je doba mantri i obmana, a nastupa period suočavanja sa realnošću i objektivnom istinom.

P.S. Prije objavljivanja teksta provjerio sam dešavanja i uočio vijest da tužilaštvo još uvijek nije sudu dostavilo prijedlog za određivanje protvora, a što je različito od onoga što je saopštio advokat Duško Tomić. U stvari ovo pokazuje da prethodno pripremljeni prijedlog za određivanje pritvora nije dobro zasnovan i obrazložen, pa moraju raditi izmjene, a što ide u prilog mojoj procjeni da će Elez najkasnije sutra biti na slobodi.

Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: https://radovanovicborislav.blogspot.com/

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter