Borislav Radovanović ide do kraja i javno demolira pravosudno-policijsku narko mafiju (Foto)


Borislav Radovanović ide do kraja i javno demolira pravosudno-policijsku narko mafiju (Foto)

Dalibor Railić i Vanja Vuković, nedavno prvostepeno oslobođeni, ubilački napad noževima na Mihajla Stupara preduzeli su kao odmazdu za akcije "Zora" i "Zora 2". Informacije im je dojavio policijski načelnik Goran Mikanović, a onda je zataškavanje preuzeo tužilac Mladen Mitrović i pokušaj ubistva skandalozno okvalifikovo kao tjelesnu povredu. U okviru istog zataškavanja organizovanog kriminala ubijen je načelnik Radenko Bašić.

Javnost je upoznata sa skandaloznom presudom Osnovnog suda u Prijedoru kojom su Dalibor "Dugi" Railić i Vanja Vuković oslobođeni za POKUŠAJ UBISTVA Mihajla "Šmita" Stupara od 22.06.2018. godine. Možda zato što su u drugom pokušaju marta 2021. godine uspjeli ubiti Stupara, pa iz tog "razloga" nije mogao na sudu svjedočiti protiv optuženih?! Bavićemo se tom sramnom presudom, ali prethodno nam valja razjasniti još sramniju optužnicu.

Pravna kvalifikacija koju u svojim tekstovima godinama koristim u opisivaju ovog zlikovačkog napada na SVJEDOKA-SARADNIKA jeste "ubistvo u pokušaju" i bitno se razlikuje od tužilačke pravne kvalifikacije. Za mega-kriminalca Mladena Mitrovića i njegove tužioce krvnički napad sa zadanih 15-18 uboda i posjekotina noževima možda jeste "tjelesna povreda", odnosno benigno krivično djelo sa zaprijećenom novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine, no zakonska i pravna tumačenja idu u prilog onoga šta godinama javno tvrdim.

Moguće je da Mitrović protiv mene vodi istragu zbog ovakvih objava, kao u skandaloznom slučaju koji sam nedavno objelodanio tekstom Ko drugom istragu "kopa" sam u nju upada, no tu samo možemo govoriti o njegovim krivičnim djelima u domenu organizovanog kriminala i ništa više. Baš kao što optužnica protiv Railića i Vukovića predstavlja dokaz njegove dugogodišnje involviranosti u organizovanom kriminalu koji sada istražuje Tužilaštvo BiH.

Iz činjeničnog opisa događaja sa gornje fotografije vidimo da su počinioci žrtvu smjestili na suvozačevo sjedište kako bi ga noževima mogli napasti iz dva pravca (bočno i s leđa). Takav raspored sjedenja u autu je netipičan za Dalibora Railića i Vanju Vukovića, zbog čega slobodno možemo zaključiti kako je riječ o unaprijed planiranom napadu ubilačkog karaktera. Iz istog razloga ponijeli su noževe, te žrtvu odvezli do šume u perifernom naselju Orlovci.

Optužnicom se nadalje tvrdi da je napad započeo sa "naglim zaustavljanjem vozilom" i ISTOVREMENIM napadom noževima od strane oba počinioca. Navedi se više uboda noževima po tijelu i ekstremitetima, te tzv. obrambenih posjekotina, a kako sam više puta pisao govorimo o nekih 15-18 rana. Uostalom, medicinska dokumentacija je određujuća i nema potrebe da se "nadmudrujemo" oko toga.

Kako znam da ova optužnica predstavlja konkretan DOKAZ tužilačkog pomaganja počiniocima "ubistva u pokušaju"? Vrlo prosto, jer dispozitiv sadrži činjenični opis počekta i toka napada, a izostaje način dovršetka krivičnog djela. Konkretno: optužnica mora sadržavati objašnjenje načina okončanja napada, odnosno je li Stupar uspio pobjeći iz vozila i tako sačuvati život ili su njegovi napadači iz nekog drugog razloga prekinuli napad noževima. 

Ovaj momenat počinjenog krivičnog djela određujući je po pitanju namjere počinilaca, odnosno njihovog htjenja da Stupara ubiju ili samo teško povrijede, gdje broj i raspored ubodnih rana materijalo potkrepljuju stvarni naum zločinaca. Ukoliko nije "dovoljno" prethodno navedeno pripremanje napada noževima dvojice okorjelih kriminalaca već presuđivanih za takva krivična djela. 

Mladen Mitrović nije tražio toksikološki nalaz za Railića i Vukovića, pa tako nije utvrđeno korištenje kokaina u počinjenju ovog krivičnog djela, ali meni nije problem objaviti više službenih pismena policije koja govore o takvoj specifičnosti za njih i druge pripadnike kriminalne grupe u oružanim pljačkama, ubistvima i drugim nasilnim deliktima. No, i bez upotrebe droga kao stumulansa struktura ubodnih rana i posjekotina ukazuje na bezobzirni napad UBILAČKOG KARAKTERA.

Naredni problem ove tužilačke bitange i njegovih poslušnika proizilazi iz optužnicom navedenih MOTIVA napada. U činjeničnom opisu stoji da Railić i Vuković u toku napada žrtvu pitaju: "... zašto ih odaje policiji, zašto 'uvaljuje' njih i izvjesnog...", a indikativno ispušta korištenje riječi - DROGA. Nepobitno se zna da su pominjani "izvjesni Vlado" i droga, a šta nas tek vodi ka daljim dokazima kriminalnog zataškavanja ovog pokušaja ubistva počinjenog u okviru organizovanog kriminala sa teškom involviranosti službenih lica policije i pravosuđa.

Tužilaštvo BiH i inspektori MUP RS koji rade na ubistvu načelnika Radenka Bašića identifikovali su "izvjesnog Vladu" i riječ je o višestruko hapšenom Vladimiru "Vladi" Paviću. Sinovcu ovdašnjeg političkog moćnika Marka Pavića kako sam to objasnio tekstom NEMA ZAŠTIĆENIH: Policija steže omču oko vrata narko mafije. Govorim o višestrukim hapšenjima povodom ubistva Mihajla Stupara i načelnika Radenka Bašića, te organizovanog kriminala u vezi sa narkoticima.

Ovim dolazimo do MOTIVA napada za koji Mitrović i njegovi tužioci znaju od starta, ali su se za godinu i po istrage svojski trudili isti sakriti ili zataškati. Konkretno: tadašnji načelnik Goran Mikanović odao je Railiću informacije koje je Mihajlo Stupar dao policiji. Stupar je kazao kako Railiću ubrzo treba stići kilogram heronina. Umjesto da organizuje akciju presretanja droge Mikanović je odao informacije i DIREKTNO produkovao napad na svjedoka-saradnika Stupara.

Ubrzo poslije zločina tekstom Ubijeni Mihajlo Stupar bio je svjedok protiv narko-mafije! javno sam tvrdio šta je pozadina istog, no tek nakon egzekucije načelnika Bašića započeta je zakonita i djelotvorna istraga ovog organizovanog kriminala. Kada se uključilo Tužilaštvo BiH, nakon što je Mitrović po treći puta na slobodu pustio "Dugog" Railića. Znači nastavio sa praksom višegodišnjeg zataškavanja teškog kriminala.

Po prezentovanoj optužnici govorimo o najmanje tri lica, konkretno o Railiću, Vukoviću i "izvjesnom Vladi", za kog su i ptice na grani znale da se odnosi na pomenutog Vladimira Pavića. Po tom parametru zakonski govorimo o grupi lica, organizovanoj grupi ili grupi za organizovani kriminal (najmanje tri lica). Drugi određujući činilac proizilazi iz akcije "Zora 2" izvedene dan ranije protiv lokalne narko mafije.

Znači, pored ove trojice imamo još pet uhapšenih i jedno lice u bjekstvu kod kojih je policija našla drogu, oružje i druge inkrimisane predmete. Na dan napada na Stupara, dakle 22. juna 2018. godine, prethodno uhapšeni u akciji "Zora 2" predani su OJT Prijedor na dalje postupanje i zato je bitanga Mladen Mitrović od starta znao MOTIV pokušaja ubistva. Kao i da jedino možemo o tom zločinu govoriti, a ova skandalozna optužnica za "tjelesnu povredu" je upravo dokaz protiv njega.

Moram apostrofirati da je akcija "Zora 2" nastavak prethodne akcije "Zora" iz decembra 2016. godine i u kojima je ukupno pronađeno: laboratorija za proizvodnju indijske konoplje, veća količina droga (marihuana, spid, kokain i heroin), tri pušake sa pripadajućom municijom, više mobilnih telefona, određena količina novca kao i krivotvorena novčanica u apoenu od 500 eura. Vjerovatno bi ulovili i kilogram heroina po Stuparevoj dojavi da vajni načelnik Mikanović nije informacije (pr)odao Railiću. Posebice jer je akciju izvela Uprava za organizovani kriminal MUP RS.

Iz saopštenja i informacija Tužilaštva BiH znamo da ubistva Stupara i načelnika Bašića istražuju kao povezana unutar organizovanog kriminala prijedorske narko mafije, te da Railića sumnjiče kao organizatora Stuparevog brutalnog umlaćivanja iz marta 2021. godine. Pored Marka Momića, već uhapšenog u Beogradu, sa ubistvom se dovodi u vezu i Vladimir Pavić. Tako smo sa istim osumnjičenima od "tjelesne povrede" iz 2018. godine ipak dospjeli do "teškog ubistva" Stupara - počinjenog jer je naivno vjerovao policiji i davao tako opasne informacije.

Kolika je kriminalna involviranost u organizovani kriminal glavnog tužioca Mladena Mitrovića vidimo po nizu nezakonitosti opisanih u ranijim tekstovima, te ekskluzivnim podacima koje danas po prvi puta saopštavam javnosti. I objašnjenja kako prezentovana optužnica predstavlja dokaz protiv Mitrovića. Zajedno sa načelnikom Goranom Mikanovićem i njegovim sramnim postupcima. Umjesto hapšenja Railića prilikom preuzimanja kilograma heroina on prodaje informacije i Stupara dovodi u životnu opasnost.

Bez obzira koliko se pomenute bitange trudile zataškavati počinjena krivična djela i koliko institucionalni moćnici odlagali njihovo eliminisanje iz organa krivičnog progona moja malenkost nastavlja sa objelodanjivanjima novih i novih dokaza predmetnog kriminala. Pazim da ne ugrozim pokrenute istrage, a inače bi javnost davno bila šokirana informacijama kojima stvarno raspolažem. Pritom pišem tematski, tako da neke nove ekskluzivne dokumente i podatke planiram vrlo brzo plasirati. Primjera radi aferu "POTKIVANJE Mitrovića". (Nastaviće se...)

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter