Borislav Radovanović - Ko sa đavolom tikve sadi: Milanović ide stopama Miloševića


Borislav Radovanović - Ko sa đavolom tikve sadi: Milanović ide stopama Miloševića

Zoran Milanović očigledno štiti Vladimira Zelenskog i njihove zajedničke NATO šefove, jer vidimo da ni u primisli obaranje aviona na Zagreb ne tretira kao potencijalni ratni zločin. Slično su povodom monstruoznih zločina radili Milošević, Karadžić i Mladić, pa se iskreno nadam da će ga sadašnji mentori jednako "tretirati" kada im više ne bude potreban. 

Pitate se zašto Srbina iz Prijedora brine pad bespilotnog aviona Tupoljev-141 na Zagreb? Prvotno jer živim na 108 km vazdušne udaljenosti od Zagreba, a šta je glavnom gradu Hrvatske dvostruko bliže od Osijeka ili sedam puta od Splita. Kao bezbjednjak po obrazovanju i trodecenijskom profesionalnom iskustvu normalno je da ovakve događaje istražujem kao oblike teškog i širokog ugrožavanja. I ekspresno sam reagovao tekstom Na Zagreb pao bespilotni izviđački avion Tu-141 - ili borbeni MiG 21?!, sa apostrofiranjem brojnih pitanja na kakva javnost s pravom traži odgovore.

U odnosu na prvi tekst znamo da su dijelovi aviona Tu-141 iskopani iz zemlje, šta ukazuje na nekontrolisani pad sa velike visine (preko kilometra). Ovi avioni konstruisani su za spuštanje padobranima na unaprijed utvrđenu poziciju i bez štete po letjelicu i mjesto ateriranja, a šta je u Zagrebu nedvosmisleno zakazalo. I produkovalo zabrinjavajuću opasnost po obližnji studentski dom i grad uopšte. Izjave hrvatskog političkog i vojnog vrha, a posebice predsjednika Zorana Milanovića, na ovu opasnost isprovocirale su moje ovakvo reagovanje.

Dakle, nemam apsolutno nikakve sumnje da rukovodstvo Hrvatske i kompletna NATO zločinačka bratija isključuju rusku odgovornost za ovaj nemili događaj. Najmanja naznaka sumnje na rusku upletenost rezultirala bi globalnom histerijom, kako političkom tako i medijskom. Ovako, odlično znaju da je bespilotni avion lansiran od snaga lojalnih Vladimiru Zelenskom i doslovno opraštaju svom "savezniku". Tako smo svojevremeno oprostili Englezima bombardovanje Beograda iz 1944. godine, pa smo identično zločinaštvo imali 1999. godine. Bar mi kriminalisti odlično znamo da se posljedica zločinačke radnje ne mora odmah ispoljiti.

Kakav bi bio motiv Zelenskog, ili nekog centra moći iznad njegove kontrole, da ovako bezobzirno ugrozi Zagreb? Danima smo gledali vapaje Zelenskog i tvrdnje kako NATO mora reagovati na dešavanja u Ukrajini, pa sve do očajništva opisanog u tekstu ZELENSKI NA KOLJENIMA: Putinov novi svjetski poredak neminovna realnost. Tada je bilo prerano pominjati mogućnost počinjenja ratnog zločina, no protek vremena i nova saznanja vode nas i ka toj dimenziji događaja.

Gro javnosti smatralo je neozbiljnim moje navode o Putinovoj moći da sa ruskih neuhvatljivih podmornica bukvalno izbriše sa lica zemlje kompletan London, a potvrda je ekspresno stigla upotrebom zastarjele tehnologije koja se pokazala nadmoćnom u odnosu na PVO resurse tri države članice NATO. Doduše, u prvom tekstu naveo sam karakteristike Tu-141, zbog kojih je na vježbama iz 90-ih godina pokazao se gotovo neuhvatljivim u istovremenom suočavanju sa avionima Su-27, MiG 29, sistemom S 300 i sijasetom prateće tehnologije. Kako tvrde ruski izvori o manevarskim mogućnostima tog bespilotnog aviona.

Elem, vratimo se na "zagrebački slučaj" i očigledno nastojanje državnog i političkog vodstva da se slučaj zataška, ili bar "otupi" kroz odugovlačenje istrage. Iskreno, izjave o aviobombi teškoj 250 kg unutar aviona smatram krajnje neozbiljnim. Tokom inspektorske karijere dugo sam se bavio eksplozijama i poznat mi je učinak relativno malenih količina različitih eksplozivnih materija - težine ispod jednog kilograma. Po fotografijama lica mjesta i širini kratera nema govora o detoniranju eksploziva u desetinama kilograma, a o stotinama kilograma naprosto nema smisla raspravljati. Baš kao što ne smijemo preuveličavati eksplozivne materije postavljene zarad unutrašnjeg uništavanja uređaja za navođenje i izviđanje.

Ovde primarno valja razmišljati o samoj letjelici kao projektilu, pri čemu valja apostrofirati činjenicu da bespilotni avion Tu-141 u stručnoj terminologiji često nazivaju raketom. Primarno zbog načina lansiranja i svog izgleda, a više ruskih izvora koje sam pretraživao govori o sposobnosti nošenja tereta čak do jedne tone. U pokušaju sublimiranja ukupne situacije prilično sam uvjeren da su Ukrajinci ovim i ovakvim dejstvom praktično demonstrirali ono šta su danima ranije govorili. Konkretno: glavni gradovi država članica NATO ne mogu mirno spavati nakon što su gadno iznevjerili Ukrajince! Za takvu "crnu operaciju" Zagreb je idealna meta!

Hrvatski politički i vojni vrh mora jasno izreći da su se ovim činom rusko-ukrajinska oružana dejstva "prelila" na naš prostor. Takvo polazište pruža mogućnosti preveniranja sličnih ili težih budućih dejstava. Ili će u crkvi paliti svijeće i moliti da i naredni napad neće proizvesti teška stradanja. Osim ukoliko predsjednik Milanović nema tajna saznanja na kakvima zasniva svoje konfrontacije sa akterima istrage, ministrom odbrane i vladom uopšte. Pretpostavljam da je tako jer bi već potegao svoju omiljenu temu - ratne zločine.

Nemojmo se lagati, bez obzira sa koje strane je avion lansiran, ruske ili ukrajinske, ukoliko je postojala namjera njegovog namjernog obaranja na Zagreb ili neki drugi cilj našeg prostora nesporno moramo govoriti o RATNOM ZLOČINU. Letjelica je zasigurno lansirana od strane vojnih snaga, a doletjela je daleko izvan borbenih dejstava i na kraju ugrozila civilni objekat (grad). Poenta je u postojanju namjere da se materijalizuje ovakva posljedica, a ukoliko je neka od zaraćenih strana svjesno i namjerno "gađala" Zagreb onda je počinjen ratni zločin.

Zato je od posebne važnosti razjasniti pitanje postojanja aviobombe unutar letjelice, šta je podjelilo hrvatsku i regionalnu javnost. Ugrađivanje aviobombe nije tipično za Tu-141, ali je moguće i to sa značajnom kilažom, a da ne govorimo o "prljavim bombama" (radioaktivne materije u kombinaciji sa eksplozivom) ili o biološkim i hemijskom bombama. Mogao bih unedogled nabrajati različite varijante karikiranja sa aviobombama, no i ovo je dovoljno za sumnjičavost spram Milanovićevih reagovanja na tu temu.

Ministar Mario Banožić svoja saopštenja bazira na otkrićima direktnih aktera uviđaja i vađenja dijelova aviona iz zemlje. Ukoliko službena i stručno osposobljena lica sa terena govore o fragmentima aviobombe nije primjereno da ih "demantuje" predsjednik i vrhovni komandant sjedeći u svom kabinetu. I koji je, uzgred rečeno, totalni laik za ovu materiju. Kako prednje rekoh nema govora o aktiviranju aviobombe iole ozbiljne razorne moći, no ako je cilj bio demonstracija potencijalne ugroženosti i "prazna" bomba ima svoju funkciju. 

Ukoliko je sa strane Zelenskog poslana "poruka" NATO savezu svi dosad poznati podaci imaju svoj logički smisao. Vladimiru Putinu i proruskim snagama uopšte najmanje je potrebna dodatna homogenizacija Sjevernoatlanske alijanse, a kakvu bi ovakav napad nepobitno produkovao. I od prvog momenta imali bi ranije pomenutu globalnu histeriju. Ponavljam, po mojim procjenama London je na vrhu meta ruskog napada na sile Zapada, odnosno slavenske i uopšte zemlje EU neće napasti do nivoa nužne odbrane. Takav ratni zločin možemo očekivati od Putina, a zagrebačka ujdurma je očigledno u odgovornosti Zelenskog, pa se umjesto ratnim zločinom tretira "nestašlikom".

Elem, moja ključna kritika ponašanja Milanovića i sličnih zasnovana je mnogo dubljoj analizi i dešavanjima koja su prethodila aktuelnim opasnostima. Februara 2014. godine prognozirao sam da je "obojena revolucija" u Ukrajini tek pretpostavka eskalacije rata u Siriji, šta se pokazalo vjerodostojnim, a u desetinama tekstova objašnjavao sam dalji tok događaja. 

Tako smo došli do teksta od 6. septembra 2015. godine i mog "antiratnog krika ratnog veterana". Prije šest i po godina alarmirao sam javnost oko karaktera NATO bombardovanja Sirije i Iraka pod izgovorom borbe protiv ISIS-a. Po ko zna koji puta ukazivao sam na američku stategiju "rješavanja radioaktivnog otpada" preko municije - od metka do nuklearnih bojevih glava. 

U tadašnjim tekstovima govorio sam o zločinima genocidnog karaktera nad muslimanima kao provenijenciji od strane "NATO jastrebova", gdje korištenje osiromašenog uranijuma i sličnih materija ponajviše dokazuje genocidne namjere. U cilju pojašnjavanja aktuelne situacije te 2015. godine vratio sam se dvije decenije unazad i stvarima kojima sam direktno svjedočio i podacima ranijih istraživanja. Stradanja Sirijaca i Iračana gledao sam iz vizure onoga šta smo mi ovde preživjeli 1995. i 1999. godine.

Posebno sam kritikovao dodvoričko ponašanje srpskih velmoža Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića prema banditima koji su najmonstruoznijim zločinima uništavali našu populaciju - ukupno, jer radijacija ne poznaje etničke i vjerske razlike. Kako su zarad ličnih interesa stavili se na stranu zločinaca, od izvršilaca u liku zarobljenih pilota do političke moći Francuske i NATO, tako su ih "prijatelji" izveli pred sud i okvalifikovali genocidašima. 

Pored oslobađanja zarobljenih pilota srpsko rukovodstvo omogućilo je Francuzima i da iskopaju neaktiviranu raketu, te odnesu taj konkretni dokaz kakavim bojevim glavama smo bombardovani. Pišem o sopstvenom saznanju stečenom decembra 1995. godine u Hadžićima, sa mjesta gdje je iskopana avioraketa zabijena 18 metara duboko u tlo. Zato ovaj događaj kompariram sa zagrebačkim.

Znači, nije Zoran Milanović prvi koji je interese svog naroda podredio najgorim zločincima ove planete, no valjalo bi mu prisjetiti se kako su prošli oni koji su se slično ponašali u ne tako dalekoj prošlosti - poput Miloševića, Karadžića i Mladića. Ukoliko vas zanimaju detalji ovakvog promišljanja pročitajte donji tekst iz septembra 2015. godine, a po podacima koje ćete tako saznati vjerujte da se nećete pokajati zbog vremena utrošenog na čitanje.

Piše: Borislav Radovanović

TEKST 06.09.2015.:

ANTIRATNI KRIK RATNOG VETERANA

Milorad Mišo Pelemiš, komandant 10. diverzantskog odreda, nedavno je objelodanio podatke kako je po naređenju Ratka Mladića skrivao francuske pilote zarobljene 1995. godine nakon obaranja njihovog Miraža 2000 iznad Pala. No, mnogo važnije je njegove svjedočenje o tome kako su se srpke političke kvazielite sa obe strane Drine naprosto utrkivale oko oslobađanja zarobljenih pilota. Pelemiš je ovim otvorio priču o događanjima kakvima i sam mogu svedočiti.

Danas su gotovo zaboravljeni detalji oko zarobljavanja francuskih pilota, a žalosti me da je tako pošto je u pitanju zločinaštvo nad našim napaćenim narodom. I to zločinaštvo one najmonstruoznije prirode. Podsjetiću da su tada zarobljeni kapetan Frederik Šifo i navigator-poručnik Žoze Suvinje. U vezi poručnika Suvinjea nikada ne treba zaboraviti podatak da je u pitanju navigator osposobljen za upravljanje avio-projektilima punjenim osiromašenim uranijumom. Ukoliko čovjek-pojedinac može predstavljati dokaz počinjenog zločina, onda su oružane snage Republike Srpske obezbijedile takav dokaz. To što u trenutku obaranja njihov avion nije bio naoružan projektilima zabranjenim međunarodnim pravom u biti ne znači ništa obzirom da to nije bio prvi i jedini napad kakav je ovaj dvojac izveo.

Ovom prilikom želim posvjedočiti o jednom drugom napadu na naš narod, a koji je vremenski i personalno vrlo blizak prednje pomenutom. Dogodilo se da sam, kao mladi specijalac MUP-a Republike Srpske, decembra 1995. godine obreo se u Hadžićima. Po dolasku u to mjesto zatekli smo pripadnike francuske Legije stranaca i bilo je poprilično nejasno zbog čega je ta formacija bila tu raspoređena.

Nagovještaj odgovora dobio sam sasvim slučajno prilikom razgovora sa dvoje staraca, izbjeglica privremeno nastanjenih u Hadžićima. U nekom trenutku neobaveznog razgovora starina poče hvaliti francuske vojnike. Pri tom je objašnjavao kako je tokom bombardovanja jedan avio-projektil pogodio uz sami temelj kuće, te se zabio u zemlju, a nije se aktivirao. Reče čiča da su francuski vojnici došli sa prvim danima primirja i kopali 18 metara duboko u zemlju, dok nisu pronašli i izvadili avio-raketu. Normalno, projektil su odnijeli, a starina im je na tome bio zahvalan jer živjeti na neaktiviranoj razornoj raketi i nije pretjerano ugodno. 

Ovde možemo postaviti niz pitanja, ali osnovno je: čemu takva agilnost Francuza na uklanjanju neaktiviranog projektila? Možemo govoriti o uklanjanju napredne vojne tehnologije kako protivnici ne bi došli u njen posjed. Ipak, sa jednakom uvjerenošću možemo govoriti o uklanjanju dokaza bombardovanja civilnih ciljeva obzirom da je projektil za nekoliko stotina metara promašio vojni cilj i pogodio civilno naselje.

Možemo pomisliti da je ovim slučajem uklanjan dokaz ratnog zločina. No, u to vrijeme imali smo na stotine sličnih „pogodaka“ i civilnih žrtava, i to je uvijek podvođeno pod kolateralnu štetu. Zato budimo krajnje konstruktivni i recimo da se francuska agilnost primarno manifestovala u vidu uklanjanja dokaza o korištenju navođenog projektila sa osiromašenim uranijumom. Opštepoznato je da su Hadžići ponajviše gađani međunarodno zabranjenim sredstvima i tu ne treba imati dvojbe – Francuzi su uklonili dokaz ratnog zločina! 

Znači, postoji ozbiljan skup indicija da smo u jednom trenutku na raspolaganju imali i nesporan dokaz ratnog zločina i neposredne počinioce istog (francuske pilote). Pitanje je zbog čega naše političko i vojno rukovodstvo aktivno saučestvuju na uklanjanju dokaza monstruoznih zločina na našu štetu?

LJUBAV RADOVANA KARADŽIĆA I FRANCUSKIH PRIPADNIKA IFOR-a

U odgovoru na prednje pitanje o izdajničkom ponašanju naših „elita“ ponovo ću se poslužiti vlastitim svjedočenjem. Prvi dio 1996. godine proveo sam na Palama, obezbjeđujući Radovana Karadžića. Zbog toga mogu posvjedičiti da je na stotinjak metara od Karadžićeve kuće bio postavljen kontrolni punkt francuskih pripadnika tadašnjeg IFOR-a.

Svakodnevno sam gledao kako Karadžić, samo sa vozačem i u onoj toliko opjevanoj „mečki“, prolazi kroz taj punkt. Na Karadžićevo pozdravljenje podizanjem ruke francuski vojnici odgovarali su srdačnim mahanjem. Na prvi pogled djelovalo je da Francuzi funkcionišu u sklopu obezbjeđenja bivšeg predsjednika. To bi bilo „normalno“ da već tada nije podignuta optužnica haškog Trubunala.

Dakle, Radovan Karadžić je uživao u benefitima oslobađanja francuskih pilota. Sad, pitanje je: u čemu je „uživao“ njegov narod? I ovde ću se zadržati na Hadžićima. Kako ističe novinar i publicista Nedeljko Zelenović, ratni stanovnik Hadžića, smrtnost populacije u toj kategoriji je četiri puta veća nego u npr. Bratuncu u koji je izbjegao najveći dio Hadžićana. 

Takav odnos smrtnosti potvrđuje i Slavica Jovanović, direktorka Doma zdravlja u Bratuncu. Zelenović godinama proziva institucije u BiH-e zbog nedovoljnog angažovanja na problemu osiromašenog uranijuma i njegovog štetnog dejstva po stanovništvo. No, podsjeća i da su odmah nakon bombardovanja 1995. godine u Hadžiće stigli stručnjaci iz Vinče, obavili mjerenja, ali da nikad nisu objavili podatke. Tadašnja vlast u Srbiji to nije dozvolila! I sve potonje vlasti Srbije i Srpske jednako saučestvuju u prikrivanju zločina nad sopstvenim narodom.

Važno je podsjetiti i na izjave Jeline Đurković koja je 2005. godine predsjedavala Komisijom za istraživanje posljedica radijacije osiromašenog uranijuma. U izvještaju koji je tada sačinjen navedene su posljedice i date upute šta se treba uraditi po ovom pitanju. No, kako kaže gospođa Đurković - taj izvještaj negdje se “zagubio” i do njega danas nije moguće doći. Žalosno je to!

Elem, sramno ponašanje srpskih kvazielita u odnosu na bombardovanje Republike Srpske kao bumerang obilo se o glavu srpskom narodu četiri godine kasnije. Operacija “Saveznička sila” (poznata kao “Milosrdni anđeo”) obimom usmrćivanja, ranjavanja i razaranja daleko je nadmašila Operaciju “Namjerna sila”. Kada naše “elite” nisu ispoštovale stradanja vlastitog naroda u Srpskoj sasvim očekivano bilo je ponavljanje zločina u još težem i pogubnijem obličju. Nakon 10 tona radioaktivnih supstanci bačenih na tlo Srpske dobili smo još 15 tona na teritoriji Srbije. Žalosno je da smo to “zaboravili”!

ŠTA SMO NAUČILI IZ STRAVIČNE PROŠLOSTI?

Kažu da iskustvo nije ono šta vam se događalo u prošlosti, nego je to sposobnost prepoznavanja budućih sličnih situacija. U tom kontekstu Srbe možemo okarakterisati kao “kolektivitet bez iskustva”. Uostalom, kako tumačiti ponašanje srpskog etničkog korpusa u odnosu na nadolazeću eskalaciju oružanih sukoba sa nedvosmislenim obilježjima svjetskog rata. Ukoliko je u ratna dešavanja involvirano više desetina država sa različitih kontinenata, ukoliko zaraćeni prostor zahvata dva kontinenta (Sjever Afrike i Bliski Istok) i sa tendencijom širenja, onda to moramo nazvati svjetskim ratom.

No, ukoliko želimo racionalizovati aktuelnu situaciju moramo govoriti o dvije dimenzije: o prisustvu rata i o karakteru rata. Oduvijek čovječanstvo ratuje i to je društveno stanje na kakvo smo već svikli. Međutim, zapitajmo se koliko možemo prihvatiti karakter rata u kakav čovječanstvo srlja. U pitanju je hegemonistički, kolonijalni i usko interesni rat kakav generiše jedan gotovo promilni udio ukupne populacije i zarad sopstvenih interesa. Ipak, i u toj dimenziji ovaj rat se bitno ne razlikuje od ranijih. Postoji jedna dimenzija ovog rata o kakvoj se još uvijek ćuti, a šta je očekivano obzirom na informacionu dominaciju kakvu ostvaruju kreatori rata. Dakle, progovorimo o karakteru „vojnih udara“ kakve su Sjedinjene Države i „sateliti“ već započeli na prostoru Bliskog Istoka.

Za one neupućene moram istaći kako su Sjedinjene Države prije više od 40 godina započele široku unutrašnju raspravu o modalitetu odlaganja radioaktivnog otpada. Prvo je razmatrana opcija odlaganja otpada na vlastitoj teritoriji, no, bilo je nemoguće privoliti bar jednu federalnu članicu da pristane na tako nešto.

Zatim se raspravljalo o opciji odlaganja nuklearnog otpada na teritoriji „prijateljskih država“, međutim, ni pritisci ni krediti nisu bili dovoljni za biločiji pristanak. I onda Angloamerikanci pronalaze jeftin, efikasan i jednostavan način rješavanja opasnih materija. Decenijama Sjedinjene Države u svaki projektil, od metka do balističkih raketa, odlažu radioaktivni otpad. Amerikancima je civilizacijski „prihvatljivo“ da svoje neprijatelje uništavaju bez ikakve selekcije, dugoročno, teško i sa obilježjima genocidnosti. 

Neupućene želim obavijestiti i o tome da u Sjedinjenim Državama već dvije i po decenije (od Zalivskog rata) traje snažna unutrašnja rasprava po pitanju smrtnosti i oboljevanja njihovih vojnika angažovanih na ratnim poprištima diljem planete. Brojna udruženja ratnih veterana i građana decenijama uporno dokazuju da su smrtnost i  bolesti karakteristične za izlaganje radioaktivnim materijama mnogo izraženije kod vojnika angažovanih u ratovima, nego kod ostatka populacije. 

Državna administracija ne priznaje brojna istraživanja urađena po ovoj pojavi i surovo manipuliše istinom, odnosno činjenicom da bezobzirno truju i neprijatelje i sopstvene vojnike. No, jedno je nesporno – u Sjedinjenim Državama bar postoji javna rasprava o tom problemu, građani protestvuju, bore se za svoja prava i ino. Šta se dešava u Srbiji i Srpskoj?

Moram priznati da mi je ponašanje našeg naroda neshvatljivo! Pitam: postoji li na tlu Evrope narod „pozvaniji“ da prvi javno progovori o karakteru već materijalizovanih i onih budućih, a sasvim izvjesnih, zločina? Neshvatljivo je da ćuti narod na koji je bačeno 25 tona radioaktivnih tvari, narod koji decenijama trpi teške posljedice monstruoznih zločina. Razumno je očekivati antiratne proteste diljem Srbije, BiH-e i Hrvatske, a krajnje neshvatljivo je da niti jedan takav protest do danas nije upriličen.

Desetine hiljada izbjeglica nas svakodnevno podsjećaju na ratne strahote na nama ne tako dalekom prostoru, no, vrhunac našeg „altruizma“ ogleda se u licemjernim medijskim predstavama o „dobrodošlici“. Pitanje kakvim bi se trebali pozabaviti jeste: zašto je nemoguće okupiti bar 50 građana za javno izražavanje antiratnog protesta? U dvomilionskom Beogradu nema 50 osoba spremnih da izbjeglice podrže u traženju mira. To je bukvalno neshvatljivo!

Na sve to svakodnevno nas mediji „izvještavaju“ o vazdušnim udarima protiv Islamske Države. Bar Srbi odlično znaju kakva sredstva se koriste za ove „humanitarne akcije“. Odlično Srbi znaju, a nažalost iz vlastitog iskustva, da NATO jastrebovi čine genocid nad građanima Bliskog Istoka, da uništavaju redom, sistematski i monstruozno. I Srbi ćute, ćute i uporno ćute! Stanovništvo napadnutih oblasti možda još uvijek nije svjesno šta im čine „humanitarci“, kakve opasnosti im prijete i ino, ali je krajnje nerazumljivo zbog čega ih na to ne žele upozoriti oni koji su slične zločine već pretrpili.

Ukoliko je neko pomislio da sam u dosadašnjem dijelu teksta iznio najtežu dimenziju našeg „ćutanja“, taj se grdno prevario. Danas nedvosmisleno uviđamo da NATO jastrebovi nastoje Srbiju i zemlje okruženja pridobiti kao saveznike u ovom monstruoznom ratu. I odlično Srbi znaju koliko su naše političke elite „kvarna roba“ i kako se uvijek povode za vlastitim interesima, sa ekstremno izraženom nebrigom za narod i žrtve.

Time je neshvatljivo da nijemo posmatramo kako hegemoni i monstrumi Zapada glorifikuju Vučića, kako ga imenuju „faktorom mira“ i stabilnosti, baš kako su svojevremeno činili sa Miloševićem i Karadžićem. Imamo stravična znanja o našoj ne tako davnoj prošlosti, a žalosno je da nemamo iskustva. Pitam javno: zar ćemo gluvonijemo dozvoliti da nas uvuku u još jedan težak zločin, zar ćemo dozvoliti da nas ponovo ugroze i uvedu u još jedan suludi rat? Zar nemamo ni zrno mudrosti, pa da raniju nesreću pretvorimo u iskustvo?

Dakle, iz predstavljenog je vidljiv prigovor na našu indolentnost u odnosu na eklatantne opasnosti i zločine. U tom smislu pitam: zar od „trilateralaca u pokušaju“ Aleksandra Vučića i Milodara Dodika očekujemo organizovanje antiratnih protesta? Ili to očekujemo od hedonističke i samožive inteligencije? Možda od običnog puka zaluđenog rijaliti programima? Po meni najpozvanija kategorija za organizovanje javnih protesta jeste u redovima onih koji ponajbolje znaju kakve strahote i opsanosti rat donosi. Govorim o ratnim veteranima! 

Ako se u biločemu trebamo ugledati na Amerikance, pa neka to bude aktivizam ratnih veterana radi upozoravanja javnosti na monstruozne zločine kakvima NATO jastrebovi prijete opstanku čovječanstva. Iz vlastitih stradanja znamo kakve to vazdušne udare izvode „zabrinuti humanitarci“ nad bliskoistočnom populacijom. Već danas nesporno znamo da će se ovaj rat širiti i najvjerojatnije poprimiti obilježja Trećeg svjetskog rata. Znamo i da će na dasetine (i stotine) miliona nesrećnika biti izložene desetinama tona radioaktivnih materija, a pitanje je: zašto ćutimo?

Posljednjih godinu i po tekstovima i javnim istupima objašnjavam kakve opasnosti prijete čovječanstvu, kakve monstruozne planove kuju hegemoni. No, shvatam da to nije dovoljno! Ovim putem želim pozvati borce, žtrve rata i dobronamjerne ljude da se okupljamo, da izrazimo jasan i masovan protest prema onome šta se dešava. Iskreno vjerujem da jednom širokom akcijom antiratnih protesta možemo uticati na druge narode i građane, da možemo BAR POKUŠATI proizvesti pozitivne promjene na globalnom planu.

Vjerujem da Srbi sa obe strane Drine imaju i pravo i obavezu da među prvima pošalju antiratne poruke, da se suprostave globalnoj opasnosti. No, na prvom koraku – moramo se suprostaviti bilokakvoj mogućnosti našeg saučestvovanja u monstruoznim zločinima nad populacijom čija je jedina „krivica“ u tome što su rođeni na prostoru bogatom energentom budućnosti – prirodnim gasom. Iskustvo je suprostavljati se ratu na Bliskom Istoku prije nego dođe u naša dvorišta!

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter