Borislav Radovanović - Prvi sam kažnjen zbog širenja panike i nereda

Borislav Radovanović - Prvi sam kažnjen zbog širenja panike i nereda

Danas mi je, nakon privođenja i saslušanja, uručen prekršajni nalog sa 1 000 maraka kazne zbog širenja panike i nereda. Zato mogu objelodaniti pojedinosti ove skandalozne odluke Vlade RS, ali i čemu se mogu nadati svi koji se usude javno iznositi mišljenje o "koronaludilu". Koliko Lukačeva policija poštuje ustav ove zemlje vidite po činjenici da sam retroaktivno kažnjen za tekst objavljen dan prije donošenja odluke, te dva dana prije njenog objavljivanja u Službenom glasniku RS. Po kom i kakvom opštem aktu sam kažnjen pojma nemam, jer je odluka još uvijek nedostupna onima na koje se odnosi.

Od ranog jutra borim se sa prijedorskom policijom. Prvo su pokušali nezakonito privesti me u PU Prijedor, bez objašnjenja razloga službenog postupanja. Kažu naredio načelnik Radenko Bašić, a kad je on u pitanju ustav i zakoni Republike Srpske prestaju važiti.

No, nisu očekivali da će prvo nastupiti moj branilac, inače izuzetno ugledan prijedorski advokat, zbog kog se početna priča bitno mijenja. Ublažava. Tek tad mi saopštavaju da je razlog saslušanja moja objava "KORONALUDILO: Još jedna prilika za pljačku!". Napisana prije dva dana!

Da ne dužim: pravnim zavrzlamama uspio sam policajce zbuniti do toga da sam na kraju saslušan u svojstvu svjedoka. Dao sam izjavu kako organ prvo mora svjedoku saopštiti za koje krivično djelo, ili prekršaj, vrši saslušanje, pa i u kom konkretnom postupku. Bez toga glupo je da nešto izjavljujem.

Pušten sam iz službenih prostorija, te se vratio kući kako bih sa porodicom proslavio današnji 50. rođendan. Elem, popodne dolazi policajac i uručuje mi "rođendansku čestitku" - prekršajni nalog sa 1 000 maraka novčane kazne (vidi donji foto).

Tako znam da broj opšteg akta sporne odluke jeste 04/1-012-2-849/20. Vidim i da "propis" sadrži tačke 2. i 3., a postoje li u istom članovi i stavovi tek valja utvrditi. Čim je juče saopšteno kako je vlada donijela spornu odluku pretražio sam sajtove vlade, MUP-a, parlamenta i druge, ali dosad nigdje nije objavljen sadržaj odluke.

Znate, naš ustav i međunarodne konvencije implementirane u istom nalažu da opšti pravni akt (zakon, pravilnik, odluka...) mora biti dostupan onima na koje se odnosi. Posebno ako se odnose na propise u domenu zabrana i kažnjavanja.

Moraju ljudi znati koja i kakva ponašanja su zabranjena da bi se spram toga ravnali. Elementarna pretpostavka svake zabrane. Pored toga fizičkim i pravnim licima mora biti dostupna procedura postupka kom su podvrgnuti. Trebalo bi da se ovaj postupak vodi po normama Zakona o prekršajima, ali to mora biti navedeno u odluci/propisu.

Ovako mogu sumnjati da će me za tri dana streljati ukoliko se drznem bilo šta progovoriti, a kamoli objaviti. Čak i kad je poezija u pitanju. Sa kakvim idiotima imamo posla sve je moguće!

Elem, vratimo se realnim stvarima. Ušao sam na sajt Službenog glasnika i utvrdio naziv odluke vlade - "Odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije proglašene na teritoriji Republike Srpske". Objavljena je u Službenom glasniku broj 26/20 i sa današnjim datumom.

Problem je u tome što nemam pristup elektronskom izdanju Glasnika, ukoliko je takva verzija uopšte dostupna. Štampano izdanje zasigurno do momenta pisanja ove objave nije urađeno, a kamoli distribuirano. Trenutno je dostupan samo sadržaj glasnika sa nazivima objava i brojevima stranica.

Vidim da se odluka vlade nalazi na prvoj stranici Glasnika, a šta sadrži mogu samo nagađati. Npr. pretpostavljam kako ne sadrži više od 20-ak rečenica. Iskreno, sumnjam da i policajac koji mi je uručio prekršajni nalog (po naređenju!) zna šta piše u propisu po kom sam kažnjen. Potpiše čovjek šta mu narede ili se može nadati onome šta je mene zadesilo. Svi znaju kako Lukač preko mene "disciplinuje" policiju.

Paradoks cijele situacije proizilazi iz činjenice da sam tokom saslušanja više puta ukazao kako sporna odluka nije dostupna ni policiji ni meni, zbog čega je besmisleno da se ovog trenutka uopšte bavimo istom. Posebno jer nemamo saznanja o tome može li se odluka retroaktivno primjenjivati. Kakve budaletine vrše vlast u ovoj zemlji moguće je da su naveli i kako je retroaktivna primjena dozvoljena.

Elem, to se onda kosi sa ustavom i međunarodnim konvencijama koje takve stvari izričito zabranjuju. Iz opisa prekršaja sa fotografije jasno vidite kako me 20.03. kažnjavaju za tekst objavljen 18.03.2020. godine. Novim propisom možete određena ponašanja zabraniti samo u perspektivi (ubuduće) i to nakon što propis stupi na snagu, pa i bude dostupan svima na koje se odnosi.

U antičkom Rimu postavljen je princip "nullum crimen nulla poena sine lege" (nema djela dok nije propisano zakonom), a primjenjuje se u našem i svakom drugom pravnom sistemu na globalnom nivou. Jedino "magistru pravnih nauka" Draganu Lukaču na ovoj planeti nije poznat pravni institut koji se primjenjuje dva milenija.

Nakon ovoga čemu se narod može nadati? Nema tog vanrednog stanja koje dozvoljava kršenje ustava u domenu temeljnih načela. Odluke vlade imaju biti usklađene sa važećim zakonima, a o ustavu je sumanuto i raspravljati. Zna li to fikus-premijer Radovan Višković?! Zločinac, kriminalac, psihopata i narkoman Dragan Lukač je predsjednika vlade podredio do nivoa lične sekretarice, pa vi vidite kakvom dobru se možete nadati.

Eto, u prekršajnom nalogu stoji da sam objavio lažne vijesti i tvrdnje. Po čijim aršinima?! Javno pozivam ministra Lukača da na tv-duelu javno raspravimo i opasnost sa kojom smo suočeni i mjere kakve se preduzimaju. Primjenom znanja iz "Metodologije istraživanja bezbjednosnih pojava" i "Bezbjednosnog menadženta" sa fokusom na upravljanje krizom.

Tekstovi na mom blogu prilagođeni su ciljnoj grupi populacije - osoba solidnog obrazovanja i opšteg znanja. Ne idem na kvantitet. No, svaki objavljeni podatak prošao je rigorozne provjere na principima struke. Na čitalački zanimljiv način plasiram informacije i opservacije društvenih odnosa i procesa.

Sa druge strane na blogu imate bar stotinu tekstova pisanih namjenski za medije specijalizovane za geopolitiku i bezbjednost. To je prostor na kom referentni stručnjaci prezentuju znanje. Na početku medijskog djelovanja, još 2014. godine, imao sam više ponuda srbijanskih medija da totalno potisnem Predraga Ćeranića i Dževada  Galijaševića. Da budem jedini analitičar iz Republike Srpske i čak plaćen.

Jedini uslov bio je da ublažim kritike oko Milorada Dodika. Ne da ga hvalim ili "zaobilazim", nego da samo ublažim kritike. Naprosto, Dodik je bio najveći donator tih prosrpskih i proruskih medija, pa se nisam uklapao u uređivačku politiku. Zahvalio sam urednicima i objasnio kako je svakom dozvoljeno preuzimanje mojih objava - pa neka sami odluče šta im odgovara.

Sjeća se javnost da sam onomad zbog prozivki "PRAVDE ZA DAVIDA" na tv-duele pozivao Lazanskog i Ćeranića, uz napomenu da smo dovoljno dugo objavljivali u istim medijima, pa unaprijed možemo kalkulisati sa "snagom protivnika". Malo "stručnjaka" u ovoj zemlji ima hrabrosti sa mojom malenkošću ukrstiti znanje, a posebice jer se i lično znamo.

Zato pitam: ko utvrđuje šta je istina, a šta laž? Je li Dragan Lukač ikada javnosti saopštio bar marku pištolja kojim sam "zamalo ubio" Dalibora Ivanića i koji mi je "jedva otet"? Kako da dokaže teške laži izrečene na sjednici Narodne skupštine RS? Kada je svoje laži pred anketnim odborom trebao ponoviti u mom prisustvu svi su mogli vidjeti reakcije histeričnog idiota. Nakon kukavičluka u parlamentu, iskalio se iste noći na jadnoj ženi i porodici. Zna dobro o čemu govorim.

Za kraj moram još samo javnost upitati: ko u ovoj zemlji ponajviše širi paniku i strah? Pa upravo ovi što sebi redovito dodjeljuju ulogu "zaštitnika" svih nas, svega i svačega. Spornim tekstom pokušao sam uvodno umiriti javnost, ukazujući da realno stanje nije opasno kako se predstavlja i manipuliše. I svakako ću u tom pravcu nastaviti, a posebno jer informacije stručnjaka potvrđuju moje procjene.

To da će svima znani banditi i ovu nesreću iskoristiti za kriminal i sopstveno bogaćenje glupo mi je da uopšte objašnjavam. Je li nas u zadnjih tri decenije zadesila nesreća (ratovi, zaraze, poplave...) na kojoj bitange nisu profitirale? Odgovor je svima poznat.

Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović

Izvor: https://radovanovicborislav.blogspot.com/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks