Bosić predviđa duboku krizu do kraja godine

Bosić predviđa duboku krizu do kraja godine

Bosić predviđa duboku krizu do kraja godine, te je apelovao na donosioce odluka da imaju u vidu eventualne posljedice odluka i šta time žele da naprave.

Mladen Bosić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH (SDS), danas nije glasao za tačke dnevnog reda na sjednici ovog tijela.

On je za N1 kazao da zvanični dogovor stranaka iz Republike Srpske da ne učestvuju u donošenju odluka ne postoji - ali da bi u ponedjeljak, 17. februara moglo biti sve jasnije nakon sjednice NSRS.

"Nisam vidio nikakav dogovor, nema ništa na papiru. Postoje izjave koje je dala predsjednica RS. Pretpostavljam da će od ponedjeljka biti jasniji", rekao je.

SDS je bio učesnik sastanka u Banjaluci - dodavši da je tu dogovoren scenario oko neučestvovanja u donošenju odluka, nakon odluke Ustavnog suda BiH da član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS proglasi neustavnim.

Bosić danas nije učestvovao u glasanju, dok su članovi SNSD učestvovali, uprkos ranijoj najavi da srpski predstavnici neće učestvovati u donošenju odluka.

Bosić je kazao da ko ima kapacitet da donosi odluke - mora stajati iza njih u Republici Srpskoj.

"Kada je SDS bio na vlasti, mi smo donosili odluke da ne izlazimo iz vlasti, jer je u interesu Republike Srpske da se donose odluke u Sarajevu", rekao je.

Ponovio je da će mnoge stvari biti jasnije nakon sjednice NSRS. Bosić je pojasnio kako je on delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, te je izabran iz NSRS glasovima SDS-a u Dom naroda. Time je i delegat u Klubu Srba i ima obavezu prema NSRS.

"Odlučio sam da zbog ove situacije ispoštujem zajedničku izjavu iz Banjaluke. Odluka Ustavnog suda je politička odluka, koja je donesena pod sviješću kakvu će reakciju izazvati. Nakon odluke slavodobitna atmosfera kod bošnjačkog političkog estabilišmenta, da su uspjeli preko Ustavnog suda da dođu do odluke da se imovina knjiži na BiH", izjavio je.

Prema njegovom mišljenju, Ustavni sud je davno poljuljao svoj autoritet.

"Ja to mislim. Nije ovo jedina zemlja u kojoj se raspravlja o odlukama ustavnih sudova. To je normalna stvar. Odluke se prihvataju. Odluka postoji. Nemate način da kažete da ne postoji. Nigdje nisam čuo da mi ne prihvatamo odluku. Čuo sam zahtjev da se promijeni struktura Ustavnog suda", rekao je.

Prema njegovom mišljenju - strane sudije u Ustavnom sudu BiH nisu potrebne, te da strane mogu da se dogovore "izbace strane sudije u parlamentu."

Odluka Ustavnog suda oko državne imovine prema njegovom mišljenju nije utemeljena.

"U Dejtonu je napisano da to pripada entitetima", rekao je.

"BiH nije napravljena kao unitarna država i koja donosi odluke u svim segmetima. Ali je država. Ne znam da se u Ustavu spominje imovina BiH. Ima imovinu jer je država koja je sastavljena na način na koji je sastavljena", rekao je.

Za novu političku krizu rekao je da ima osjećaj kako je više puta preživio na identičan način.

"Stvara se kriza iz vedra neba, nije najavljena kriza. Nastala je tako što je Ustavni sud donio neku odluku. Isto jer bilo pred lokalne izbore 2016. godine, kada donose odluku o ukidanju Dana RS. Stvara se kriza u BiH, Dodik raspisuje referendum i dobija izbore", rekao je.

"Mi tu ništa ne možemo. Ustavni sud donosi odluke političke namjene koje nekoj politici odgovaraju. SDS i sve stranke ne mogu a da se ne uključe u ovo. Kriza je vještački napravljena, nepotrebna i mislio sam da je manipulacija koja ništa ne znači.
 
Slušao sam bošnjačke političare, Izetbegovića, koji je rekao da 'promijenimo sudije ukoliko ukinemo entitetsko glasanje u RS. Srbi imaju kroz zaštitu interesa neki mehanizam ostvarivanja svojih ciljeva. Naš mehanizam je Ustavni sud. Mi smo spremni da trampimo naš mehaizam za vaš mehanizam entietskog glasanja'. Nije li jasno da njegova struja kontroliše Ustavni sud", naveo je Bosić za N1.

Predvidio je duboku krizu do kraja godine, te je apelovao na donosioce odluka da imaju u vidu eventualne posljedice odluka i šta time žele da naprave.

Rekao je da strane sudije nisu potrebne, navodeći da se nalazimo u "vrzinom kolu iz kojeg nema izlaza".  

Izvor: ba.n1info.com/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks