Bravo za Vladu Srpske, sebi podigli plate a neradom i nesposobnošću narodu cijene! (Video/Foto/Dok.)


Bravo za Vladu Srpske, sebi podigli plate a neradom i nesposobnošću narodu cijene! (Video/Foto/Dok.)

Predsjednik i ministri u Vladi Republike Srpske povećali su sebi plate za deset odsto, pa je tako osnovna bruto plata premijera Radovana Viškovića 7.460 KM ili preko 4.600 maraka u neto iznosu. 

Ono što Višković dobije za mjesec dana penzioner sa prosječnom penzijom prima deset mjeseci, dok radnik sa prosječnom platom treba da radi četiri i po mjeseca, pokazuje statistika.

„Plata se uvećava za svaku navršenu godinu staža do navršenih 25 godina 0,3 odsto a nakon navršenih 25 godina 0,5 odsto“, navodi se u poslednjoj odluci Vlade koja je objavljena prije nekoliko dana.

Sa povećanjem i obračunatim minulim radom Viškovićeva neto plata biće veća od 5.000 KM.

Odmah iza premijera po po visini primanja, su naravno potpredsjednici Srebrenka Goilić i Anton Kasipović kojima je osnovna bruto plata 6.524 KM.

Njihove kolege ministri moraju se zadovoljiti sa bruto platom 5.589 KM, a koja je tri i po puta veća od prosječne plate zaposlenih u Republici Srpskoj.

Podsjećamo, Višković je u januaru ove godine imao bruto platu od  6.782, potpredsjednici Vlade 5.931, a ministri 5.081 KM.

Koliko su plate premijera i ministara u Vladi rasle vidljivo je iz poređenja sa 2017. godinom kada je, takođom odlukom Vlade, predsjedniku određena bruto plata od 4.000 KM, potpredsjednicima 3.500, a ministrima 3.000 KM.

Piše: Dejan Tovilović
Izvor: capital.ba

Višković o plati od 7.460 maraka: Po visini nije ni u prvih 1.500

Foto: Agencije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da skoro svaki gradonačelnik, pa čak i većina načelnika u Republici Srpskoj, ima veću platu od premijera.

Komentarišući povećanje plata u javnom sektoru za 10 odsto, Višković je rekao da su povećane i plate članova Vlade, kao i svih državnih službenika.

“To je rezultat dogovora sa sindikatima. Bilo je reakcija određenih ministara da će bez korekcije ministarskih plata pomoćnici ministara sa platama doći na nivo ministara“, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, plata premijera u Republici Srpskoj po visini nije ni u prvih 1.500.

“Često sam govorio u javnosti da skoro svaki gradonačelnik, a čak i većina načelnika, imaju veću platu nego premijer. O javnim preduzećima da i ne govorim“, naveo je Višković.

Podsjećamo, portal CAPITAL danas je objelodanio kako je bruto plata premijera Republike Srpske 7.460 maraka. 

 

Foto naslovna: Vlada RS
Video: BN TV/youtube.com
Izvor: srna.rs/capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter