Budžetske pare za privatne medije bliske vlasti: Koliko miliona nas koštaju Dodikovi -slobodni- mediji-?


Budžetske pare za privatne medije bliske vlasti: Koliko miliona nas koštaju Dodikovi -slobodni- mediji-?

NASTAVLJA SE FINANSIRANJE MEDIJA BLISKIH VLASTI Još 200.000 KM za “A Media” od Elektro Doboja

"A media", ćerka firma ATV-a, je za godinu dana samo sa zavisnim preduzećima u sistemu Elektroprivrede RS potpisala ugovore za poslove u vrijednosti skoro pola miliona KM!

“A Media” iz Banjaluke, kompanija koja se nalazi u istoj zgradi kao banjalučka Alternativna televizija i koja je kćerka firma ove TV stanice, dobila je ugovor od kompanije Elektro Doboj u vrijednosti od 200.000 maraka bez PDV.

Samo po sebi to i ne bi bila vijest da navedenu firmu ne prate slični tenderi sa javnim preduzećima iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) unazad mjesecima. Sve je, maltene, identično osim same cifre, odnosno vrijednosti samog ugovora.

Navedeni ugovor je zaključen 2.oktobra na period od godinu dana, a kriterijum za dodjelu ugovora je bila najniža cijena. “A Media” je bila jedina firma koja se prijavila na javni poziv i dala ponudu od 5.370 KM bez PDV.

Predmet postupka javnog poziva, kako se navodi u Obavještenju o dodjeli ugovora pod rednim brojem 1404-1-2-73-5-81/23, je “nabavka usluga medijskog oglašavanja što podrazumijeva usluge snimanja, montiranja i emitovanja priloga sa terena posvećenih informacijama o aktivnostima preduzeća”.

Iako je pounda firme “A media” čak 37 puta manja od maksimalne vrijednosti, ugovor je potpisan upravo na tu maksimalnu procjenjenu vrijednost, odnosno 200.000 KM!

Redakcija portala Gerila.info je kontaktirala Elektro Doboj i potvrđeno nam je da je ugovor potpisan na maksimalan iznos, a ne na 5370 KM, koliko je iznosila ponuda “A medie”, na javnom pozivu gdje je jedini kriterijum upravo najniža cijena.

Na naše pitanje koja je svrha javnog poziva, odnosno navedenog kriterijuma, zaposlenik Elektro Doboja nam je rekao da “se putem sajta javnih nabavki svi nadmeću i onda jedni drugima obaraju cijenu”.

Kada smo pitali kakvo obaranje cijena je u pitanju kada je ugovor na kraju potpisan na maksimalan iznos, a ne na ponuđenu od strane jedinog ponuđača, zaposlenik u Elektro Doboju je rekao da se obratimo pismenim putem rukovodstvu Elektro Doboja.

U tenderskoj dokumentaciji, u koju je redakcija portala Gerila info imala uvid, na strani broj 4 pod tačkom 8 navedena je “Količina predmeta nabavke”.

“Količina predmeta nabavke iz Obrasca za cijenu ponude nisu tačne ni okvirne količine, nego evaluacione obzirom da ugovorni organ nije mogao sa sigurnošću utvrditi tačne količine roba i usluga koje su predmet ove nabavke, tako da se okvirni sporazum zaključuje do maksimalne finansijske vrijednosti“.

Viši istraživač/saradnik za pravne poslove u Transparency International BiH Damjan Ožegović ističe da je Zakon o javnim nabavkama je jasan da se prilikom dodjele ugovora o nabavci.

“Cijena navedena u najpovoljnijoj ponudi, kao i uslovi utvrđeni u tenderskoj dokumentaciji se ne mogu mijenjati. Dakle, ugovor se mora zaključiti na ponuđenu cijenu osim u izuzetnim slučajevima kada ugovorni organ nije u mogućnosti definisati ni tačnu ni okvirnu količinu predmeta nabavke. Samo u izuzetnim količinama kada ugovorni organ nije u mogućnosti definisati ni tačnu ni okvirnu količinu predmeta nabavke, onda se određuje maksimalan iznos predviđen za okvirni sporazum sa popisom usluga koje će se nabavljati. Međutim, u ovom slučaju je ugovorni organ morao biti u mogućnosti procijeniti okvirne količine izrade i objave TV spotova u TV programu, ili gostovanja predstavnika ovog preduzeća u informativnim studijskim programima za godinu dana, što je predmet nabavke”, ističe Ožegović.

On dodaje da ova vrsta medijskog oglašavanja nije nešto što se radi nasumično, već bi trebalo da se vrši planirano, a svako ozbiljno preduzeće bi trebalo da po osnovu predhodnih iskustava može sačiniti okvirni plan za određeni vremenski period.

“To se pogotovo odnosi na preduzeća koja imaju jedan vid monopola na tržištu, i koje može jasno planirati svoje buduće aktivnosti”, zaključuje Ožegović u izjavi za portal Gerila.info.

Zanimljivo je i da je u tački 15. tenderske dokumentacija taksativno navedena precizna tehnička specifikacija TV opreme, odnosno nešto što, čistom logikom, ne bi trebalo da poznaju zaposleni u Elektro Doboju, dok sa druge strane nisu znali, ni okvirno, koliko će im same produkcije, odnosno samog medijskog oglašavanja, trebati za godinu dana?!

“A Media” kao “miljenik” zavisnih preduzeća u sistemu Elektroprivrede RS?

Firma “A media” je, samo u ovoj godini, od zavisnih firmi u sistemu ERS, dobila čak osam ugovora.

Ugovor za usluge medijskog oglašavanja u vrijednosti 50.000 KM bez PDV potpisan je 16.avgusta sa Mještovitim holdingom ZP Hidroelektrane na Vrbasu a.d. Banjaluka.

Samo dan ranije, 15.avgusta, potpisan je ugovor za usluge medijskog praćenja poslovnih aktivnosti Preduzeća putem TV stanica za naručioca Mješoviti holding ERS – MP a.d. Trebinje – ZP Elektrokrajina a.d. Banja Luka vrijednosti 39.920,00 KM bez PDV.

Posljednjeg dana jula, takođe za usluge medijskog oglašavanja, potpisan je ugovor sa  Mješovitim holdingom ERS – MP a.d. Trebinje – ZP Elektro-Hercegovina a.d. Trebinje u vrijednosti 50.000,00 KM bez PDV.

Sa ZP “Elektrodistribucija” A.D. Pale ugovor za usluge reklame i propagande u iznosu od 50.000 KM bez PDV je potpisan 29.juna ove godine.

ZP “Hidroelektrane na Trebišnjici” AD Trebinje su 9.avgusta za usluge “reklamne usluge i usluge marketinga” sa “A media” potpisale ugovor u iznosu od 20.000 KM bez PDV.

Ugovor za uslugu medijskog predstavljanja Preduzeća za potrebe ZEDP ,,Elektro-Bijeljina“ a.d. Bijeljina. potpisan je 28.12.2022. na iznos od 44.9950 KM bez PDV.

MH ERS “Hidroelektrane na Drini” Trebinje A.D. su sa istom firmom ugovor vrijednosti 30.000 KM za usluge “reklamne usluge i usluge marketinga” potpisale 06.12.2022.godine.

Time dolazimo do ukupne cifre, samo od javnih firmi u sistemu ERS, od skoro pola miliona KM bez uračunatog PDV-a!

Podsjećamo, Mješoviti holding Elektroprivrede RS čine 11 zavisnih preduzeća i matično preduzeće, što znači da je od ukupno 11 zavisnih preduzeća, njih čak osam do sada sklopilo ugovor sa firmom “A media” o nekoj vrsti medijskog oglašavanja.

Neki od ostalih klijenata “A medie” su i druge javne institucije u Srpskoj, Grad Derventa, Atutoputevi Republike Srpske, Putevi Republike Srpske, Agencija za bankarstvo, Grad Prijedor, Grad Trebinje, Grad Zvornik…

Povezanost sa Dodikom kroz sankcije i sumnje u vlasnički udio i kontrolu

Zanimljivo je da je jedan ovako iscrpan posao u vrijednosti čak 200.000 KM dobila firma koja, prema specijalizovanom portalu AKTA, ima svega jednog zaposlenog radnika dok se kao direktor firme navodi Drahmi Miskin. Miskin već dugi niz godina vodi brigu o administrativnim poslovima Alternativne televizije. “A media” je osnovana 5. oktobra 2020.godine, u istoj godini kada su SAD nametnule sankcije Miloradu Dodiku ali i Alternativnoj televiziji. Tada je navedeno da je “Alternativna Televizija d.o.o. Banja Luka (ATV), medij sa sjedištem u Banja Luci, RS, u privatnom vlasništvu firme blisko povezane s Dodikovom porodicom”.

Foto: GERILA/Milorad Dodik

U saopštenju Američkog ministarstva finansija se navodi da “sam Dodik iza kulisa vrši ličnu kontrolu nad ATV-om, na primjer zahtijevanjem ličnog odobrenja na medijske priče vezane za politički osjetljive teme”.

Dalje se navodi da je “Dodik kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje lične i političke ciljeve, a ugovore vezane uz ATV dodjeljivao direktno članovima svoje porodice, što je koristio kao još jedan put za korupciju”.

Upravo se ovdje navodi da je “novac iz javnih poduzeća usmjeravan direktno u ATV u koruptivne svrhe”.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter