Buktinja guta sve pred sobom: Zbog požara evakuisano 2.000 stanovnika, brojni domovi uništeni

Buktinja guta sve pred sobom: Zbog požara evakuisano 2.000 stanovnika, brojni domovi uništeni

Zbog požara koji je buknuo u vinogradarskom kraju sjeverno od San Franciska, u Kaliforniji, evakuisano je oko 2.000 stanovnika okruga Sonoma, uključujući cijeli grad Gejzervil, gdje je uništeno oko dvanaest domova, a snabdijevanje strujom prekinuto je za 200.000 domaćinstava i poduzeća.

Požar Kincade koji je u noći na četvrtak buknuo u okrugu Sonome, zahvatio je više od 4.000 hektara potpomognut snažnim vjetrom.

Snabdijevanje strujom prekinuto je širom Kalifornije radi predostrožnosti, kako bi se smanjio rizik od nekontrolisanog širenja požara zbog jakih vjetrova, prenosi Rojters.

Kancelarija okružnog šerifa uputila je naredbu za evakuaciju stanovnicima Gejzervila, gradića s hiljadu stanovnika okruženog vinogradima. Do četvrtka popodne naredbu obvezne evakuacije dobilo je sveukupno 2.000 ljudi, rekli su iz šerifove kancelarije.

Upozorenje o evakuaciji bilo je na snazi i ​​za grad Hildsberg, urgirajući na stanovnike da budu spremni bježati istog trena.

Kalifornijski guverner rekao je da su dobijene garancije od Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) za odgovarajuća sredstva za borbu protiv požara Kincade.

Foto naslovna: Youtube/Screenshot
Izvor: Fena/srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks