Burna rasprava u skupštini Srpske (Video)

Burna rasprava u skupštini Srpske (Video)

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Republike Srpske proširuje se obuhvat privrednih subjekata kvalifikovanih za korištenje garancija i na finansiranje trgovinske djelatnosti, saopštila je ministar finansija Srpske Zora Vidović.

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Vidovićeva je rekla je da su razlozi za donošenje ovog akta sadržani u potrebi prilagođavanja poslovnih aktivnosti Garantnog fonda potrebama i uslovima tržišta s ciljem jačanja konkurentnosti privrednih društava.

Vidovićeva je rekla da poslove platnog agenta u postupcima emisije dužničkih hartija od vrijednosti za koje garantuje Fond obavlja Centralni registar hartija od vrijednosti Banjaluka uz saglasnost Кomisije za hartije od vrijednosti.

Zbog zastupljenosti kredita za refinansiranje na bankarskom tržištu Republike Srpske omogućeno je da Fond izdaje garancije za kredite preduzetnicima za potrebe refinansiranja njihovih ranije odobrenih kredita i finansijskih obaveza kod iste banke ili druge finansijske organizacije pod uslovom da je promjena uslova prvobitnog ugovora uzrokovana tekućim potrebama preduzetnika, a ne njegovim finansijskim poteškoćama, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Fond daje ograničene portfeljne garancije u smislu da može garantovati pokriće kreditnog rizika najviše do 25 odsto izloženosti riziku na nivou portfelja što treba da doprinese većem plasmanu novih kredita malim i srednjim preduzećima.

U izuzetnim slučajevima Fond, uz odobrenje Nadzornog odbora, može izdavati garancije i do 70 odsto iznosa odobrenog kredita ili druge finansijske obaveze koje je preduzetniku odobrila banka ili druga finansijska organizacija, javlja Srna.

Opozicioni poslanici su kritikovali predložene izmjene ovog zakonskog rješenja.

Pogledajte kako je bilo tokom današnje  rasprave o ovom zakonu, kao i o povratnicima državljana Bih iz Sirije i vođenju kadrovske poliitke:

VIDEO:

VIDEO:

 

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks