Cijela planeta ulazi u najveću ekonomsku krizu a vlast Republike Srpske daje 350.000 KM za dvije limuzine


Cijela planeta ulazi u najveću ekonomsku krizu a vlast Republike Srpske daje 350.000 KM za dvije limuzine

U trenutku kada sve zemlje u okruženju i svijetu uvode mjere štednje i maksimalno racionalizuju svoje troškove, Vlada Srpske je na sjednici prošle sedmice usvojila odluku po kojoj je najvažnije da se kupe dvije limuzine vrijedne 350.000 KM.

U trenutku kada sve zemlje u okruženju i svijetu uvode mjere štednje i maksimalno racionalizuju svoje troškove, Vlada Srpske je na sjednici prošle sedmice usvojila odluku po kojoj je najvažnije da se kupe dvije limuzine vrijedne 350 hiljada KM.

Od početka godine, vlast u Srpskoj odredila je 103 projekta vrijedna oko 240 miliona KM, koje je proglasila prioritetnim javnim investicijama. Od realizacije javnih investicija korist bi trebali da imaju svi građani Srpske.

Međutim, vlast finansira projekte koji nemaju previše veze sa opštim interesom i iz kojih će dobrobiti uživati samo izabrani pojedinci u vrhu vlasti. Tako je Vlada Srpske prije nekoliko dana donijela odluku o kupovini luksuznih automobila i sve to već objavila u Službenom glasniku.

Nabavka dva službena vozila za potrebe Republičkog protokola, nosilac projekta Republički protokol, vrijednost projekta 350 000 KM.

Na nezakonite nabavke i zloupotrebu javnih resursa godinama već upozorava nevladin sektor. Iz Transparensija BiH poručuju da je zakonska definicija javnih investicija takva da one predstavljaju dio planiranih sredstava budžeta Republike Srpske koji se ne raspoređuje unaprijed, već na osnovu posebnih odluka Vlade.

“Mi smo primijetili da se tokom posmatranja ovog perioda da se službeni automobili koriste za putovanje pojedinih kandidata na predizborne skupove naši posmatrači ih primijete i kupovina tih automobila predviđena planom kapitalnih investicija uporedite realizaciju kapitalnih investicija u RS u izbornim i neizbornim godinama i vidjećete drastično povećanje jer se drastično više projekata finansira u izbornoj godini jer neko očigledno javnim sredstvima vodi kampanju”, Srđan Traljić, Transparensi International BiH.

Luksuz zaposlenih u institucijama i javno investiranje ne bi trebalo da idu jedno s drugim, kažu u PDP. Međutim, nabavke novih automobila su čak i najmanji problem ako se u obzir uzmu brojne javne nabavke na koje se troše stotine miliona KM, a sve to na kraju ide o trošku građana.

“Ulaziti u ovakve nabavke samo potvrđuje kako je ova vlast radila sve vrijeme. Bavila se samo tenderima, parama privatnim i stranačkim interesima, ličim bogaćenjem. Sjetite se samo korona nabavki gdje su brojni SNSD funkcioneri preko noći postali milioneri dok je narod bio u kućama, sa takvim ljudima bez obraza može se svašta očekivati “, kaže Igor Crnadak, poslanik PDP u NS Republike Srpske.

Ovo je samo jedan u nizu primjera da institucije Srpske nemaju namjeru da uštede dio novca dok se nalazimo u veoma teškoj ekonomskoj situaciji. Tako je Vlada početkom godine kao prvi prioritetni projekat koji će finansirati iz budžeta odredila opremanje poslovnog prostora Republičkog zavoda za statistiku, vrijednosti oko 2 miliona KM.

Foto naslovna: BN
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter