Crnadak optužio Dodika i SNSD da blisko sarađuju sa Kristijanom Šmitom kojeg, pri tom, -ne priznaju- (Video)


Crnadak optužio Dodika i SNSD da blisko sarađuju sa Kristijanom Šmitom kojeg, pri tom, -ne priznaju- (Video)

"Ima li iko da zaista misli da vrh SNSD i Republike Srpske ali i sam Dodik nisu znali da Šmit dolazi u Banjaluku?", pitao je potpredsjednik PDP-a.

Potpredsjednik PDP Igor Crnadak na konferenciju za štampu u Banjaluci govorio je o najavama Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske da će ispitati ko je Kristijanu Šmitu, koga Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan od strane Savjeta bezbjednosti UN-a, izdao diplomatsku iskaznicu.

“Šmit radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega”, poručio je Crnadak.

Crnadak tvrdi da prema njegovim saznanjima iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH, od momenta kada je Šmit imenovan u maju 2021. godine, srpski član Predsjedništva BiH, a tada je to bio Milorad Dodik, nikada nije uputio zvaničan dopis MIP-u, niti je usmeno obavijestio ministra da Šmit ne može dobiti diplomatsku iskaznicu i da mu se ona ne smije izdati.

Crnadak je kazao i da to nije uradio niko ni od Dodikovih tadašnjih saradnika, kao ni niko iz Savjeta ministara BiH, a ko dolazi iz Republike Srpske.

“To je bilo vrijeme kada se završavala pandemija virusa korona i nije se ni moglo očekivati tada da Dodikovi savjetnici reaguju, jer je glavni međunarodni savjetnik u to vrijeme bio zauzet brojanjem para od zarade koja je nastala tako što je porodična firma te osobe prodala medicinsku opremu i respiratore Republici Srpskoj za desetine miliona KM. Dakle, imali su preča posla”, rekao je Crnadak.

“Prema našim informacijama, ni Zoran Tegeltija, koji je tada bio predsjedavajući Savjeta ministara BiH, nije uputio nikakav zvaničan dopis MIP-u, niti ih je usmeno obavijestio da se Šmitu ne smije izdati diplomatska iskaznica”, izjavio je bivši ministar inostranih poslova BiH.

Naglasio je da se iz svega ovoga zaključuje da se radi o “velikom propustu srpskih kadrova”, i da SNSD i njihov predsjednik osim davanja izjava, nisu uradili ništa da na bilo koji način otežaju ili zakomplikuju djelovanje Kristijana Šmita”.

“Kada se napravi analiza i sagleda šira slika, tu je Šmitova izjava da su se na izborima desile manje nepravilnosti, zatim posjeta njemačke delegacije na dan SNSD-ovog kontramitinga kada se još nisu znale razmjere krađe, pa ni zvanični rezultati izbora, a oni su tada sa Dodikom šetali po Banjaluci, pa smiješne prijetnje hapšenjem, a onda dolazak Šmita u Banjaluku i na kraju neprimjeren pokušaj prljanja opozicije od strane Šmita, zaključak je jasan: Šmit radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega”, poručio je Crnadak.

On tvrdi i da je dolazak Šmita u Banjaluku dio dogovora sa SNSD-om.

“Ima li iko da zaista misli da vrh SNSD, Republike Srpske i sam Dodik nisu znali da on dolazi?”, kazao je potpredsjednik PDP-a.

Crnadak je ovom prilikom pozvao SNSD da se oglasi i oko “tri sramotne stvari” koje su se desile u nekoliko dana, a to su povlačenje pištolja od strane Dodikovog savjetnika Okuke, vrijeđanje novinara od strane visokog funkcionera SNSD i načelnika Šipova Milana Kovača, te kako je i na koji način “famozni Kiko mogao da boravi sam u kabinetu predsjednika Republike Srpske i snimi video”.

Foto naslovna: Gerila/Igor Crnadak
Video: Gerila Portal
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter