Ćuti, režim ubija! Sa ubistvom Milana Vukelića Dodikov režim je započeo likvidacije svojih protivnika (Video)


Ćuti, režim ubija! Sa ubistvom Milana Vukelića Dodikov režim je započeo likvidacije svojih protivnika (Video)

15 godina od smrti Milana Vukelića: “Krvavi su tragovi oko institucija Srpske, posebno oko MUP-a”. Danas je tačno 15 godina od kako je Milan Vukelić, najpoznatiji zviždač u Republici Srpskoj, zbog iznošenja navoda o kriminalu i korupciji u Banjaluci ubijen 6. novembra 2007. godine u eksploziji bombe.

Na mjestu atentata, nedaleko od zgrade u kojoj je smješten MUP RS, okupili su se članovi porodice, nekoliko aktivista i boraca za pravdu i predstavnici svega četiri medijske kuće, među kojima i Gerila.

“Prošlo je 15 godina od zločinačkog ubistva Milana Vukelića upravo na ovom mjestu, svega par stotina metara od sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Ubice i nalogodavci još uvijek nisu izvedeni pred lice pravde, a niko od nadležnih više i ne govori o ovom ubistvu. Krvavi tragovi Milanovih ubica i nalogodavaca tog ubistva se i danas nalaze oko institucija Republike Srpske, a posebno oko MUP-a RS”, kaže novinar Miljan Kovač.

“Dok moć u ovoj zemlji ima mafija, ona mafija čija imena je Milan prozivao a koji su mu prijetili za života, a koji su i dan danas na slobodi, neće se riješiti ovaj slučaj”, ističe Kovač.

On dodaje i da se ovaj i slični slučajevi, poput ubistva Davida Dragičevića, neće riješiti dok je u Srpskoj pravosuđe korumpirano, ali i policija koja je, kako je istakao, pretvorena u zaštitnika tajkuna a ne građana.

“Upravo Milanovo ubistvo je bilo mrtvačko zvono za slobodu, demokratiju i pravdu i nakon toga, na žalost i nije čudo šta nam se sve dešavalo.

VIDEO: (Klikni na fotografiju ispod)

Još krajem 2008.godine je tadašnji direktor Policije RS, Uroš Pena, izjavio da je policija riješila slučaj ubistva Milana Vukelića. Pena je tada pojasnio da policija RS ima saznanja o ubicama i naručiocima ubistva, ali da je trenutni problem dokazivanje njihove krivice. On je tada izjavio da će slučaj “Vukelić biti vrlo brzo riješen”, ali je naknadno izjavio da su problem dokazi.

“Danas nema ni Uroša Pene, ne oglašava se, ne oglašavaju se ni institucije. Interesantno je da je Milorad Dodik, aktuelni član Predsjedništva BiH, a tada premijer RS, samo par mjeseci nakon ubistva Milana Vukelića rekao da zna da sa tim ubistvom niko iz SNSD-a nema nikakve veze. Ja sam mu više puta pisao i pitao ga kako on to zna i odakle mu te informacije. Ja zapravo vjerujem da Dodik vrlo dobro zna, u stvari, svi znaju ko je ubio Vukelića ali niko neće to da kaže”, ističe Kovač.

On dodaje da su nalogodavci Vukelićevog ubistva danas bitniji i moćniji nego što su bili 2007.godine jer su od tada zaradili milione, pa čal možda i milijarde maraka.

“Njima se to ubistvo isplatilo”, izričit je Kovač.

Milanova sestra Ljiljana Todorović ističe da je Milan ubijen zbog informacija koje je iznosio, ali i zbog informacije koje je znao i tek planirao da ih objavi.

“Samo treba pratiti trag novca i vidjeti ko se obogatio. Čedo Savić je prijavljivao mog brata da mu on navodno prijeti zbog čega je moj pokojni brat i privođen. Šta je danas činjenica, moj brat je mrtav a Čedo Savić je nikad bogatiji. Ko radi u tom MUP-u, oni kažu da ne znaju ni zašto je Milan ubijen a kriju ubicu”, ističe Milanova sestra Ljiljana.

Ona ističe da je strašno da građani žive u neznanju o tome kako se grade zgrade po Banjaluci, na kojim krvavim temeljima. Dodala je da se situacija oko Milana, pred atentat na njega, pogoršala nakon što je počela priča o rekonstrukciji parka Petar Kočić.

Foto: Gerila/Sestre Milana Vukelića, Ljiljana Todorović i Gordana Vukelić

“Rekonstrukcija tog parka je napravila haos od života Milanu Vukeliću. Oni su njega mobingovali dok se park gradio. Prisiljavali su ga da on bude nadzorni organ i on je to odbijao jer nije želio da učestvuje u kriminalnim radnjama. Čedo Savić mu je tada rekao “Hoćeš milom ili silom”. Sila se na kraju pokazala. Takva je bila i uloga tadašnjeg gradonačelnika Dragoljuba Davidovića, gdje je on danas, njega više niko ni ne spominje.

Miljan Kovač je istakao i da je mobing nad Vukelićem vršio i tadašnji zamjenik direktora Zavoda za izgradnju Banjaluke Aleksandar Cvijanović, inače suprug predsjednice Srpske Željke Cvijanović.

“Interesantno je da je Milan Vukelić podnio više krivičnih prijava za razne kriminalne radnje za koje je saznao. Jedino što je presuđeno po njegovim krivičnim prijavama jeste za stan koji su Čedo Savić i Aleksandar Cvijenović dodjelili Aleksandrovom ocu Živojinu Cvijanoviću. Naime, Živojin, koji niked nije živio u Banjaluci je od ZIBL-a dobio stan u ovom gradu i taj stan je, kada je bio otkup stanova, otkupio za 2-3000 KM, da bi ga kasnije prodao za 88.000 KM. Osnovni sud je presudio u tom krivičnom djelu, a Okružni je to potvrdio 2017.godine i osudio, pazite sad, Čedu Savića za ovo krivično djelo na kaznu od ukupno 9.000 KM”, dodaje novinar Miljan Kovač.

Istraga koja na kraju nije otkrila ubice i nalogodavce je pokazala da je bomba aktivirana daljinskim upravljačem tokom vožnje tačno u 20h i 20 minuta kada je automobil bio u pokretu u naselju Starčevica, u blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Eksplozivna naprava teška 800 grama razornog TNT-ja je bila pojačana i ekserima, tako da je uviđaj nakon likvidacije otkrio da Vukelić nije imao šanse da preživi.

Sa njim su teško povrijeđeni Banjalučani Tomislav Dobrinjac i Slava Pepinović, koji su se nalazili u Vukelićevom “Fordu”.

Dobrinjac je ostao bez obe noge, a Pepinović, koja je sjedila na zadnjem sjedištu vozila, zadobila je teške povrede natkoljenice.

Foto naslovna: Gerila/Ljiljana Todorović i Miljan Kovač
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter