Da li će svi uvoditi drugi softver, ponovo plaćati milione KM, samo da bi -Prointer- i dalje zarađivao?


Da li će svi uvoditi drugi softver, ponovo plaćati milione KM, samo da bi -Prointer- i dalje zarađivao?

Višković: “Prointer” će nabaviti drugu licencu umjesto SAP-a. Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će “Prointer” nabaviti drugu licencu nakon što je izgubio status ovlaštenog partnera za program SAP od koje zavisi funkcionisanje brojnih republičkih institucija i preduzeća.

Kako je portal CAPITAL prvi pisao, kompanija “Prointer” koja je bila zastupnik njeačkog SAP-a izgubila je licencu i od 23. marta ove godine neće više moći da se bavi implementacijom i održavanje, ovog softvera, namijenjenog velikim kompanijama.

Višković u gubitku licence najvećeg svjetskog proizvođača softvera u ovoj oblasti ne vidi nikakav problem, ali je otkrio da je lično razgovarao o tome sa direktorom “Prointera”, što pokazuje veličinu problema u kojem se sada nalaze najveće institucije.

“Vlada se nije time bavila, ali u razgovoru sa direktorom “Prointera” saznao sam da će oni to vrlo brzo riješiti i da će dobiti licencu od druge institucije, tako da ne vidim tu nikakav problem”, rekao je Višković.

Nije premijer precizirao da li to znači da će institucije i javna preduzeća, koja su potrošila desetine miliona maraka novca na kupovinu SAP licenci i njihovo implementaciju sada uvoditi drugi softver, ponovo izdvajati milione KM i obučavati zaposlene, samo da bi “Prointer” i dalje zarađivao.

Predsjednik Vlade nije bio jasan u izjavi ali moguće je i da ga direktor “Prointera” ubijedio da će dobiti licencu preko treće firme i tako „ostati u igri“.

Izvor: capital.ba

“Prointer” izgubio SAP licence, pa nudi savjetovanje institucijama

Kompanija “Prointer” iz Banjaluke priznala je danas da je izgubila licencu za poslovni softver “SAP”, ali i dodala da je to ne sprečava da pruža savjetodavne usluge institucijama i preduzećima u kojima su ga implementirali i na tome zaradili desetine miliona maraka.

Oni kažu da treba razlikovati prodaju i održavanja SAP licenci od prodaje konsultantskih usluga implementacije i održavanja SAP informacionih sistema.

“Kako jedno sa drugim nije uslovljeno, ne podrazumijeva se da kompanija koja prodaje licence mora zapošljavati konsultante, kao ni da kompanija koja se opredijelila za prodaju konsultantskih usluga mora posjedovati SAP status da bi bila u mogućnosti pružati usluge implementacije ili održavanja”, saopštili su iz ove kompanije, osam dana nakon što je CAPITAL otkrio da su izgubili jednog od glavnih poslovnih partnera, njemačku kompaniju “SAP”.

Prema njihovom mišljenju oni i dalje mogu davati konsultantske usluge vezane za ovaj softver.

“Kompanija prodaje isključivo usluge svojih zaposlenih ili angažovanog kadra i jedini preduslov jeste da oni posjeduju određena znanja i iskustvo iz oblasti koja je predmet usluga. S tim u vezi, naglašavamo da se projektne aktivnosti naših klijenata, kao i svakodnevni rad na SAP informacionim sistemima, vrše nesmetano i ni na koji način neće biti ugroženi”, poručuju iz Prointera.

Podsjećamo, kako je iz kompanije “SAP” rečeno za CAPITAL, nakon izvršene revizije, odlučili su da više ne sarađuju sa “Prointerom”.

Kako su rekli, aktuelni ugovor sa “Prointerom” je na snazi do 23. marta i nakon toga  se neće produžavati.

O mogućim razlozima za prekid saradnje smo detaljno pisali u tekstu “IT eksperti objašnjavaju zašto je Prointer izgubio ugovor sa SAP-om”.

Piše: Dejan Tovilović
Izvor: capital.ba

IT eksperti objašnjavaju zašto je Prointer izgubio ugovor sa SAP-om

Banjalučki “Prointer” koji je izgubio licencu za instalaciju i pružanje podrške njemačkog informacionog sistema SAP, bez najvažnijeg posla mogao je ostati zbog niza razloga, prije svega zbog traljavog posla u “Šumama RS”, te nedostatka kvalitetnog stručnog kadra za instalaciju i pružanje podrške, tvrde sagovornici portala CAPITAL.

Prema njihovim riječima, ako bi se izuzeli politički razlozi, odnosno, da je saradnja prekinuta zbog sankcija predsjedniku RS Miloradu Dodiku i povezanosti njegovog sina Igora sa vlasništvom u “Prointeru”, osnovni uzrok za to se najvjerovatnije krije u epskom neuspjehu implementacije softvera u “Šumama RS” plaćenog 17 miliona maraka, a koji nikad nije proradio.

Da jeste, možda bi mogli objasniti kako su „Šume RS“ u 2021. godini uspjele da na 221 milion maraka prometa ostvare dobiti od samo 44.991 KM.

Stručnjaci iz IT sektora sa kojima smo razgovarali kažu da SAP, kao najveći svjetski proizvođač sistemskih softvera za velike kompanije, čije su usluge koliko skupe toliko i precizne, prosto sebi ne može sebi da dopusti traljavost i lošu implementaciju, slabu podršku i probijanje rokova za obavljanje poslova.

Korisnici SAP-a „ne znaju“ da je „Prointer“ izgubio licencu

U Javnom preduzeću ”Putevi RS“ kažu da još uvijek nisu zvanično obavješteni da je ”Prointer” izgubila status partnera kompanije SAP.

„Trenutno koristimo pojedine module u okviru SAP-a, kao na pimjer modul za zakup putnog zemljišta.  Licence za korisnike su plaćene u sklopu prvobitnog ugovora o nabavci softvera i za sada ne postoji problem u korištenju programa. Kada se ukaže potreba za novim licencama, raspisaćemo javnu nabavku na koju će se moći prijaviti svi koji imaju status partnera kompanije SAP“, rekli su iz „Puteva RS“.

“Vrlo je moguće da se radi o loše urađenom poslu u “Šumama RS” i da je to bilo okidač za prekid saradnje. Moguće je da u “Prointeru” nema dobrih stručnjaka za SAP i da im projekti čekaju. SAP to sebi ne dopušta, oni svoje usluge naplaćuju velikim parama i insistiraju da se sve uradi savršeno. To je veliki svjetski brend koji ne trpi da neko kupi licencu i ne uradi posao ili kasni sa rokovima”, kaže naš sagovornik koji ima višegodišnje iskustvo u IT sektoru i koji radi na inostranom tržištu.

Prekid saradnje sa SAP-om, tvrdi naš drugi sagovornik, možda se dogodio i zbog nedostatka stručnog kadra.

Problem je možda i tehničke prirode

Podsjećajući da je “Prointer” mjesecima unazad imao otvoren konkurs za inžinjera za SAP, sugeriše da je problem možda i tehničke prirode i velike fluktuacije radne snage u informatičkom svijetu.

Takođe, jedna od mogućnosti krije se i u tome da je SAP smjestio dio svojih rješenja u cloud i da im više ne treba podrška poput “Prointera”.

“Pitanje je i ko je to radio kod njih, možda su radnici izgubili stručne kompetencije, otišli iz kompannije i da nema ko da ih zamijeni. Ovo je prisutan trend i možda je SAP odlučio da ne čeka dugo da se mjesto popuni”, kaže on.

Inače, SAP se koristi u kompanijama koje rade sa desetinama hiljada radnika po cijelom svijetu. Bilo da se radi o knjigovodstvu, platama radnika, odmorima ili obavljenim zadacima, prometu kompanije, ulazima i izlazima, doslovno sve se može naći u jednom sistemu.

“Taj softver prati hiljade parametara, od radnika i njihovog radnog statusa, preko poslovanja, faktura, ulaza, izlaza, do bilansa, odnosno bilo čega čime se kompanija bavi i traži najbolja i najbrža rješenja na svijetu. Međutim, licenca i vrijeme njegove implementacije, te cijena koja se plaća, za nas je previsoka. Lakše i jeftinije bi bilo napraviti softver u bilo kojoj domaćoj firmi. Mi nemamo ni velike kompanije niti puno radnika za ovakav informacioni sistem. Ali je pitanje ko bi bio sposoban za ovako nešto. Ko zna, taj radi za inostrano tržište i neće da se bavi našim mućkama“, kaže on.

Kratka istorija SAP-a

SAP je napravljen u Njemačkoj od strane kompanije SAPSE, pionira u organizaciji rada, tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka, a vremenom se razvila u giganta za implementaciju aplikacija prakse za poslovne procese.

Skraćenica SAP nastala je od “Sistemi, aplikacije i procesi” (na njemačkom SADP – Proizvodi za sistemske aplikacije u obradi podataka).

Njihovi sistemi pomogli su da se izvrši racionalizacija postupaka i procesa u milionima kompanija širom svijeta.

SAP kombinuje različita područja unutar bilo koje organizacije, omogućavajući efikasno upravljanje resursima, planovima i ciljevima, obrađuju bilo koju vrste podataka i omogućavaju integrisanje informacija i sadržaja različitih radnih jedinica koristeći mrežne procese i računarske obrade.

Sistem je odličan za one velike korporacije u kojima se upravlja ogromnim protokom podataka, a posebno je usmjeren na korporacije koje namjeravaju postići rast i optimizaciju svog poslovanja.

Piše: Andrijana Pisarević
Foto naslovna: Prointer
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter