Da li će Tužilaštvo i u slučaju vile ministra Lukača biti na strani zaštite nelegalno stečene imovine? (Video)

Da li će Tužilaštvo i u slučaju vile ministra Lukača biti na strani zaštite nelegalno stečene imovine? (Video)

Upit Tužilaštvu: Kako napreduju radovi na tvrđavi ministra Lukača? Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva nema odgovora na moj zahtjev za pristup spisu po lažnoj prijavi policije zbog "ugrožavanja" ministra Lukača, dok radovi na njegovoj novoj nelegalnoj nekretnini odlično napreduju. Nema druge do latiti se bagera i početi rušiti - ili nelegalne objekte ministra ili zgradu tužilaštva. 

Na naslovnoj fotografiji (krupni plan) vidite nelegalno izgrađenu tvrđavu ministra Dragana Lukača, koju sam nedavno snimio i privukao pažnju jevnosti. Posebice kada je ministar preko RTRS, BN TV i portaloida svog komšije Draška Stanivukovića najavio kontraverznu "prijavu sudu" zbog klevete, šta se kasnije pretvorilo u policijsku prijavu tužilaštvu, kako sam opisao u tekstu Zločinački RTRS u novoj epizodi srozavanja novinarstva. Ponovo postavljam i video koji je uzburkao duhove, a sa kog se jasnije vidi suština problema.

Fotografija strelicama pokazuje novi objekat koji ministar gradi uz ogradu postojeće tvrđave, a sa manje uokvirene slike vidi se zadnja strana nove građevine. Pošto na zadnoj i bočnoj strani nema prozora pomislio sam da Lukač gradi ZATVOR - valjda računajući da će zasluženu doživotnu robiju tu moći služiti. Vjerovatnije postojeće zdanje širi u dosadašnjem stilu - tvrđave. Ma ko će shvatiti namjere patološke kukavice naviknute skrivanju iza zidina i obezbjeđenja. 

Uglavnom, objavio sam dokumente po kojima ni ova postojeća vila sa bazenom nema validno odobrenje za građenje. Malo mu kuća, stan i vikendica, pa za 80 000 maraka kupuje kuću i plac do svoje, te sve poruši i započne gradnju spratnog objekta sa podnaslovne slike. Investicija koju sam procjenio na oko dosad utrošenih 150 000 KM (minimum), odnosno njegovih preko 50 plata, da bih zatim potegao pitanje porijekla tolikog novca.

Umjesto da objasni narodu porijeklo imovine ministar zloupotrebljava funkciju za progon novinara koji to istražuje. Iskoristio je svog skutonošu Darka Kovrliju, načelnika UKP MUP RS, da protiv mene podnese lažnu prijavu, bar koliko je vjerovati prednje navedenim jednako lažljivim medijima, obzirom da takvog saopštenja na zvaničnom sajtu nema. Kako bih razjasnio pravnu situaciju dana 21.06.2022. godine obratio sam se OJT Banja Luka upitom sljedećej sadržaja:

"Poštovani, neformalno sam doznao da je Uprava kriminalističke policije MUP RS protiv mene podnijela izvještaj zbog krivičnih djela "Neovlašteno fotografisanje" i "Ugrožavanje sigurnosti" na štetu ministra Dragana Lukača. 

Smatram da je tim činom od strane policijskih službenika počinjeno krivično djelo "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" u sticaju sa krivičnim djelom "Lažno prijavljivanje krivičnog djela" na moju štetu kao novinara koji istražuje nelegalno stečenu imovinu ministra Lukača, kao i na ukupnu novinarsku populaciju i građanima zajamčene slobode mišljenja. 

Kako bih blagovremeno mogao procesno djelovati protiv krivičnih djela policijskih službenika i zaštititi svoja prava potrebno je da mi omogućite pristup neophodnim dokazima i obavještenjima. U tom pravcu, potrebno je da razgovaram sa glavnim ili postupajućim tužiocem OJT Banja Luka.

S poštovanjem, 
osumnjičeni Borislav Radovanović" 

 

Znači, prijavu Lukačevih sluga preokrenuo sam protiv njih i tvrdim da su počinili krivično djelo "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" u sticaju sa krivičnim djelom "Lažno prijavljivanje krivičnog djela". Po njihovim diplomama i profesionalnom iskustvu odlično znaju da objavljivanjem snimka ministrove vile nisam prekršio zakon, a ipak su zloupotrebili službena ovlaštenja i protiv mene podnijeli lažnu prijavu. Pristup krivičnom spisu potreban mi je da vidim koga ću personalno prijaviti (potpisnika izvještaja) i radi detaljisanja činjeničnog stanja.

Nadalje, svojom prijavom potegnuću pitanje porijekla ministrove imovine, odnosno kriminala i korupcije kojom je stečena, a pošto raspolažem dokazima kriminala povodom iznajmljivanja 100 vozila Škoda oktavija taman da prijavom idem direktno na Tužilaštvo BiH. U pitanju je kriminal "nužan" za otvaranje tužilačke istrage na državnom nivou, a onda ćemo u istom predmetu objedinjavati i druge milionske tendere i muljaže. Neće ga Milanko Kajganić vječno moći štititi kako sam objasnio tekstom MRAČNE TAJNE TUŽIOCA KAJGANIĆA: Ko opstruiše istragu ubistva Davida Dragičevića?!.

Problem je što u OJT Banja Luka bježe od ove složene situacije, šta najbolje vidimo po ignorisanju gornjeg upita. Ostavio sam im dovoljno vremena za adekvatno reagovanje, šta se najbolje vidi po ovoj objavi (nakon osam dana). Ili planiraju kao njihove prijedorske kolege da godinu i po odbijaju mi pristup dokazima i spisima po lažnoj prijavi Dalibora Ivanića. 

Imam pismene akte prijedorskog tužilaštva da mi odbijaju uvid u dokaze i spis, nakon što je optužnica potvrđena i suđenje treba započeti. Pa sad vidite o kakvoj "potvrđenoj optužnici" je Lukač mantrao u skupštini, gdje je on objavljivao dokumente iz krivičnog predmeta, a ja pojma nisam imao šta stoji u spisu. Morao sam slati upit sudu: kako misle da se branim na suđenju, a bez elementarnih saznanja za šta i na osnovu čega sam optužen? 

Pet godina su razvlačili taj postupak u namjeri nastupanja zastare, gdje sam se jedini, makar i na sopstvenu štetu, borio za održavanje suđenja. Nakon tog i takvog iskustva nema prostora za slične pravosudne mahinacije. Zato me u OJT Banja Luka vrlo brzo mogu čekati sa pismenim podneskom i novim zahtjevima. Mnogima odgovara da godinama protiv mene razvlače montirane i lažno prijavljene krivične postupke, imam već desetak takvih, a samo kao sredstvo pritiska na moje novinarsko i društveno djelovanje.

Naše "kadije" odreda zatvaraju oči pred kriminalom ministara i drugih moćnika, pa i kad im javno prezentujemo njihova nelegalno stečena bogatstva. Upravo zbog takvih tužilaca i sudija režimski moćnici se razmeću simbolima bogatstva napljačkanog od ovog nesrećnog naroda. Elem, najgore u svemu, nosiocu pravosudnih funkcija pristaju biti puka sredstva obračunavanja političkih moćnika sa svakim ko se suprotstavi ovom surovom sistemu. Pravosuđe nam vrvi od sluga i dodvorica jedva pismenih bitangi koje su zaposjele izvršnu vlast! 

Nije to pitanje mog ličnog odnosa prema njemu, nego principa po kom nije normalno da svaku moguću tužbu protiv Nebojše Vukanovića sud usvoji kao osnovanu i presudi kako nije smio iznijeti javnu kritiku. Govorimo o stotinama presuda u korist nosilaca javnih funkcija protiv Vukanovića , a kakvima se gadno gazi Evropska konvencija o ljudskim pravima i praksa Evropskog suda za ljudska prava. 

Imam više presuda ovog suda koje garantuju slobodu mišljenja do nivoa da novinari i građani nemaju obavezu dokazivati osnovanost iznesenog mišljenja, a nosioci javnih funkcima moraju prihvatati kritike kao društveno korisno ponašanje. Niko političare nije natjerao da zaposjednu funkcije. Primjera radi, njemački sud presudio je protiv novinara koji je tvrdio da je tadašnji kancelar Šreder "ruski čovjek", da bi Evropski sud pobio tu presudu sa objašnjenjem kako novinar nije dužan dokazivati svoje mišljenje. Sud je utvrdio da novinar naprosto ima pravo na takvo mišljenje, a koje se poslije kancelarskog mandata višestruko potvrdilo.

Elem, kao novinar istraživač bavio sam se kriminalom i korupcijom ministra policije, te imovinom stečenom teškim zloupotrebama funkcije. I "nadležnim organima" važnije je jesam li od ministra tražio odobrenje za fotografisanje vile sa bazenom i novog objekta u izgradnji, negoli način sticanja imovine. Kako sam objasnio: samo za dosadašnje troškove nove "tvrđave" morao je iskeširati preko 150 000 KM, čime od zadnjih 50 plata nijednu marku nije potrošio na egzistenciju šestočlane porodice. Zasigurno nisu živjeli od vazduha!

Ministar ima vilu sa bazenom koju sam snimio, stan koji mu je Vlada RS kupila za 171 000 KM u vrijeme dok je gradio ovu vilu, pa vikendicu sa ogromnom plantažom u Šimićima - gdje su njegovi specijalci sakrili novac iz filmske pljačke na autoputu kako sam objasnio tekstom SLAVIŠA KRUNIĆ RAZOTKRIO SPECIJALCE-PLJAČKAŠE: Ministar Lukač organizator pljačke koja je trebala uništiti Krunića!. Onda dolaze zemljište iznajmljeno M:telu i dionice u toj kompaniji, pa imovina u Budvi, pa više nekretnina prijavljenih na tazbinu... Imovina koja uveliko prevazilazi njegova legalna primanja!

Zato je važno preko njemu bliskih RTRS i BN TV, odnosno portaloida njegovog intimusa Stanivukovića, plasirati vijest kako policija progoni novinare koji se drznu "neovlašteno fotografisati" lopovlucima stečenu imovinu, pa nagovještavati dalje angažovanje tužilaštva i suda protiv novinara, a samo u funkciji zastrašivanja i sprečavanja daljih objava takvog karaktera. Kako mojih, tako i drugih novinara ili aktera javnog diskursa. 

U OJT Banja Luka očigledno pristaju na dodijeljenu im ulogu gušenja istine i javnog mišljenja, odnosno štićenja teškog kriminala i korupcije. Bar u smislu odugovlačenja mog upita i daljeg procesnog djelovanja. U cilju šireg društvenog funkcionisanja važno je znati da sam podnio prijavu protiv policijskih službenika koji su mene lažno procesuirali za interes svog ministra, pa i da postoji pravna bitka u kojoj ukrštamo argumente. U normalnim društvima takve stvari povlače ozbiljnu reakciju javnosti, a mi smo očigledno daleko od toga.

Zato sam podnaslovno govorio o rušenju objekata bagerom. Ukoliko kao društvo nemamo snage rušiti nelegalne građevine kriminalizovanih ministara, pa valjda je logično rušiti zgrade tužilaštva koje se stavlja u funkciju zaštite kriminala i korupcije. Kad ne sprovode zakon, nego ga naprotiv krše, a šta će nam tužilaštva i sudovi? Samo arče narodne pare! I objekte tužilaštava i sudova koriste za sopstvenu korupciju! Bez "bagera" nema nama napretka!

Autor: Borislav Radovanović
Video: Borislav Radovanović/youtube.com
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter