Da li je -naručena- oslobađajuća presuda bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću?


Da li je -naručena- oslobađajuća presuda bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću?

CHP (Centar za humanu politiku) zatražio istragu i krivično gonjenje sudija, izrazivši sumnju u naručenost (oslobađajuće) presude bivšem gradonačelniku Doboja.

Zbog sumnje da su bivši dobojski gradonačelnik, kao prvooptuženi za izazivanje opšte opasnosti prilikom poplave 2014. godine, i njegova odbrana, uz pomoć određenih sudija Okružnog suda u Doboju i Banja Luci i Vrhovnog suda RS, i na koruptivan način, organizovali prebacivanje suđenja iz Doboja u Banjaluku i da su, na nezakonit način, radili na stvaranju preduslova za oslobađanje ili tek blago kažnjavanje optuženog, Centar za humanu politiku zatražio je, od nadležnih, odlučne mjere, koje će povratiti povjerenje u dugo čekani sudski postupak, koji treba da da odgovor na pitanje o odgovornosti za 11 nastradalih i ogromnu materijalnu štetu u poplavama 2014. U Doboju. Saopštenje CHP-a, koje potpisuje njegov predsjednik Momir Dejanović, objavljujemo u nastavku.

Centar za humanu politiku zatražio je od Okružnog suda u Banja Luci izuzeće sudija Darka Stamenića i Vesne Mišić, koji su članovi vijeća u predmetu po optužnici protiv bivšeg dobojskog gradonačelnika zbog izazivanje opšte opasnosti od poplava. U zahtjevu za izuzeće istaknuto je da ove članove vijeća nije imenovao predsjednik suda, već predsjednik krivičnog odjeljenja koji je u sukobu interesa, da za određivanje drugog stvarno nadležnog suda nisu postojali važni razlozi, već je pod nedozvoljenim koruptivnim uticajem prvooptuženog i njegove odbrane, od strane predsjednika vijeća Okružnog suda u Doboju upućen prijedlog za određivanje drugog stvarno nadležnog suda u kome su navedeni nevažni i neozbiljni razlozi, da je od strane članova vijeća Vrhovnog suda RS prihvaćen prijedlog za koji nisu postojali zakonom predviđeni važni razlozi i da je predsjednik krivičnog odjeljenja Okružnog suda u Banja Luci Srđan Forca, čija je supruga sestra Mirka Okolića, za članove vijeća imenovao sudije iz upravnog odjeljenja, koje bi mogle uticati da suđenje bude nepošteno i da bude donesena naručena presuda.

Od postupajućeg tužioca zatraženo je da podnese zahtjev za izuzeće članova vijeća, ukoliko ne bude prihvaćen zahtjev Centra za humanu politiku, a od posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva zatraženo je da provjeri i istraži nedozvoljen uticaj prvooptuženog i njegove odbrane na sudove i sudije, a posebno na postupanja predsjednika vijeća Okružnog suda u Doboju, predsjednika i članova vijeća Vrhovnog suda i predsjednika krivičnog odjeljenja Okružnog suda u Banja Luci prilikom imenovanja članova vijeća, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo povrede zakona od strane sudije ili javnog tužioca i druga krivična djela iz Krivičnog zakona RS.

Izvor: antikorupcija.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter