Da li je to postignut neki dogovor? Nevjerovatno! Tužilaštvo obustavilo istragu -Dodikova ikona- zatvoren slučaj!


Da li je to postignut neki dogovor? Nevjerovatno! Tužilaštvo obustavilo istragu -Dodikova ikona- zatvoren slučaj!

Ostaje enigma kako je ikona "stara 300 godina i ukradena u Lugansku" prešla put do toga da "nije ukradena i da nema nikakvu umjetničku vrijednost".

Nakon skoro tri godine Tušilaštvo BiH je stavilo tačku na jednu od najvećih međunarodnih incidenata, odnosno poklon Milorada Dodika šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu u vidu pozlaćene ikone za koju se sumnjalo da je ukradena u Ukrajini.

Naime, Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobilo informaciju da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, kao i da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko djelo nezakonito premješteno ili ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost.

Takođe se navodi da navedena ikona ne pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine niti da je nacionalna vrijednost ove zemlje, nakon čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak, a slijedom toga kao i provedenih dodatnih istražnih radnji u BiH, Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o nesprovođenju istrage.

Foto: Gerila/Milorad Dodik

Podsjećamo, polovinom decembra 2020. godine je tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio pozlaćenu ikonu Sergeju Lavrovu, a regionalni i svjetski mediji su danima posali o ikoni koja je navodno bila ukradena iz Ukrajine.

Tome je doprinijela i Ukrajinska ambasada u BiH koja je obavijestila Ministarstvo inostranih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtijevaju povratak ikone, nakon čega je 18. decembar Tužilaštvo BiH formiralo predmet “Ikona”.

Među saslušanim su bili i Milorad Dodik i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, ali ne u svojstvu osumnjičenih.

Nobjašnjiva je nedavna informacija Generalnog tužilaštva Ukrajine kada se uzme u obzir da je počekom 2021.godine ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao da “njegova država i dalje zahtijeva da rukovodstvo BiH vrati 300 godina staru pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku”.

Kako je u samo tri godine ikona “stara 300 godina i ukradena u Lugansku” prešla put do toga da “nije ukradena i da nema nikakvu umjetničku vrijednost” ostaće, vjerovatno, enigma za javnost.

Ostaje da se vidi da li će ikona opet krenuti put Moskve do onoga kome je namjenjena.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter