Danas generalni štrajk u Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banja Luka (Foto)


Danas generalni štrajk u Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banja Luka (Foto)

Zaposleni u Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Banjaluci danas, potvrđeno je za Gerila info, stupaju u generalni štrajk. Radnici prestaju sa radom jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi nakon nedavnog štrajka upozorenja.

Radnici su u štrajku upozorenja tražili zaostale plate, doprinose i upozorili na katastrofalan položaj zaposlenih ali i loše stanje u Centru. Za sve su okrivili direktora Zavoda Željka Ubiparipa inače kadra Socijalističke partije Republike Srpske. Ubiparip je 25.01, za Gerila info, rekao da su problemi manji nego što ih predstavljaju radnici a rekao je i da će problem sa isplatom plata i doprinosima radnicima koji su ispunili uslove za penziju biti riješen uskoro. On je rekao i da je problem Zavoda taj što jednostavno ne uspijeva da zaradi dovoljno novca. Radnici su, prilikom štrajka upozorenja, za Gerila info tvrdili da novca ima redovno ali za privilegovane radnike u Centru.

U nastavku pročitajte tekst Gerila info o štrajku radnika 25. januara.

Štrajk u Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida

Radnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banjaluka danas su održali jendočasovni štrajk upozorenja. Oni od Vlade Republike Srpske, koja je prije desetak godina kupila Zavod distrofičara u stečaju i osnovala Centar, traže da im budu ispunjena osnovna ljudska i radnička prava.

Foto: Gerila.info/Radnici na štrajku upozorenja 25. januara

Radnici ovog centra traže redovnu isplatu plata u bruto iznosu i to u cjelosti, bez favorizovanja nekih od zaposlenih u menadžmentu i upravi. Traže isplatu plata na osnovu stručne spreme a ne na osnovu lične volje direktora.

Traže hitno riješenje zaostalih doprinosa i to do kraja aprila ove godine.

Radnici traže da se, zbog sumnji u različite nepravilnosti u radu ispita rad rukovodstva Centra.

Radnici ove ustanove zahtjevaju da budu poboljšani uslovi rada kao i da budu obnovljena zastarjela sredstva za rad.

Vlada Republike Srpske je, kada je kupila Zavod distrofičara u stečaju, na sebe preuzela obavezu da u 12 mjeseci izvrši neophodnu sanaciju i adaptaciju objekta i opreme kao i da izvrši neophodna investiciona ulaganja kako bi ta ustanova mogla da nesmetano obavlja osnovnu djelatnost.

Vlada se obavezala da će trajno stambeno zbrinuti zatečena lica sa invaliditetom koja su ostvarila pravo na penziju. Vlada Republike Srpske nije ispunila preuzete obaveze.

“Nakon stečajnog postupka 2011. godine kao cilj osnivanja Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida bio je uspostavljanje, institucionalizacija i razvoj profesionalne rehabilitacije lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj kao način uključivanja lica sa invaliditetom u svijet rada“, piše između ostalog u saopštenju radnika ovog centra.

Radnici ovog centra napominju da su dosadašnja ulaganja Vlade u Centar bila vrlo skromna. Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite je 2017. godine uplatilo 47000 maraka za nabavku grafičkih mašina a koje su kupljene polovne i neispravne.

Kompenzacioni fond RS je 2020. godine uplatio 253 000 maraka za sanaciju posljedica virusa korona ali su ta sredstva preusmjerena Upravi za indirektno oporezivanje jer je račun Centra blokiran. Ministarstvo rada je 2021. godine uplatilo 84 000 maraka za izmirenje duga prema UiO BiH.

Vlada RS je u decembru prošle godine Centru uplatila 142 000 maraka za izmirenje obaveza prema radnicima koji su ispunili uslove za penzionisanje ali je uprava Centra, tvrde radnici, doprinose uplatila samo za tri od sedam radnika koji su stekli uslove za penzionisanje.

Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida po različitim osnovama duguje 3,1 milion maraka. Samo za struju Centar duguje 619 000 maraka. U prošloj godini ostvaren je finansijski gubitak u poslovanju u iznosu od 229 454 marke.

Radnici su o svemu upoznali Vladu RS i resornog ministra Duška Milunovića ali različite inspekcije, zanimljivo, nisu u poslovanju Centra pronašle ništa neregularno ni sporno.

Nezadovoljni radnici, zbog svega toga, odlučili su se na štrajk. Tvrde i da je Centar postao porodična firma. Radnici traže smjenu direktora Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, Željka Ubiparipa i njegovih najbližih saradnika.

Foto: Gerila.info/Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banjaluka

Direktor Centra, Željko Ubiparip, inače, kadar Socijalističke partije RS,, rekao je za Gerila info da je iznenađen štrajkom jer, tvrdi, sve se radi kako bi bili poboljšani uslovi rada. On objašnjava da su krajem prošle godine uplaćene četiri plate ali priznaje da nisu uplaćeni doprinosi jer je to u ovom momentu nemoguće. O situaciji u Cenru upoznata je Vlada Republike Srpske i nema tajni, kaže Ubiparip.

Sa postojećom tehnologijom, tvrdi Ubiparip, ono što Centar odradi ne može biti dovoljno da pokrije trećinu potreba za plate zaposlenih. Tvrdi i da će uz pomoć Vlade biti riješen status nekoliko radnika koji su ispunili uslove za penziju. Takvih radnika je sedam, potvrđuje riječi nezadovoljnih radnika Ubiparip, a za sada su riješena u potpunosti samo tri radnika jer se čeka na rezultate mirnog riješavanja sporova za neke od radnika.

“I to će biti riješeno u narednih sedam dana“, rekao je Željko Ubiparip, direktor Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, za Gerila info.

Foto naslovna: interview.ba
Izvor: gerila info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter