Davor Dragičević zvanično predaje kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke


Davor Dragičević zvanično predaje kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića, sutra će predati kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine. On će tako i zvanično postati kandidat za tu poziciju.

Dragičevićevom kandidaturom za sada su izvjesna četiri kandidata za gradonačelnika najvećeg grada u Republici Srpskoj. Pored njega kandidati će biti Jelena Trivić iz Narodnog fronta, Draško Stanivuković iz PDP i Nikola Šobot koji je kandidat SNSD i koalicije okupljene oko te stranke. Najavljeno je i da će kandidat za odbornika u skupštini grada Banjaluka biti Ozren Perduv jedan od najistaknutijih banjalučkih aktivista u posljednjih nekoliko godina. Perduv i Dragičević kandidati su “Pokreta pravde”.

Davor Dragičević je, inače, prije nekoliko dana, gostujući na jednoj sarajevskoj televiziji rekao ime i prezime lica koje je, kako tvrdi, ubilo njegovog sina. Riječ je o jednom banjalučkom inspektoru. Zanimljivo, nakon što je rekao ko je ubio njegovog sina, Dragičevića nije kontaktiralo tužilaštvo. David Dragičević ubijen je u martu 2018. godine a istraga njegovog ubistva još nije dala nikakve rezultate iako su je vodila ili još uvijek vode dva tužilaštva, Okružno tužilaštvo Banjaluka i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

“Ovo će biti izbori održani po novom izbornom zakonu Republike Srpske koji će uskoro stupiti na snagu“, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD, 7. aprila kada je objavljeno da će kandidat te stranke biti kardiolog i čelnik Kardiohirurgije na UKC Republike Srpske Nikola Šobot.

Izbori, ipak, neće biti održani po novom Izbornom zakonu Republike Srpske kako je najavio Milorad Dodik jer taj zakon do izbora neće stipiti na snagu. SNSD i stranke koje su dio koalicije okupljene oko te stranke prema svemu sudeći ipak će na izbore, iako su tvrdili drugačije, izaći po važećem Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine čije izmjene je, nedavno, nametnuo Visoki predstavnik Kristijan Šmit.

PDP je objavio kako će njihov kandidat za gradonačelnika biti aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković.

“Što se tiče Banjaluke, vlada potpuni košmar oko kandidata za gradonačelnika jer je aktuelni gradonačelnik izgubio vjerodostojnost da je zaista s druge strane vlasti na entitetskom nivou. U Bijeljini aktuelni gradonačelnik ima šanse jer je uvjerljivo preživio referendum za opoziv. Trebinje je premreženo uticajem i moći, kao i novcem kojim raspolaže vlast, a mnogi građani potkupljiva politička klijentela. Zato priču vraćam na početak. Bez usvajanja zakona o izbornom integritetu, trud je uzaludan”, rekla je, prije nekoliko dana, komentarišući kandidature za gradonačelnika Banjaluke ali i nekih drugih lokalnih zajednica, politička analitičarka Tanja Topić.

Piše: Vladimir Kovačević, Gerila info
Foto naslovna: Gerila
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter