Delegati Dodikovog SNSD i Čovićevog HDZ ponovo u parlamentu BiH nisu dozvolili da se ukinu akcize i smanji PDV


Delegati Dodikovog SNSD i Čovićevog HDZ ponovo u parlamentu BiH nisu dozvolili da se ukinu akcize i smanji PDV

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ponovo odbio smanjenje akciza na gorivo. Protiv su ponovo bili delegati SNSD-a i HDZ-a.

Delegati doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu podržali izvještaje o postizanju saglasnosti identičenog teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH i teksta dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Protiv su ponovo bili delegati SNSD-a i HDZ-a.

Ove izvještaje je Domu naroda dostavila Zajednička komisije oba doma na usvajanje što znači da niti jedan od zakona ni u usaglašenom tekstu Dom nije podržao.

Kada su u pitanju izmjene Zakona o akcizama, koji je previđao ukidanje akciza na sve vrste goriva, a maloprodajna cijena dizel goriva bila bi niža za 35 feninga, isti izvještaj Zajedničke komisije oba doma prethodno je podržao Predstavnički dom, ali bez podrške Doma naroda identičnom tekstu zakon ne može stupiti na snagu.

Izvještaj o usaglašavanju teksta Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH

Podsjećamo, prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini koji se odnosi na ukidanje akciza na naftu i naftne derivate u periodu od pola godine usvojen je “u prvom čitanju” u julu prošle godine u Domu naroda Parlamenta BiH.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine koja je održana prošlog mjeseca, prihvaćena je Izmjena zakona koja se odnosi na naplatu akciza, tako da se ukinu akcize na gorivo koje iznose 30 i 40 feninga po litru.

Podršku je dobio i prijedlog o Izmjenama zakona o PDV-u – na životne namirnice 5% i na luksuznu robu 22%.

Obe odluke prihvaćene u Predstavničkom domu trebale su potvrdu u Domu naroda Parlamenta BiH, što se danas nije desilo.

Foto naslovna: parlament.ba
Izvor: N1/RTVBN/gerila.info 

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter