Detalji dugog razgovora Trampa i Putina

Detalji dugog razgovora Trampa i Putina

Telefonski razgovor sa ruskim predsednikom je bio veoma produktivan, izjavio je američki predsednik Donald Tramp. Glavne teme bile su Venecuela, Severna Koreja, Ukrajina, ali i trgovinska razmena dve države i nuklearno oružje.

Dvojica lidera razgovarali su više od sat vremena. Prvo su stigle potvrde iz Bele kuće i Kremlja, zatim serija Trampovih tvitova da su razgovori bili produktivni i da je saradnja sa Rusijom i Kinom dobra, a ne loša stvar. Više detalja saopštio je na konferenciji za novinare.

"Razgovarali smo o mogućnosti novog sporazuma kojim se ograničava nuklearno oružje i koji bi eventualno uključio i Kinu. Peking bi veoma voleo da bude deo tog dogovora. Govorimo o nuklearnom sporazumu, u kom i mi i oni pravimo manje, a možda se čak i oslobodimo ogromne vatrene moći koju sada posedujemo", rekao je Tramp.

Napetosti rastu između Vašingtona, koji traži odlazak predsednika Venecuele Nikolasa Madura, i Moskve koja optužuje Ameriku da pokušava da na silu smeni vlast što podriva političko rešavanje krize.

"Putin ne namerava da se meša u Venecueli. On samo želi da vidi nešto pozitivno za Venecuelu. Ja osećam to isto. Želimo da isporučimo humanitarnu pomoć, jer ljudi gladuju", rekao je Tramp.

Američki predsednik je ranije rekao da su sve opcije na stolu. Patrik Šenehen, vršilac dužnosti ministra odbrane kaže da američka vojska priprema opcije, a da će scenario zavisiti od razvoja situacije u Venecueli. Sa terena stiže vest da se čuju pucnji u blizini mosta u Kukuti, na granici između Kolumbije i Venecuele.

Vruća tema razgovora Trampa i Putina bila je Severna Koreja. Američki predsednik traži da Rusija pojača pritisak i ubedi Severnu Koreju da se odrekne nuklearnog oružja. Ali Pjongjang nastavlja po svom – ispalili su nekoliko projektila kratkog dometa sa istočne obale zemlje koji su pali u more. Lider Kim Džong Un pohvalio je taj test kao veliki istorijski događaj u jačanju borbenih sposobnosti Narodne armije.

 

Izvor: RTS