Dizelaši nestaju sa drumova Starog kontinenta

Dizelaši nestaju sa drumova Starog kontinenta

Većina evropskih zemalja priprema zakone koji će od 2025. godine praktično onemogućiti prodaju vozila sa dizel-motorima koja su veoma popularna u svetu, ali i kod nas. Zakonodavci traže mnogo strože zakone o emisiji izduvnih gasova koje će moći da ispune jedino hibridna i električna vozila.

Posle popularnosti koja je uslovila da preko 60 odsto vozila izlazi sa dizel-motorom sa traka nemačke automobilske industrije, stanje se naglo menja.

Pored smanjenja i ukidanja proizvodnje dizela, povlači se veliki broj vozila da bi im se podesio softver koji određuje emisiju izduvnih gasova.

Nemački proizvođač automobila „Dajmler“ saopštio je da će dobrovoljno povući tri miliona dizel „mercedesa“ u Evropi da bi poboljšao performanse u kontroli emisije štetnih gasova.

Proces će koštati 220 miliona evra, ali klijenti neće platiti ništa. U isto vreme, „Mercedes“ pravi nove velike fabrike baterija i očekuje da posle 2020. godine lansira sve svoje modele sa hibridnim i elektro pogonima.

„Imamo snagu da tehnologiju okrenemo ka čoveku, ka zaštiti čovekove okoline. Spremni smo za novo doba koje dolazi do 2030. godine kada će vozila biti električna i autonomna. Za to vreme ko god je kupio naš proizvod dobiće potrebnu tehnološku pratnju da sa automobilom doživi krajnji rok eksploatacije, a da zadovolji emisiju štetnih gasova koja je propisana“, istakao je Diter Zece iz „Mercedesa“.

I nemački proizvođač automobila „Audi“ objavio je da će povući oko 850.000 vozila sa dizel-motorima da bi smanjio emisiju štetnih gasova. Još se ne zna koliko će to koštati, ali stručnjaci ocenjuju da je to bolje nego plaćanje velikih ekoloških kazni kao u Americi.

„Ovo je 'dobrovoljni opoziv automobila', koji je besplatan za klijente, tiče se vozila sa 'evro 5' i 'evro 6' motorima, u Evropi ali i u drugim zemljama osim SAD i Kanade“, objasnio je izvršni direktor „Audija“, Rupert Stedler.

Odjeci ogromnog skandala oko dizela u čijem je centru bila BMV grupa i dalje se čuju. „Porše“ je pred velikom odlukom i sada je prvi put javno saopšteno da je moguće da će do kraja ove decenije zaboraviti na dizel.

Francuski proizvođači za sada ćute i prave se da su neobavešteni, ali ako otvori istragu Evropska komisija, s obzirom na to da su oni najveći proizvođači dizel-automobila na svetu, kazne, kažu stručnjaci, mogu da budu toliko velike da će mnogi morati da stave ključ u bravu.


Izvor: RTS