Dodik brine samo o svojim intersima - Srpska munjevito srlja u nestanak!

Dodik brine samo o svojim intersima - Srpska munjevito srlja u nestanak!

Profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović tvrdi da od jutrošnjeg usvajanja Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske neće imati korist ni narod ni Republika Srpska, već, kako kaže, isključivo pojedinci iz vladajućih struktura.

Trifunović za Insajder, između ostalog, kaže da se sada postavlja pitanje kako će na navedenu odluku Narodne skupštine RS reagovati međunarodna zajednica jer je usvojena Informacija, prema njegovim riječima, nevažeća i donijeta je isključivo po želji lidera SNSD-a i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Tu informaciju usvojila je vladajuća većina i sasvim je jasno da to nisu radili za dobrobit Republike Srpske već zbog lične zaštite svojih lidera. To nije inicijativa od koje Srpska može da ima korist, već korist može da ima samo pojedinac. Dodik se nije trudio da one stvari od kojih bi čitav narod i društvo mogli da imaju korist vrati na nivo Republike Srpske, već se čovjek isključivo bavio onim od čega bi on mogao da ima neposrednu štetu - tvrdi Trifunović.

On kaže da ne vjeruje da će se zbog Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske, koju je jutros usvojio parlament RS, umiješati OHR korištenjem bonskih ovlaštenja. 

- Ovako kako sada stvari stoje, Republika Srpska munjevito srlja u svoj nestanak. Niko na ovom svijetu ne radi bolje na njenom ekonomskom, političkom i bezbjednosnom uništenju od onih koji su jutros u Narodnoj skupštini podržali usvajanje te informacije. To nije moje mišljenje, već je to prosto stav brojnih eksperata.

Kao prvo, Republika Srpska strmoglavo ide u zaduživanje. U Republici Srpskoj nema pravih investicija niti se otvaraju nova radna mjesta. U Srpskoj se ne rješavaju ubistva djece i ljudi masovno odlaze. Stvorena je klima zastrašivanja zbog koje nijedan pravi investitor ne želi da dođe.

Od institucija je ostala ljuštura, a građani se na izborima, koji su lažirani i namješteni, praktično ništa i ne pitaju. Sve je unaprijed iskonstruisano i dogovoreno, tako da tu nema ni demokratije ni mogućnosti da se nešto uradi sve dok postoji takva atmosfera. Zbog svega što sam naveo, nisam siguran da će visoki predstavnik ili bilo ko drugi sa strane prstom mrdnuti protiv sistema koji je usmjeren na uništavanje i gašenje Republike Srpske - kaže Trifunović.
 
Izvor: insajder.in

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks