Dodik izmislio Putinov kredit

Dodik izmislio Putinov kredit

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik požalio se danas novinarima na činjenicu da se Republika Srpska ne može na međunarodnom tržištu kapitala zaduživati samostalno, bez saglasnosti državnih institucija BiH.

Dodik je rekao da Republika Srpska uspješno živi sa nekim malim zastojima koji su nepotrebni.

- Ako imate situaciju koja nam je ranije nametnuta u kojoj se za sve za šta Republika Srpska obezbijedi kreditna sredstva mora na kraju dobiti neka saglasnost na nivou BiH, treba tu saglasnost ukinuti. Ako mi primamo taj krediti i vraćamo onda su tu nepotrebne institucije BiH - požalio se Dodik.

On je rekao da je BiH napravljena da bude smetnja, a ne da bude od koristi entitetima i za tri konstitutivna naroda.

Skoro identičnu tezu lansirao je prije nekoliko dana i beogradski novinar Milomir Marić, koji je, pozivajući se na Dodika, kazao kako famozni ruski kredit obećan Dodiku još prije pet godina nikada nije realiziran zbog protivljenja "politčkog Sarajeva".

Međutim, iz Savjeta ministara BiH medijima je potvrđeno da nikada nije razmatrana nikakva inicijativa vezana za ruski kredit niti je ikada iko iz RS pokretao takvu inicijativu. 

Kazali su takođe kako ne stoje optužbe da se "političko Sarajevo"  protivi kreditnim aranžmanima Republike Srpske, a kao dokaz da je Dodikova optužba netačna navode činjenicu da je Republika Srpska, mjereno po glavi stanovnika, dvostruko zaduženija od Federacije BiH.

Izvor: Agencije

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks