Dodik najavio hapšenje Visokog prestavnika za BiH, Šmit najavio dolazak u Banjaluku. Ludilo se nastavlja!


Dodik najavio hapšenje Visokog prestavnika za BiH, Šmit najavio dolazak u Banjaluku. Ludilo se nastavlja!

Zaoštravanje situacije se nastavlja. Milorad Dodik, tako su bar prenijeli mediji bliski SNSD-u, zatražio je od policije Republike Srpske da uhapsi Kristijana Šmita ukoliko se on nađe na teritoriji Republike Srpske. Kristijan Šmit najavio je dolazak u Banjaluku i neugodnosti po Dodika. Šmit inače obavlja funkciju Visokog predstavnika u BiH. Dodik obavlja funkciju predsjednika Republike Srpske. Šmit je bio jedan od prvih koji je priznao rezultate izbora i Dodikovu pobjedu u koju i danas mnogi sumnjaju.

“Nova Šmitova prijetnja: Najavio dolazak u Srpsku, a Dodik da se pripremi za neugodne trenutke“, piše danas RTRS. ATV je sinoć objavila kako je MUP dobio instrukcije kako da se ponaša. RTRS ima odlične “izvore” u kabinetu Milorada Dodika a ATV ima odlične “izvore” u MUP-u Republike Srpske.

Situacija se zaoštrava nakon podizanja optužnice protiv Milorada Dodika a naročito njenim sve izvjesnijim potvrđivanjem koje se očekuje. Dodiku prijeti najmanje pola godine zatvora i ukoliko sve nije “unaprijed smišljena igra”, što mnoge ne bi iznenadilo, nije u zavidnoj situaciji. Provjeren recept u takvim situacijama je dizanje tenzija, sluđivanje građana i izazivanje kriza. U tome Dodik ima ogromnu podršku medija pod svojom kontrolom kojima nikakvu prepreku ne predstavlja ni, nedavno, izmjenjen Krivični zakonik Republike Srpske. Tako smo savakodnevno svjedoci naslova na RTRS-u i SRNI, prije svega, gdje novinari ovih medija ponovo, ovaj put čini se jače nego ikada, crtaju mete na čelo neistomišljenika predstavnika vlasti u Republici Srpskoj. Novinari ovih medijskih kuća rade to puštajući neprovjerene i nepotvrđene informacije i tvrdnje različitih “patriotskih udruženja” kojima se tvrdi da su oni koji ne misle kao Dodik izdajnici. Doduše, ništa novo.

Inače, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za sada nisu reagovali nakon informacije da su dobili instrukcije kako da se ponašaju u slučaju Šmit. Poslali smo im molbu za objašnjenjem jer je nejasno na osnovu čega policija u Republici Srpskoj može bilo koga, ne samo Šmita, deportovati iz Republike Srpske ili mu spriječiti sastanke sa drugim ljudima u Republici Srpskoj. Makar zvanično, policija u Republici Srpskoj ne postupa na osnovu želja pojedinaca. Objašnjenje policije ćemo objaviti kada i ukoliko ga dobijemo.

Policija u Republici Srpskoj može jedino da Kristijanu Šmitu uskrati policijsku pratnju ali i to mora da bude obrazloženo. Dodik je od Vlade Republike Srpske zatražio da donese Uredbu o deportaciji Kristijana Šmita ukoliko se pojavi u Srpskoj ali i ta Uredba ukoliko bi bila donesena ne može imati pravnu snagu jer da bi policija intervenisala mora “postojati djelo ili prijetnja definisana u Krivičnom zakonu Republike Srpske čega trenutno u slučaju kretanja ili boravka Kristijana Šmita po teritoriji Republike Srpske nema“.

Piše: Vladimir Kovačević
Foto naslovna: Gerila
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter