Dodik, nakon Pavića, zaključio da je i Đokiću -vrijeme da se odmori-

Dodik, nakon Pavića, zaključio da je i Đokiću -vrijeme da se odmori-

Petar Đokić, ministar energetike, trebalo bi da uskoro bude smijenjen sa te pozicije, tvrde moji izvori iz Vlade RS.

Đokić je napravio niz svjesnih propusta prilikom dodjeljivanja koncesionih ugovora, koji su izuzetno štetni po budžet RS, ali i nezakoniti i odreda krivična djela. 

Međutim, to nije osnovni razlog njegovog odlaska, već želja Milorada Dodika da, nakon DNS-a, rasturi i Socijalističku partiju i u potpunosti je stavi pod svoju kontrolu.

Hodogram rasturanja SP-a je nešto drugačiji nego razvaljivanja DNS-a: Đokić bi trebalo prvo da bude smijenjen iz Vlade RS, a potom bi mu se organizovalo i “spaljivanje” na stranačkoj lomači.

Đokićeve šanse da opstane su minimalne i, kako stvari stoje, na njegovo uklanjanje pristao je i Ivica Dačić, koji se ranije protivio tome.

Najozbiljniji kandidati da naslijede Đokića na poziciji predsjednika stranke su Goran Osnovac Selak i Srđan Todorović.

Najbliži od svih je Selak iz prostog razloga što je nepismeniji čak i od Đokića, koji je navodno završio fakultet u Londonu, a da ne zna progovoriti ni riječ engleskog jezika. Polagao je ispite “prstima”, pred profesorima koji se, prema sopstvenim riječima, nikad nisu ni pojavili na tom "fakultetu".

Od tada nosi nadimak Bakingemboj!

Nije poznato da li je Dodik Đokiću poručio “Vrijeme ti je da se odmoriš”, kao što je to rekao Marku Paviću, šefu DNS-a, koji je nakon njegovog poziva 24.12.2019. podnio neopozivu ostavku i ostavio stranku u borbi za prevlast, ali i kako promijeniti Statut iz 2003., koji je još uvijek na snazi i sprečava njegove nasljednike da u skladu sa Zakonom vode partiju.

U septembru 2019. godine sam objavio da je protiv Đokića podnesena krivična prijava, što mi je potvrđeno i iz Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva za borbu protiv korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala, na čijem čelu se nalazi Miodrag Bajić.

“Uvidom u upisnik kojeg vodi Posebno odjeljenje tužilaštva utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dana 25.01.2019. godine dostavilo ovom tužilaštvu Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama koje se odnose na izuzimanje relevantne predmetne dokumentacije, a u vezi sa  poslovanjem EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o. Stanari. Ovaj predmet još uvijek se nalazi u fazi provjera, odnosno prikupljanja informacija i potrebnih obavještenja”, navedeno je u odgovoru Dragice Tojagić, portparola Posebnog odjeljenja. 

Da podsjetim, Đokić se tereti za brojne malverzacije sa koncesijama, kao i druge kriminalne radnje, koje su nanijele višemilionsku štetu budžetu Republike Srpske, tvrde moji izvori iz te institucije.

Krivičnom prijavom protiv Đokića obuhvaćeni su i brojni stanovi koji su u njegovom posjedu, a koje su inspektori MUP RS otkrili.

U tekstu "Đokić, pogodujući EFT-u, oštetio budžet RS za osam miliona maraka; Samoinicijativno izmijenio brojne koncesije na štetu RS",  (23.02.2018.)"  objavio sam da je  Đokić, tadašnji ministar industrije i energetike u Vladi RS, oštetio budžet entiteta za osam miliona konvertibilnih maraka.

Šteta je nastala nakon što je Đokić, samoinicijativno, izmijenio Pravilnik o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije.

Đokić je teško krivično djelo počinio 21. jula 2016. godine  kada je promijenio Pravilnik čime je određenim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja; Istovremeno je drastično smanjio naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.

Đokić je tada, nezvanično, tvrdio da mu je "sve namješteno" i da je štetni Pravilnik donesen bez njegovog znanja, a po nalogu Milana Baštinca, pomoćnika ministra industrije i energetike.

Potpuno je nerealno da je Baštinac, uprkos realnoj moći koju posjeduje, učinio bilo šta bez Đokićevog znanja.

Niko, sem malobrojnih iz vlasti, nije vidio Ugovor sa EFT-om, tako da je potpuno nepoznato šta je sve njime obuhvaćeno.

Ranije sam već objavio da je Vlada RS dala garanciju da će vratiti kredit Razvojnoj banci Kine od 320 miliona evra, ukoliko to ne bude učinila Hamovićeva firma. 

Hamovićeva firma je pokušala demantovati tu informaciju, (koju sam objavio 12.06.2017.), ali moji izvori iz Režima i dalje tvrde da Vlada RS jeste dala garanciju i da je zbog toga u velikom problemu. 

Garancija Vlade RS nigdje nije javno objavljena. I, što je najgore, data je na ogromnu sumu, od 320 miliona evra, bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

Komapnija EFT negirala je da postoji garancija Vlade RS, ali je navela i da postoji mogućnost da na Vladu RS padne otplata kredita.

“Ni u jednom dokumentu RS nije preuzela obavezu garantovanja ili vraćanja kredita prema kineskoj banci. Eventualne obaveze RS-a nastupile bi u slučaju raskida koncesionog ugovora koji je pruzrokovala RS kao davalac koncesije, na primjer zbog zahtjeva da EFT plaća istu nadoknadu dva puta, kroz nadoknadu za priroodne resurse i kroz koncesionu nadoknadu”, navedeno je u saopštenju EFT-a, datiranom 19.06.2017.

Đokić je smatrao da je uspio teški kriminalni akt zataškati, tako što je 08.02.2018. godine Narodna skupština RS usvojila po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, kojim su, kako je bio ubijeđen, njegove ranije samoinicijativne promjene Pravilnika legalizovane.

Međutim, zakon se ne primjenjuje retroaktivno, tako da je ostalo krivično djelo koje je Đokić počinio i šteta od osam miliona maraka, zbog koje će se lider socijalista, kad tad, morati procesuirati.

Takođe, bitno bi bilo pregledati brojne druge koncesije iz resora Ministarstva energetike, jer je Đokić na njima, samoinicijativno, "uradio intervencije" koje su odreda protiv zakona i štetne su po budžet RS. 

Prema mojim izvorima iz Vlade RS, Đokić je, bez ičijeg znanja, prepravio brojne koncesije, tako da je šteta koju je načinio višestruko veća od utvrđenih osam miliona, koji su direktna posledica pogodovanja EFT-u. 

Piše: Slobodan Vasković

Izvor: http://slobodanvaskovic.blogspot.com/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks