Dodik postrojio Žandarmeriju - Vukanović - Plaše narod, a NATO im na Manjači

Dodik postrojio Žandarmeriju - Vukanović - Plaše narod, a NATO im na Manjači

U Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke svečano je postrojena Јedinice žandarmerije, čime je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović,  član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Srpske Darko Ćulum.

Poruke Lukača, Cvijanović i Dodika

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je danas prvi put u istoriji promovisana Jedinica žandarmerije, ističući da je to projekat za budućnost ne samo Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, nego Republike Srpske s ciljem njenog očuvanja i bezbjednosti građana i njihove imovine.

"Ova jedinica nije namijenjena za ratovanje protiv bilo koga, već da čuva Srpsku i njene vrijednosti", naglasio je Lukač.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je danas prilikom svečanog postrojavanja Jedinice žandarmerije u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke, kako je to veliki iskorak u jačanju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

"Ovo radimo za budućnost Republike Srpske. Veliki je iskorak u jačanju našeg Ministarstva unutrašnjih poslova. Voljela bih da nikad niko ne mora da upotrijebi silu i oružje, voljela bih da gradimo bolnice a da nemamo bolesnih ljudi, ali nažalost svijet je drugačiji", istakla je te dodala:

"Moramo raditi na jačanju naših institucija i kapaciteta da budemo mirna, stabilna i sigurna RS, a da bismo bili takva republika, moramo da jačamo i ekonomski i finansijski, moramo da čuvamo političku stabilnost naših institucija i moramo svakog dana da jačamo opštu bezbjednost".

Cvijanović je pripadnicima Jedinice Žadarmerije poručila da su "uvijek bili ponosni na našu policiju od vremena kad su ratovali i branili slobodu RS pa na ovamo".

"Vjerujem u ono što zajedno radimo. Sretna sam i počastvovana da s vama sarađujem i da svi zajedno čuvamo RS. Našoj republici želim mir i stabilnost i da svi zajedno, mi i naša djeca, uživamo tu stabilnost koja će doći. Živjela Republika Srpska", kazala je u svom obraćanju predsjednica RS.

Milorad Dodik je rekao kako RS nije odustala od formiranja rezervnog sastava policije te da će razmatrati i čekati priliku da se formira.

“To je najbolji način čuvanja i odbrane teritorije. Sve što čini RS to naiđe na osude političkog Sarajeva i dijela Međunarodne zajednice, a da se ne uđe ni u suštinu. To nije izvan Dejtona, to je samo limitirano našim materijalnim sredstvima, a ne voljom Sarajeva", kazao je Dodik.

Vukanović: NATO im na Manjači

Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Nebojša Vukanović rekao je da vlast u RS pokušava žandarmerijom da “zamaže oči” javnosti, nakon što su odustali od rezervnog sastava policije.

-Rezervnog sastava policije nema, a vlast u RS kako to ne bi prikazala kao kapitulaciju, onda je jednicama za podršku promijenila naziv u žandarmeriju. Kupili su im i nove uniforme, što im dobro dođe da se neko 'masno ugradi' u taj tender. I s druge strane, mažu narodu oči da je RS jaka i snažna i da ima najbolje snage policije – ustvrdio je on.

Vukanović dodaje da je u policiju RS uloženo desetine miliona KM, a nijedan korumpirani političar, sudija ili druga javna ličnost nije završila iza rešetaka.

-Šta će nama hiljade obučenih policajaca sa ko zna kakvom opremom, ako oni služe za hapšenje žena na pijaci, koje prodaju cigarete bez akcizne markice. Policija treba da hapsi krupne kriminalce i mafijaše, koji su razorili RS, a ne da izvodi predstave za narod – ustvrdio je.

Istakao je i da vlast, postrojavanjem jednice žandarmerije pri MUPRS-e, na jedan način želi i da zastraši narod od bilo kakvog bunta.

-Pokazuju time da je MUP RS-e spreman da razbije bilo kakve demonstracije, kao što je to radio prošle godine - kazao je Vukanović.

Podsjetio je da je prošle godine u ovo vrijeme lider SNSD-a Milorad Dodik govorio kako će okupiti 30.000 ljudi da zaustavi vojne vježbe NATO-a na Manjači, jer će se tamo koristiti osiromašeni uranijum te optuživao predstavnike RS u institucijama BiH da su izdajnici i NATO sluge, koje dozvoljavaju te vojne vježbe.
-Očekivao sam da te jedinice žandarmerije, zajedno s predstavnicima SNSD-a i Miloradom Dodikom, umjesto današnjeg postrojavanja, odu na Manjaču i da blokiraju NATO snage, te da spriječe vojne vježbe...- ustvrdio je Vukanović.

Izvor: vijesti.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks