Dodik uzalud zavlači, ANP se šalje i 2020. godine

Dodik uzalud zavlači, ANP se šalje i 2020. godine

Do kraja godine je malo više od 70 dana i očigledno je da postoje ozbiljne opstrukcije od strane SNSD i Milorada Dodika da se dobije na vremenu, da 2019. godina iscuri, a da onda u 2020. godini on pokuša obesmisliti slanje novog nacionalnog programa. Godišnji nacionalni program je obavezan da se šalje svake godine, tako da i ako uđemo u 2020. godinu ta obaveza ostaje, kaže u izjavi za Insajder Milan Dunović, član Predsjedništva Demokratske fronte.

- ANP može biti redukovan u smislu Godišnjeg nacionalnog programa za 2019. godinu, jer je ona već na izmaku. U smislu toga kakvi su zahtjevi NATO saveza, odnosno kakve su obaveze BiH prema NATO savezu, šta smo mi u ovom momentu sposobni da realizujemo od onoga što se navodi u programu. Mi možemo biti preambiciozni i u programu navesti neke stvari, ali ako nije moguće da se one realizuju onda u tom smislu postoji mogućnost nekog redukovanog programa, ali neosporna je činjenica da on mora biti poslan - poručuje Dunović.

Komentarišući za Insajder jučerašnji sastanak SDS i PDP i priču o deblokadi Parlamenta, kao i da bi se moglo doći do 22 ruke u Predstavničkom domu da se odblokiraju sredstva i rad Parlamenta, Dunović kaže da je očigledno da SNSD nema namjeru da otkoči NATO put Bosne i Hercegovine i da je to otvorilo mogućnost nekih drugih parlamentarnih većina. 

-Vidjeli smo juče sastanak SDS i PDP koji su otvoreno govorili o toj mogućnosti. Ono što je stav Demokratske fronte o parlamentarnoj većini u kojoj je SNSD to bi bio identičan stav i o nekoj novoj većini, a to je da NATO put Bosne i Hercegovine mora biti otkočen i da slanje Godišnjeg nacionalnog programa ne može biti dovedeno u pitanje. Bez obzira kakva parlamentarna većina bila suštinsko pitanje je poštovanje zakona o odbrani BiH - naglasio je Dunović. 

On kaže da teško govoriti o tome da li je realno da dođe do nove parlamentarne većine.

- U politici je sve moguće. Različite većine su uvijek moguće, ali u njima ne treba podrazumijevati druge političke stranke dok se sa njima ne razgovara. Stav Demokratske fronte je veoma transparentan od završetka izbora i on je sažet u poštovanju zakon o odbrani i NATO putu BiH - ističe Dunović.

Na pitanje da li će DF reagovati, s obzirom da su se pregovori SNSD, HDZ, SDA razvukli u nedogled, odnosno gdje je granica tih pregovora, Dunović je rekao da Demokratska fronta do sada nije učestvovala u pregovorima, a da je sporazum, koji je potpisan 5. avgusta i navedeno je da vrijedi do 5. septembra, bio sporazum između tri političke stranke SDA-HDZ-SNSD. 

- Da li će te tri stranke nastaviti da pregovaraju u tom smjeru je pitanje za njih, a stav DF ostaje nepromjenjen, a to je da prvo ide ANP u Brisel, pa se onda fomira Savjet ministara. To je zakonska obaveza i tu jednostavno nema nikakvog popuštanja bez obzira ko bio u parlamentarno većini - podvuako je Dunović.

Na pitanje da li je DF bliži većini koju bi činili SDS-PDP ili SNSD, Dunović kaže da je Demokratska fronta uvijek bliža onim političkim strankama koje su spremne za provođenje svih obaveza definisanih zakonom. U ovom slučaju govorimo o zakonu o odbrani i govorimo o bezbjednosti svih građana Bosne i Hercegovine za koju sam siguran da može biti obezbijeđena samo kroz NATO savez - zaključio je Dunović.
 
Izvor: insajder.in

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks