Dodikov potpuni debakl - Nema hapšenja, napada, jaja.. - Kristijan Šmit u Banjaluci sa biskupom Komaricom


Dodikov potpuni debakl - Nema hapšenja, napada, jaja.. - Kristijan Šmit u Banjaluci sa biskupom Komaricom

Visoki predstavnik Kristijan Šmit sastao se Banjaluci sa biskupom Franjom Komaricom, objavio je OHR na svom zvaničnom “X" profilu.

Još su naveli da su Šmit i Komarica razgovarali o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Evropskog centra za mir i saradnju "Marija Zvijezda" koji uskoro slavi treću godišnjicu. 

Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH. 

"To su Evropljani u Evropi, posvećeni zajedničkim evropskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju," rekao je Šmit, te naglasio da on podjednako radi za sve građane RS i BiH.

Šmit je tako stigao u Banjaluku samo nekoliko dana nakon što mu je Milorad Dodik javno zabranio da dođe na teritoriju RS i održi bilo kakav sastanak, jer će "biti uhapšen i protjeran".

Šmit je trebalo da u Banjaluku 12.09.o.g., ali je taj dan odustao zbog prijetnji nasiljem koje je stiglo iz Dodikovih redova.

Visoki predstavnik je izjavio da su za njega bile pripremljene barikade i da nije želio da učestvuje u takvim Dodikovim "igrarijama", te je dolazak u Banjaluku odložio.

Nakon toga, Dodik je rekao da Šmit neće imati nikakvu policijsku zaštitu ukoliko dođe u RS, ali visoki predstavnik se pojavio i sastao sa biskupom Franjom Komaricom.

„Ne pristajemo da Šmit ubuduće obavještava MUP RS o svom dolasku u RS niti će ga policija RS više štititi. Ako čujemo da se nešto dešava, da je ugrožen, mi ćemo ga zaštiti, kao što bi zaštitili i svakog drugog turistu“, kazao je Dodik, 13.09., ocijenivši da je najbolje da Šmit više i ne pokušava da dođe u RS.

Tom prilikom, Dodik je indirektno zaprijetio i ambasadorima SAD-a i Velike Britanije Majklu Marfiju i Kristoferu Rajliju.

Nakon ovog događaja, Milorad Dodik je potpuno poražen u sukobu sa Šmitom kojeg on ne priznaje za visokog predstavnika.

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter