Dodikova odluka je neočekivana šansa za opoziciju i velika opasnost za -kombi stranke- koalicije


Dodikova odluka je neočekivana šansa za opoziciju i velika opasnost za -kombi stranke- koalicije

Odluka lidera SNSD-a Milorada Dodika da će stranka koju vodi imati kandidate u apsolutno svim opštinama i gradovima u Srpskoj na oktobarskim lokalnim izborima, neočekivan je „poklon“ opozicionim partijama, koje bi, ukoliko nastupe jedinstveno, mogle upisati pobjede i u mjestima u kojima se ni sami nisu nadali.

Razlog za ovu, po opoziciju, optimističnu pretpostavku, leži u tome što koalicioni partneri SNSD-a nemaju luksuz da se povuku i na čitavom prostoru od Trebinja do Novog Grada podrže najveću partiju u Srpskoj, jer bi tako ugrozili sopstveni opstanak. Zbog toga bi vladajuća koalicija u određenom broju opština mogla nastupiti u dvije kolone i tako, potencijalno udruženoj, opoziciji „otvoriti vrata“ izborne pobjede.

Jedan od pomenutih primjera je Kozarska Dubica, tzv. bastion i rodno mjesto Darka Banjca, lidera NPS-a, najmlađe partije vladajućeg bloka. Imajući u vidu da iza sebe imaju samo jedan izborni ciklus, Opšte izbore 2022. godine, na kojima su osvojili tek nešto malo više glasova od same granice cenzusa (3,27 odsto), potpuno povlačenje pred SNSD-om na oktobarskim izborima bi značilo i izvjestan kraj ove stranke. Zbog toga su u Dubici, svom neformalnom sjedištu, u kojem imaju trećinu odbornika u lokalnom parlamentu, morali promovisati svog kandidata. To je poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Dragan Brdar, koji je pomenuti mandat osvojio sa liste DNS-a.

SNSD, koji godinama unazad ima svog načelnika u ovoj opštini, očito nije bio spreman NPS-u „džentlmenski“ prepustiti niti jednu opštinu na upravljanje, kako je to godinama činio DNS-u i njenom nekadašnjem lideru Marku Paviću u Prijedoru, pa su „isturili“ svog kandidata, Igora Savkovića.

I tu opozicija ima šansu. Prema riječima sagovornika Gerile, odlično upućenog u aktuelna zbivanja na političkoj sceni Srpske, samo ih dogovor dijeli od pobjede.

Foto: Gerila/Milorad Dodik i Darko Banjac

„Da je dogovoren kandidat koga bi podržao i SNSD i Banjac, opozicija bi imala vrlo male šanse. U ovom slučaju, gdje lokalna vlast nastupa u dvije kolone, ujedinjena opozicija ima veću šansu. Sada je na njima da zaborave na lične animozitete i dogovore zajednički iskreni nastup“, kaže naš sagovornik.

Podsjećamo, sa odlazećim načelnikom Radenkom Reljićem, SNSD se razišao još prije nekoliko godina, ali su obje strane prihvatile dogovor da bez eskalacije privedu tekući mandat kraju.

Ipak, najveću buru u vladajućim redovima, izazvala je kandidatura Demosovog Dejana Kojića za načelnika opštine Pale, zbog čega je ova stranka ekspresno izbačena iz vlasti, odbornici iz skupštinske većine, a opštinski funkcioneri iz dojučerašnjih fotelja.

„Na Palama je u toku pravi mali rat između pripadnika SNSD-a i Demosa, što bi iskoristila i ispodprosječna opozicija, ali ne i naša. U ovoj opštini opozicija postoji samo na papiru, a SDS će suštinski raditi za SNSD-ovog kandidata, Damjana Škipinu. Ipak, i u toj varijanti, dajem prednost Kojiću“, kaže naš sagovornik.

Pored Kozarske Dubice i Pala, SNSD-ovi partneri će imati kandidate i u još nekim opštinama. Ujedinjena Srpska i SPS u Bratuncu, Socijalistička partija u Ugljeviku, dok se nagađa o još nekoliko njih. Ipak, izvjesno je da će SNSD kao nikad do sada, sve snage usmjeriti isključivo na sebe, dok će sudbinu malih partnera prepustiti njima samima.

Politička analitičarka Tanja Topić u razgovoru za Gerilu kaže da je za opozicione partije dobro to što se kandidati iz vladajuće koalicije dijele takođe u kolone, ali samo pod jednim uslovom.

Foto: Gerila/Tanja Topić

„Taj uslov je pretpostavka da sami pojedini kandidati opozicije nisu trojanski konji koji će nakon izbora preći na stranu vladajućih. Podsjetimo na gradonačelničku bitku u Banjaluci i ulogu Nenada Stevandića, kada je Dragan Čavić izgubio fotelju prvog čovjeka grada“, kaže naša sagovornica.

Sam stav da će  SNSD imati svog kandidata u svim opštinama, dodaje ona, djelimično iskazuje jednu vrstu ljutnje, ali i nepovjerenja prema koalicionim partnerima  koje u nekim sredinama bije glas da su na prošlim lokalnim izborima u tajnosti radili za opozicione kandidate.

„Sa druge strane, to je poruka koju treba čitati i razumjeti da se zna ko je gazda i da će biti kako najjača stranka ‘demokratski’ odluči. I tu se rasprava završava. Biće tu puno slobodnih strijelaca, pojedinačnih stranačkih kandidatura, što izbore može učiniti neizvjesnijim i dinamičnijim“, zaključila je Topićeva za naš portal.

Lokalni izbori u BiH zakazani su za 6. oktobar.

Foto naslovna: Gerila
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter