Dodikova zapaljiva retorika je pokušaj skretanja pažnje sa potpisa o saradnji s NATO

Dodikova zapaljiva retorika je pokušaj skretanja pažnje sa potpisa o saradnji s NATO

Stručnjak za međunarodne odnose iz Beograda Srećko Đukić smatra da bi posljednje izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o nemogućnosti postojanja BiH kao države i budućoj samostalnosti Republike Srpske vrlo lako mogle da budu pokušaj lidera SNSD-a da pažnju javnosti skrene sa činjenice da je krajem prošle godine dao saglasnost za saradnju BiH sa NATO.

- Dodik je zadržao retoriku kakvu je imao, a djeluje da ju je čak i pojačao. Nedavno, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske, on je najdalje otišao u toj svojoj retorici. Nisam pristalica takve retorike i mislim da ona na kraju ne donosi rezultat. Ona za posljedicu uvijek nosi nešto loše i ima neku gubitničku kombinaciju. Ono što se svi slažu jeste to da je Dodik davanjem saglasnosti za program saradnje sa NATO napravio svojevrsni kambek ka svojoj ranijoj političkoj poziciji. Moguće je da njegova retorika predstavlja igru kako bi sakrio povratak svojim političkim korijenima. Dodik je poznat kao politički igrač, ali mislim da takva igra nije dugoročna. Uopšteno, politička scena u Srbiji, BiH i Crnoj Gori mnogo se komplikuje, a to nam ne treba. Moramo da budemo faktor koji će da hladi glave, a ne da ih podgrijava, čak ni retoričkim sukobima. Iz ne tako davnog iskustva znamo dokle nas je takva retorika dovela i mislim da nam ona zaista nije potrebna - kaže Đukić za Insajder.

Komentarišući nedavno potpisivanje sporazuma o saradnji između SDS-a i SNP-a Nenada Popovića, koji u Srbiji važi za najžešćeg zastupnika što bližih veza sa Rusijom, Đukić kaže da bi to moglo da predstavlja želju sadašnjeg rukovodstva najveće opozicione stranke u Srpskoj da preko Popovića ostvari kontakt sa najvažnijim političkim faktorima u Rusiji.

- Zanimljivo je da sve srpske partije, bilo u Srbiji, Republici Srpskoj ili Crnoj Gori, trče da naprave neki kontakt sa Rusijom, ruskim strankama i ruskom političkom scenom. Maltene, sve bi željele da odmah dođu do Putina i da ih on podrži. Nisam pristalica takve orijentacije i mislim da svaka partija treba da napravi svoj profil i da se kao takva afirmiše - kaže Đukić.
 
Izvor: insajder.in

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks