Dodikovi i Čovićevi jastrebovi ispunili obećanje - Danas je izvršena eutanazija koka nosilja sa farme Živane Sabljić u Drvaru

Dodikovi i Čovićevi jastrebovi ispunili obećanje - Danas je izvršena eutanazija koka nosilja sa farme Živane Sabljić u Drvaru

Danas su nadležne službe počele sa uništavanjem odnosno eutanaziranjem 800 koka nosilja sa farme Živane Sabljić iz Drvara. Uništavanje je počelo kada je kantonalna inspekcija u Livnu utvrdila pozitivan nalaz na salmonelu u fetisu i jajima.

Živana Sabljić ne može se pomiriti sa ovom činjenicom, jer joj nisu dozvolili da se uradi superanaliza, a što su, prema njenim tvrdnjama, trebali, po Zakonu, uraditi. 

"Jedino što smo tražili jeste zakonski zasnovano a to je SUPERANALIZA na koju bez obzira na insistiranje i direktora Kantonalne inspekcije i ministra poljoprivrede gospođa Garić nije dozvoljavala. Samostalnost inspektora u njihovom radu u ovom našem slučaju je došla do punog izražaja. Kao vlasnici farme koja radi već 13 godina i na kojoj se redovno provode sve kontrole od ovlaštenog Veterinarskog Zavoda, radeći te kontrole i radi nas i svih naših mušterija, odgovorni i savjesni kao i uvjek, izražavamo sumnju u autentičnost uzoraka inspektorice, posebno iz razloga što nije dozvolila zakonom propisano pravo da pravilnim uzorkovanjem dođemo do istine" napisala je ona na svom FB profilu juče tokom rada.

Naime rezultati prvih nalaza bili su negativni i rađeni su u Bihaću, dok su drugi pozitivni bili oni dostavljeni iz Instituta "Vaso Butozan" iz Banjaluke.

Ona je jučer novinaru BUKE najavila današnju eutanaziju koka nosilja, kao i uništavanje proizvedenih jaja.

"Ja ne znam šta i ko stoji iza toga. Ovo je jedina farma koka nosilja na području Kantona. Ništa ne znam. Preda mnom je dug put do istine, ili traženja azila da idem odavde. Karantin je trajao 37 dana, svakonevno tih dana sam trpjela štetu. Mi kao vlasnici nismo bili zaštićeni. Oni su danas došli sa maskama i sa odijelima a o nama niko ne vodi računa. Ići ću ja na upravni postupak. Ne postoji novac koji ovo može nadoknaditi." kaže danas Živana Sabljić za BUKU. 

Dodaje da je šteta nemjerljiva.

"Ako ćemo govoriti samo o karantinu, to je više hiljada maraka i ne može se to izračunati. Ja ću morati angažirati nekog finansijskog stručnjaka za ovo, jer šteta je i materijalne i nematerijalne prirode" kaže ona.

Inače Živana Sabljić je oponent vlastima u Drvaru i više puta je komentarisala stanje u toj opštini. 

Tako je za BUKU kazala kako Drvar gaze političari svakim danom 365 dana, ali da zna da su nakon izbornih pobjeda zajedno u kolu igrali predstavnici SNSD-a i HDZ-a.

“Mi imamo ovdje plakat u centru grada na kojem piše ‘U Dodiku teče krv Drvarčana’, što je istina, jer je on popio dosta krvi svakom od nas. Sa druge strane, Čoviću Drvarčani služe samo za igrokaz. Ovdje žive i Srbi i Hrvati koji su sklopili i brakove i prijateljstva, koji su izgradili mir i ne vidim kome je sad potrebno da to urušava svojim suludim političkim potezima. Premda, nijedan politički potez do sad nije bio pametan i napravljen radi naroda, pa je vjerovatno i sa ovim isti slučaj,“ kazala je Sabljić za BUKU krajem avgusta ove godine.

Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks