Dokumenti: Zastrašujuća pozadina ubistva, rijetko poštenog, policijskog načelnika Radenka Bašića (Foto)

Dokumenti: Zastrašujuća pozadina ubistva, rijetko poštenog, policijskog načelnika Radenka Bašića (Foto)

Ekskluzivno objavljujem dokumenta i informacije iz vremena dok ubice načelnika Radenka Bašića nisu uživale zaštitu organa krivičnog gonjenja, nego smo ih istraživali i zatvarali. Otkrivam desetine imena i zločina organizovanog kriminala u našoj zemlji i diljem Evrope, kako bi shvatili sa čim se načelnik Bašić suočio i to platio životom.

Kako sam obećao nastavljam sa objavljivanjem službene dokumentacije koja razotkriva obim, težinu i surovost organizovanog kriminala sa kojim smo decenijama prisiljeni živjeti i trpiti zastrašujuće posljedice istog. Tekst Rade Radinović je morao umrijeti!, prvi u ovom novom projektu, teško je šokirao sve koji su pročitali sadržaj i objelodanjenu zabilješku sa objašnjenjem brojnih povezanih ubistava. Sad prelazimo na drugu, potpuno nevezanu temu, a koja opet obiluje ubistvima, krvavim obračunima, filmskim pljačkama, drogom...

Od saznanja za brutalnu egzekuciju načelnika prijedorske kriminalističke policije Radenka Bašića pišem kako je životom platio istraživanje pokušaja ubistva (2018.) i potonjeg ubistva (2020.) svjedoka Mihajla "Šmita" Stupara, Cijelo vrijeme stojim na stanovištu da su Bašićeve "radne kolege" uveliko upletene u taj zločin, sve sa jasnim objašnjenjima kako su Daliboru "Dugom" Railiću i Vanji Vukoviću prodavali dokumentaciju i informacije i time produkovali ubilačke napade na Stupara i druge svjedoke njihovog kriminala.

Tekstom Ubica načelnika Bašića pod zaštitom prijedorske policije objasnio sam i kako su policijskim i tužilačkim pogodivanjem Aleksandru Miljatoviću, prikrivanjem teških krivičnih djela, pomogli u dobijanju uslovnog otpusta - tokom kog je ubio Bašića. Pisao sam i o službenim radnjama prema teško kriminalizovanim pripadnicima prijedorske policije, ali kako sam to najavio - ministar Dragan Lukač štiti svoju narko mrežu. I gradi novu vilu, pored postojeće sa bazenom.

Da bi shvaliti prezentovane dokumente i informacije valja podsjetiti kako je Dragan Lukač vrlo brzo po imenovanju na ministarsku funkiju započeo preuzimanje kontrole nad narko strukturama Republike Srpske. Na jednoj strani sa poslova suzbijanja organizovanog kriminala i droga udaljio je sve dotadašnje rukovodioce i operativce, započevši sa autorom ovog teksta. U istom cilju Sinišu Kostreševića zamjenio je megakriminalcem Darkom Ilićem, koji je nakon ubistva Davida Dragičevića postao poznat široj javnosti i čovječanstvo je svjedočilo čime se bavi Lukačeva policija.

Ministar Lukač i Darko Ilić na poziciju načelnika kriminalističke policije u Prijedoru postavljaju svog prekaljenog narko dilera Gorana Mikanovića, a ovaj okuplja ekipu inspektora za droge još tada poznatu po kriminalu i nemoralu. Prijedorski inspektori za droge godinama su djelovali u okviru banjalučke grupe okupljene oko Srđana Radulovića i ostalih osuđenih inspektora. Preduga je priča zašto nisu obuhvaćeni istom istragom i zato ćemo se time baviti nekom drugom prilikom.

Za neupućene moram istaći da je Goran Mikanović do negdje 2004. godine bio načelnik Odjeljenja za droge CJB Banja Luka i tada je organizovao svoje inspektore za preuzimanje kontrole nad narko tržištem. Nije mu eksplozivna naprava aktivirana na privatnom autu zato što je pozatvarao banjalučke narko dilere, nego što je preuzeo njihove poslove. Pošto sam operativno rasvijetlio tu eksploziju znam odlično šta se dešavalo, a uz objavljivanje dokumentacije o tome slijede i adekvatna tumačenja.

Goran Mikanović po zadatku Lukača i Ilića svoje vijerne inspektore povezuje sa Daliborom Railićem i Vanjom Vukovićem, sve sa njihovom ekipom okorjelih ubica, narko dilera, surovih razbojnika i nadaleko poznatih kriminalaca. Iz te i takve sprege proizilaze zastrašujući zločini čija kulminacija je bila egzekucija načelnika Bašića!

Istovremeno Mikanović povezuje Railića i Vukovića sa tužilačkom bitangom Mladenom Mitrovićem, gdje javnost već zna kakve monstruozne zločine im je ovaj godinama omogućavao. Po prethodnoj banjalučkoj "avanturi" znali su šta radi Goran Mikanovič, no neka ministar Lukač i tadašnji direktor policije Darko Ćulum objasne razloge njegovog postavljenja, koje je Kostrešević razvalio kao jedan od prvih poteza obračuna sa organizovanim kriminalom.

Suštinski gledano znali su ubijeni načelnik Bašić i njegov pretpostavljeni Sretoja Vujanović sa čim se doista suočavaju, šta sam odmah po Mikanovićevoj smjeni objasnio kao početak sasjecanja krakova narko hobotnice. Nisu znali dovoljno o djelovanju jedne mnogo jače organizacije fokusirane na međunarodna krijumčarenja droga, niti su imali svijest unutar kakvih širih kriminalnih grupacija djeluju Railić i Vuković. Pojma nisu imali o stvarima koje otkrivam ovim tekstom i zato od starta tvrdim da su naivno srljali u sopstvenu nesreću.

Na gornjoj fotografiji vidite depešu tadašnjeg CJB Banja Luka povodom akcije izvedene novembra 2011. godine u Gradiškoj protiv Dalibora Railića, Vanje Vukovića i šire grupe njihovih saučesnika. Prva strana ove depeše dovoljna je za predočavanje imena Nemanje Miljkovića zvanog "Milja" iz Banja Luke. Miljković (promjenio prezime u Kaurin) je uhapšen u Beogradu po međunarodnoj potjernici zbog ubistva počinjenog u Nilšiću, čime postaje regionalno poznat.

Inače, za isto ubistvo u Crnoj Gori već je pritvoren Banjalučanin Srđan Svjetlanović, dok se za ostalim saučesnicima razbojništva koje je kobno bilo po zaštitara Ljubišu Mrdaka. Nemalju Miljkovića mediji svrstavaju u zločinačku organizaciju njegovog rođaka Marka Miljkovića i Veljka Belivuka, a koju danas zaista nema smisla posebno opisivati. Elem, ko je prije 11 godina čuo za nekakvog "Velju nevolju" ili Marka Miljkovića? Sa druge strane banjalučki rođak Nemanja Miljković i njegova ekipa okorjelih ubica i kriminalaca poznati su uveliko preko deceniju i po - bar od kad se moja malenkost bavila istima.

Gornja fotografija prezentuje depešu tadašnjeg načelnika UKP MUP RS Zorana Mandića iz 2013. godine povodom pljačke banke u Sloveniji. Tada meni odlično poznatog kriminalca Gorana Grubana slovenačke kolege sumnjičile su za ovo teško razbojništvo i identifikovale automobil Dalibora Railića, osumnjičenog nalogodavca uistva načelnika Bašića. Govori se o vozilu njegove seste jer je bilo registrovano na istu, ali zato smo mi u Prijedoru odlično znali pozadinu.

Ispod vidite depešu kojom odgovaram načelniku Mandiću i preciziram informacije potrebne slovenačoj policiji, ali dodajem i ubistvo počinjeno u Njemačkoj kada je prilikom pljačke zlatare stradao njen vlasnik. Iz zadnje dvije fotografije možete vidjeti mnogo više detalja o ranijem kriminalnom djelovanju Railića i Vukovića, te imena njihovih kompanjona i mnoštvo javnosti poznatih teških krivičnih djela.  

Naredna depeša pokazuje dalju saradnju našeg MUP-a sa organima krivičnog gonjenja Slovenije, započinjanje međunarodne istrage, ali i širenje predmeta rada na veći broj razbojništava i teških krađa počinjenih u toj zemlji. Moram biti malo ciničan. Referat razbojništava preuzeo sam 2005. godine nakon zaista zabrinjavajuće eskalacije tog opasnog pojavnog oblika kriminala. Ekspresno sam demonstrirao silu i situaciju preokrenuo tako da su razbojnici ex-Yu regiona Prijedor zaobilazili u širokom luku. 

O tim dešavanjima mogao bih nekoliko knjiga objaviti, no suština je da su postradali drugi krajevi naše i brojne evropske zemlje. Pošto u Prijedoru nisam imao "posla" bavio sam se pljačkama u Federaciji BiH, regionu i po Evropi, gdje nebrojeno istraga i presuda kazuje koliko sam to uspješno činio. Kolegama je često bio problem kada im unaprijed najavim razbojništvo, sve sa podacima o počiniocima, vozilima, žrtvama i načinu izvršenja, pa zbog propusta na sprečavanju moraju u Prijedor da im pomognem u hvatanju počinilaca. Luda vremena.

Sljedeća fotografija opet pokazuje moj odgovor na tražene informacije, gdje nije poenta objelodanjivanje kompletnog sadržaja, nego DOKAZIVANJE da Railić, Vuković i sva ta zločinačka bratija nije imala policijsku zaštitu kakvoj Prijedorčani godinama svjedoče, a sada je postala temom šireg interesovanja javnosti. Imam i nekih dokumenata iz ranijih godina, ali ovde se držim perioda kada sam sa Sinišom Kostreševićem radio na organizovanom kriminalu. Činjena su i tada teška krivična djela, ali sve dalje od naše "ruke zakona" i zbog iskustava sa prethodnih robija koje su odslužili. Cilj mi je pokazati razliku!

Tek narednim dokumentom dolazimo do onih najzanimljivijih dokumenata, bar kada je ova tema u pitanju. U pitanju je opširna i sveobuhvatna informacija iz 2012. godine o kriminalnim grupama koje djeluju ili bitišu na našem području. Na prvoj stranici vidite imena "prve grupe" od izdvojenih, gdje sam išao od lakših kategorija ka "teškašima" čije djelovanje je uglavnom bilo međunarodnog karaktera. 

Vidite da prije pune decenije govorim o jedinstvenoj grupi predmetnih Railića, Vukovića, Miljkovića i Grubana, te o organizovanom kriminalu kao pravnoj kvalifikaciji istrage brojnih djela koja su počinili godinama unazad. Kao člana kriminalne grupe pominjem Sinišu Šakića zvanog Kinez koji je trenutno pritvoren zbog ubistva Slaviše Ćuluma, nekadašnjeg "bosa" tih mladih ubica i okorjelih razbojnika koji su bukvalno masovno činili oružane pljačke banaka i blindi za prevoz novca, kontrolisali drogu, te se međusobno krvavo obračunavali šta je javnost dobrano upamtila.

Kada objavim dokumente desetak godina prije te 2012. i nove informacije biće mnogo jasnija širina i sveobuhvatnost mog pristupa razbjništvima. Ovde se fokusiram na "mladu gardu", iako su u pitanju već nadaleko poznati razbojnici, a počeo sam od njihovih "učitelja" i spektakularnih pljački počinjenih desetak godina prije toga. Milionskih pljački, no kada su kriminalci imali "klikera" za smišljanje zaista fascinantnih ideja. Kasnije su uglavnom sjedili u kafićima, kombinovali i planirali, a mladi su se dokazivali - nakon što "hrabrost" nabildaju kokainom i heroinom.

Druga strana ove informacije širi spisak imena ove kriminalne organizacije, te njihovih zločina. Tako vidite da početke ozbiljnijeg "valjanja" droga od strane Railića i Vukovića vežem za 2010. godinu, ali uz opasku da sam ih i ranije hapsio i procesuirao zbog tog kriminala. Zato znam koji su njihovi realni kriminalni dometi, a kakve su promjene nastupile kada su dobili "zaštitu države". Po pokušajima moje likvidacije odlično znam kada su tačno dobili prve "zadatke" od vrha policije i tadašnjeg Specijalnog tužilaštva RS. Bavićemo se tom užasnom temom poprilično dugo i zasnovano na dokumentima, dokazima i činjenicama.

Nadalje vidite kako pominjem ubistvo Vese Medića, te podatke koji su tada bili nepoznati i zato je javnost špekulisala sa pogrešnim motivima zločina. Konkreno: Veso Medić i Bogdan Bokan prethodno su jednom banjalučkom menadžeru oteli veliki novac, pa se u Prijedoru sklonili dok se ne uvjere da oštećeni nije prijavio pljačku. Tokom boravka u Prijedoru sukobljavaju se sa uticajnim banjalučkim kriminalcem Mladenom Milidragovićem zvanim Slovenac, da bi odmah po povratku u Banjaluku uslijedilo ubistvo. 

Znači, kako sam najavio nastavljam sa objelodanjivanjem dokumenata iz kojih se vidi šta sam i kako radio, te zbog čega često javno tvrdim da sam upućen u materiju o kojoj pišem. Za razliku od nekih drugih koji pišu šta im drugi serviraju i bez poznavanja ljudi i materije. Želim da ljudi znaju ko je i sa kojim motivima uništio karijeru jednog od najboljih inspektora Republike Srpske, a šta mi ne mogu oduzeti obzirom da sve šta sam radio ostalo je zadokumentovano.

Mnogo, ogromno mnogo, toga politička i institucionalna "elita" decenijama gura pod tepih, krije od javnosti, a sa druge strane spisak nevinih žrtava teško kriminalizovane policije raste. Obećali su da će ubistvo načelnika Radenka Bašića biti prekretnica i početak dugo odlaganog čišćenja sopstvenih redova. Obećali i uobičajeno slagali. No, narod će kroz ovaj moj novi projekat doznati surovu, neumoljivu i jedinu moguću istinu. 

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter