Dosta više, sram vas bilo


Dosta više, sram vas bilo

Bivši fudbaler i reprezentativac Srbije Nemanja Vidić oglasio se saopštenjem u kome je kritikovao rukovodstvo Fudblaskog saveza Srbije (FSS) nakon neuspjeha u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo.

– Dosta više! Imam potrebu da kažem ono što mi je na srcu i podijelim svoje razmišljanje s javnošću. Ovaj sistem je destruktivan i kratkoročan. Troši fudbalske radnike, pravi fudbalere i trenere za kratku upotrebu, postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namjerama. Cijeli sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala. Dozvoljava ljudima, blago rečeno sa sumnjivim biografijama, da zarađuju ogroman novac. Sistem koji smjenjuje trenera koji se plasira na Svjetsko prvenstvo?! – napisao je nekadašnji igrač Crvene zvezde, moskovskog Spartaka, Mančester junajteda i Intera u pismu dostavljenom medijima.

– Fudbaleri i treneri su osuđeni da sarađuju s takvim ljudima, jer su, nažalost, oni ti koji odlučuju o njihovoj sudbini. Uče djecu da je za put do uspjeha bitno ko je tvoj menadžer, a ko trener, jer kvalitet nije mjerilo, ni fudbalski, a ni ljudski.

– Takav način funkcionisanja kreće od mlađih kategorija. Dok igrač dođe u prvi tim on je naučio sve suprotno od onoga što bi trebalo da mu stvara emociju i poštovanje prema dresu koji nosi (sportski i timski duh, fer plej, da najbolji igra…) Tek kada se to bude promijenilo onda će svaki igrač da se bori da igra u takvoj reprezentaciji! Što kaže naš narod: Kako seješ, tako i žanješ.

Vidić je istakao da ovakav sistem traje već dugi niz godina.

– Kažu, uvijek su igrači i treneri krivi, što je i logično, ali ne što nisu dobri fudbaleri, već loši ljudi, neće da igraju za reprezentaciju. Nijedan trener/selektor nije valjao u posljednjih 20 godina, čak ni kada se plasira na Svjetsko prvenstvo! Ali njihov sistem je i dalje dobar! Pa iz kog sistema je izašao taj kadar? Sram vas bilo! Javljaju se uvijek poslušnici koji kritikuju posljedicu, a ne uzrok problema i tako brane predsjednika i truli sistem od koga sami imaju koristi godinama, a ne pominju “uspjehe” koje je postigao predsjednik Saveza (neregularnost prvenstva, nesportski odnosi Zvezde i Partizana, samim tim podjele u društvu, produbio nepovjerenje u srpski fudbal i sudijsku organizaciju, da ne pričam o “uspjesima reprezentacije”) – rekao je Vidić i dodao:

– Sposobni ljudi kod nas u fudbalu su oni koji manipulišu sistemom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili! Dok se to ne promijeni – nema napretka! Baš me interesuje koji će sljedeći stručnjak da se javi da brani takav system – napisao je u svom pismu Vidić.

Izvor:b92