Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Nije blef, nego naše neznanje i nepoštenje


Dr Milan Blagojević za Infomedia Balkan: Nije blef, nego naše neznanje i nepoštenje

Reče Milorad Dodik u izjavi za "Indept njuz" 30.12.2023. godine da je o tzv. bonskim ovlašćenjima visokog predstavnika u BiH "žena koja je predvodila britansku delegaciju na Bonskoj konferenciji rekla: 'Ovo je blef, a vidjećemo da li će uspjeti'. I taj blef ovdje funkcioniše već 30 godina", zaključio je Dodik u ovoj svojoj izjavi.

Nažalost, nasilje visokih predstavnika ne funkcioniše ovdje zato što je blef nego zbog našeg neznanja i nepoštenja.

Mi smo država članica UN kojoj zbog tog njenog svojstva niko nema pravo da nameće svoju volju kao zakon niti je može pretvoriti u svoj protektorat, jer sve to toliko jasno zabranjuje Povelja UN u svojim članovima 2. i 78. i propisujući te zabrane Povelja UN time u isto vrijeme daje pravo državi da u svakom trenutku zatraži od Međunarodnog suda pravde pravnu zaštitu protiv svakoga ko krši te zabrane.

Nažalost, nijedna vlast u Republici Srpskoj od 1997. godine do danas nikada nije zatražila da o ovom problemu Narodna skupština zauzme stav kojim bi od srpskog člana Predsjedništva BiH zatražila da on podnese prijedlog da Predsjedništvo BiH donese odluku o podizanju tužbe protiv svake od onih država koje su 1997. godine blefom usvojile Bonske zaključke o tzv. bonskim ovlašćenjima visokog predstavnika, jer su time tako očigledno povrijedile pravo na suverenitet BiH koji joj, kao i svakoj drugoj državi članici UN, garantuje Povelja UN, čime su je od države pretvorile u svoj protektorat, što je takođe zabranjeno Poveljom UN.

Ništa, dakle, u tom pravcu nije učinila nijedna vlast u Republici Srpskoj, iako je mogla, a i danas može. Samo da hoće, ali neće, pa se zbog toga s punim pravom može reći da u stvari Milorad Dodik blefira sve nas pričom da ohaerizam ovdje navodno funkcioniše zato što je blef.

Ne Milorade, ohaerizam jeste blef, što je i ta Britanka koju spominješ priznala, ali ohaerizam ovdje ne funkcioniše zbog toga, nego zbog našeg neznanja i nepoštenja.

Pa tebi je Milorade 1999. godine visoki predstavnik omogućio da postaneš premijer Republike Srpske, i tada si govorio da visoki predstavnik ima pravo da smijeni Nikolu Poplašena sa funkcije predsjednika Republike Srpske na koju ga je izabrao narod na demokratskim izborima. 

Dakle, tada si govorio, kada se radilo o tebi i tvom interesu, da visoki predstavnik navodno ima pravo da to čini. 

Nije pošteno Milorade to što si tada radio, kao što nije pošteno ni to što sada govoriš da je navodno problem u "Bonskom blefu Zapada", a ne u tebi iz 1999. godine i cijelom sistemu koji je od tada kontinuirano stvaran u Republici Srpskoj (u zakonodavnoj, izvršnoj i pravosudnoj vlasti, odakle se prenosio na društvo u cjelini). Taj sistem je duže od 20 godina prihvatao i kao (kvazi) pravo primjenjivao sve što je protivpravno nametao OHR.

Nijedan sudija u Republici Srpskoj nikada nije odbio da primijeni nasilje OHR-a i da u presudi obrazloži da sudija ne smije nasilje OHR-a nad državom da primijeni u presudi kao zakon, jer to zabranjuju Povelja UN, Ustav BiH i Ustav Republike Srpske.

Nijedno ministarstvo Republike Srpske takođe nikada nije odbilo primjenu tzv. zakona OHR-a niti je to učinila Narodna skupština.

Niko to nije učinio, što zbog neznanja o elementarnim stvarima iz Povelje UN, što zbog njihovog nepoštenja jer im je, pa i onima koji su znali za prethodno navedene zabrane iz Povelje UN, važnije od svega bilo da bespogovorno primijene samovolju OHR-a i tako zadrže (ili osvoje) određenu funkciju i materijalnu korist koju ona donosi sa sobom. 

Zato se, nažalost, mora priznati da je tim neznanjem i nepoštenjem, a ne Bonskim blefom, Republika Srpska, voljom onih naših (ne)ljudi koji su je vodili i u njoj presuđivali, pretvorena u teško bolesno društvo i državu. Toliko je Republika Srpska u tom pogledu bolesna da se zaista postavlja pitanje ima li lijeka za njenu bolest.

Za Infomedia Balkan
Dr Milan Blagojević, ugledni univerzitetski profesor i doktor pravnih nauka, bivši član Senata Republike Srpske i pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, sudija Okružnog suda u Banja Luci koji je odbio da primijeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, što je prvi takav slučaj u BiH pravosuđu.

Foto naslovna: Siniša Pašalić/RAS Srbija/srpskainfo.com
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter